«Ιστορικός ο αντίκτυπος» από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων

Ομιλία της Μαρκουλλή στο London School of Economics αναφορικά με τη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου 

Λονδίνο: Η ανακάλυψη ενεργειακών αποθεμάτων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είναι μια ελπιδοφόρα εξέλιξη, περιέχει όμως ταυτόχρονα μεγάλο ρίσκο, το οποίο η Λευκωσία θα διαχειριστεί με προσοχή και σύνεση, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σε ομιλία της στο London School of Economics, με θέμα «The Geostrategic Importance of Cyprus: Long Term Trends and Prospects», η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι η διαχείριση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων θα γίνει με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ενώ πρόσθεσε ότι τα ενεργειακά θέματα μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην επανένωση της νήσου.

Συμπλήρωσε ότι η πρόσφατη ανακάλυψη των ενεργειακών κοιτασμάτων στα νότια των ακτών του νησιού και εντός μέρους της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου θα έχει «ιστορικό αντίκτυπο» στην Κύπρο, ενώ είπε ότι σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας που διεξήγαγε τις έρευνες, Noble Energy, το ανευρεθέν κοίτασμα του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 5-7 τρις κυβικά πόδια.

«Η Κύπρος διαθέτει ανακτήσιμες ποσότητες φυσικού αερίου αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ από ένα μόνο οικόπεδο, οι οποίες μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για 210 χρόνια», ανέφερε η κ. Μαρκουλλή.

Είπε επίσης ότι η Κύπρος προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών στον τομέα της ενέργειας, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων για τα υπόλοιπα 12 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

Η υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι θα καταστεί τελικά εφικτή η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων με γειτονικές χώρες, καθώς και η διενέργεια κοινών έργων στα όρια του ορίου της ΑΟΖ. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ενθαρρύνει τέτοιου είδους συνεργασίες, όπως αυτές που είναι σε εξέλιξη με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Εξέφρασε εξάλλου την ευχή η Κύπρος να συνεργαστεί κάποια στιγμή και με την Τουρκία, όταν θα τερματιστεί η κατοχή και θα καταστεί εφικτή η επανένωση του νησιού. Παράλληλα σημείωσε την απογοήτευση της Κύπρου αναφορικά με την άρνηση της Άγκυρας να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που αναδύεται και να παίξει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο. Αντιθέτως, ανέφερε, η στάση που τηρεί η Τουρκία είναι εχθρική και επιθετική.

Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στις πρόσφατες λεκτικές απειλές που εκτόξευσε η Άγκυρα σε σχέση με την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων της Λευκωσίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σημείωσε και τις απειλητικές κινήσεις τουρκικών πολεμικών σκαφών, καθώς και τις παράνομες σεισμικές έρευνες που διεξήγαγαν ερευνητικά σκάφη για λογαριασμό της Άγκυρας, παραβιάζοντας κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει μόνο το διεθνές δίκαιο», σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών, αλλά συμπεριφέρεται σύμφωνα με κανόνες του διεθνούς δικαίου που ανήκουν σε έναν άλλο αιώνα, πολύ πριν το διεθνές δίκαιο καταστεί ρυθμιστής των διακρατικών σχέσεων.

Αναφορικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η διαδικασία έχει παγώσει λόγω του ότι η Άγκυρα αδυνατεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ.

Μιλώντας για το πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, η υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν την επίλυση του προβλήματος στη βάση ενός κράτους με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η επίδειξη πολιτικής βούλησης για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε όμως ότι είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο λόγω της στάσης της τ/κ πλευράς, την οποία ενθαρρύνει η τουρκική κυβέρνηση.

Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για την επανένωση του νησιού, καθώς, όπως είπε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λειτουργούσε προς όφελος όλων των Κυπρίων πρωτίστως, καθώς και της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην κυπριακή προεδρία της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και υπενθύμισε την επιζήμια στάση της Τουρκίας αναφορικά με τις ενταξιακές της φιλοδοξίες, με τις δημόσιες απειλές της Άγκυρας ότι θα παγώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ κατά το διάστημα εκείνο.

Αν η Τουρκία επιλέξει να αλλάξει στάση, τότε η πόρτα θα παραμείνει για αυτήν ανοιχτή, κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας και μετέπειτα, κατέληξε η υπουργός Εξωτερικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"