Ομήρου: Στήριξη σε συμφωνημένο πλαίσιο

Στήριξη σε συμφωνημένο πλαίσιο κινήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια που θα βασίζεται σε μη αποδοχή χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησίας ή σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς συμφωνία επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, έδωσε σύμφωνα με δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

«Οι εξελίξεις αποτελούν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου», ανέφερε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι «αυτό εμείς δεν το λέμε σήμερα, το λέμε κατ' εξακολούθηση από το Σεπτέμβριο του 2008 που ξεκίνησαν αυτές οι διαπραγματεύσεις χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση, χωρίς γεφύρωση των χασμάτων επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, χωρίς να τηρηθούν η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η συμφωνημένη επιστολή Καμπάρι».

Συνέχισε προειδοποιώντας ότι «ο κίνδυνος να θεωρηθούν οριστικό κεκτημένο για την ελληνική κυπριακή πλευρά, εις βάρος της ελληνικής πλευράς και υπέρ της τουρκικής πλευράς οι μονομερείς υποχωρήσεις είναι υπαρκτός και άμεσος, δεδομένου ότι υπήρξε και η κωδικοποίηση που έχει κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή το πλαίσιο λύσης - περίγραμμα, το οποίο έχει κατατεθεί». 

«Ζητήσαμε να δοθεί στα πολιτικά κόμματα, παρά το ότι έπρεπε να συνδιαμορφωθεί με τα πολιτικά κόμματα», είπε, προσθέτοντας ότι «υπήρξε δήλωση του Προέδρου ότι θα μας δοθεί».

«Οι κίνδυνοι στο Greentree είναι τεράστιοι, είναι οφθαλμοφανείς, είναι υπαρκτοί», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε ότι «εμείς είπαμε και αυτό θα περιληφθεί στο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, ότι θα στηρίξουμε ένα πλαίσιο κινήσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και ενεργειών του στο Greentree, που είναι να μην αποδεχθεί χρονοδιαγράμματα, να μην αποδεχθεί επιδιαίτησία να μην αποδεχθεί την 1η Ιουλίου του 2012 ως χρονικό ορόσημο που σχετίζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο - δηλαδή η κυπριακή Προεδρία - με το Κυπριακό».

Και βεβαίως, συμπλήρωσε, «όχι διεθνής διάσκεψη χωρίς να υπάρξει συμφωνία επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, εκτός κι αν είναι μια διεθνής διάσκεψη, η οποία θα ασχοληθεί μόνο με τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού αυτή τη στιγμή και με τη σωστή σύνθεση».

Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος αναχωρεί με τη στήριξη όλων των κομμάτων ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι «εγώ δεν εκπροσωπώ όλα τα κόμματα, εκπροσωπώ την ΕΔΕΚ, θα ακούσετε το κοινό ανακοινωθέν».

Επεσήμανε παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού «έχουμε συναποφασίσει ότι μετά το Greentree θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο να συνέλθει σε πολυήμερη συνεδρία για να συζητήσει την εναλλακτική εθνική στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα στα οποία οδηγηθήκαμε δυστυχώς λόγω των χειρισμών των τελευταίων χρόνων».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"