Ο Ντάουνερ διαβλέπει «πνεύμα για συμβιβασμό»

Οι δύο ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει να συζητήσουν το εδαφικό, χάρτες και αριθμούς, ενώ προετοιμάζεται η διεθνής διάσκεψη. Δηλώσεις του ενόψει Green Tree.

Με στόχο «ένα καλό αποτέλεσμα» σε τρία ζητήματα που εκκρεμούν – διακυβέρνηση, περιουσιακό και ιθαγένεια – τα Ηνωμένα Εθνη προετοιμάζουν την επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον ΓΓ του ΟΗΕ, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ειδικός Σύμβουλος του Μπαν Γκι-μουν για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν νοείται κατάληξη της ειρηνευτικής διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό χωρίς τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ενόψει της συνάντησης στο Greentree του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 23-24 Ιανουαρίου, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία στα ουσιώδη θέματα, εάν υπάρχει «πολιτική βούληση», σημειώνοντας ότι διαβλέπει «πνεύμα για συμβιβασμό» στις συνομιλίες που διεξάγονται.

«Η συνάντηση στο Greentree θα είναι είτε επιτυχία είτε αποτυχία,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι «βοηθητικός» στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο κ. Ντάουνερ, στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε σε περίπου 20 ουσιώδη θέματα, επισημαίνοντας ότι τα ΗΕ πιστεύουν ότι εάν υπάρξει συμφωνία στα εκκρεμούντα θέματα ουσίας, τότε πολλές από τις λεπτομέρειες θα μπορούν να διευθετηθούν.

Οι συμφωνίες του 1960 (Εγγυήσεων, Συμμαχίας και Εγκαθίδρυσης) είναι ένα κύριο θέμα, που θα πρέπει να διευθετηθεί με την Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία, είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες έχουν ήδη συμφωνήσει να συζητήσουν το εδαφικό, χάρτες και αριθμούς, ενώ προετοιμάζεται η διεθνής διάσκεψη.

«Υπάρχουν βασικά τρία ουσιώδη θέματα που οι ηγέτες θα πρέπει να διευθετήσουν: πρώτον ο τρόπος εκλογής του εκ περιτροπής προέδρου και του εκ περιτροπής αναπληρωτή προέδρου, δεύτερο ο τρόπος διευθέτησης της παραχώρησης ιθαγένειας και τρίτο το περιουσιακό το οποίο δεν μπορεί να καταλήξει μέχρι να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό,» δήλωσε στο ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες των ΗΕ στη συνάντηση του Greentree.

Εάν καταστεί δυνατό να έχουμε ένα περίγραμμα στα θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και ιθαγένειας στη συνάντηση, τότε, σημείωσε ο κ. Ντάουνερ, «θα έχουμε επιτύχει κάτι καλό».

«Αυτή η διαδικασία φαίνεται ότι μπορεί να επιτύχει. Εάν στο τέλος της ημέρας δεν υπάρξει συμφωνία επί αυτών των θεμάτων, και οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ μεγάλες – κάτι που δεν είναι ενδεχομένως μια δίκαιη εικόνα της παρούσας κατάστασης – θα φθάσουμε πιθανόν σε ένα σημείο όπου δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάτι», είπε, ενώ χαρακτήρισε το κυπριακό πρόβλημα «το πιο δύσκολο ζήτημα» που αντιμετώπισε.

Κληθείς να πει τί θα χαρακτήριζαν τα ΗΕ επιτυχία στο Greentree, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε πως εάν επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία σε αυτά τα θέματα, εάν υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα στο θέμα της διακυβέρνησης, στο εδαφικό και στο θέμα της ιθαγένειας, «τότε θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Υπενθύμισε παράλληλα ότι έχουν ήδη επιτευχθεί συγκλίσεις σε θέματα οικονομίας και ΕΕ.

Ο κ. Ντάουνερ παρουσιάστηκε επιφυλακτικός να αναφερθεί σε χρονοδιαγράμματα στην προσπάθεια που καταβάλλεται, σημειώνοντας ότι η διαδικασία είναι «απίστευτα δύσκολη και χρειάζεται επιμονή και θάρρος».

Ανέφερε ακόμα ότι εάν τα ΗΕ δεν πίστευαν ότι υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας στο Greentree, δεν θα διοργάνωναν τη συνάντηση, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να παίρνεις ρίσκα.

Στη συνέντευξή του, ο κ. Ντάουνερ αναφέρθηκε και στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, που αναλαμβάνει η Λευκωσία τον προσεχή Ιούλιο, λέγοντας ότι η Κύπρος θα πρέπει να επικεντρωθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις το εξάμηνο της προεδρίας της. Συμπλήρωσε όμως ότι η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι «μήνες μακριά μας και συμφωνία στα ουσιώδη θέματα δεν πρέπει να πάρει μήνες, μπορεί να επιτευχθεί γρήγορα με τη σωστή θέληση, το σωστό πολιτικό περιβάλλον, πνεύμα συμβιβασμού και έξυπνες διαπραγματεύσεις.»

Ο κ. Ντάουνερ υπερασπίστηκε σθεναρά τις προθέσεις και των δύο ηγετών ως προς το στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, λέγοντας ότι θα ήταν «άδικο» να πει κάποιος ότι είτε ο ένας είτε ο άλλος ηγέτης δεν θέλουν την επίτευξη μιας συμφωνίας. Υπέδειξε ωστόσο ότι η κατάληξη συμφωνίας στο Κυπριακό εξυπακούει ότι «δεν μπορείς να εξασφαλίσεις όλα όσα ζητάς».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"