Πώς άναψε η φωτιά μεταξύ Πραξούλλας και Επιτροπής Εμπορίου

Τα πρακτικά της «ιστορικής» συνεδρίας. 

Η φωτιά που κατακαίει τις σχέσεις της Υπουργού Εμπορίου και της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής δεν  φαίνεται να κατασιγάζει. Η κα Πραξούλλα επιμένει σε δημόσια απολογία  από μέρους του προέδρου της Επιτροπής Λευτέρη Χριστοφόρου «για απαράδεκτη συμπεριφορά από τους βουλευτές εναντίον της, σε συνεδρία την 1η Νοεμβρίου 2011». Η Επιτροπή εμπορίου ωστόσο δεν εμφανίζεται πρόθυμη να προβεί σε οποιανδήποτε απολογία καθώς θεωρεί πως τίποτε απαράδεκτο εντοπίζεται στη συμπεριφορά των βουλευτών. 

Τι έγινε σε εκείνη την «ιστορική» συνεδρία αποκαλύπτεται στα πρακτικά της Επιτροπής, τα οποία έχουν διαρρεύσει.

Το πρώτο σημάδι της διαφαινόμενης επερχόμενης αντιπαράθεσης παρουσιάστηκε μετά από παρέμβαση του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία ο οποίος απηύθυνε τον λόγο στην υπουργό λέγοντας ότι η κ. Υπουργός έπρεπε να τον φωνάξει (τον κ. Κασίνη) και να του πει «Ρε Σόλωνα, έλα δα, δαμαί χρησιμοποιούμε τα κρίσιμα θέματα για να συνεννοηθούμε» προσθέτοντας ο κ. Κουλίας «έπρεπε να του βγάλεις φιρμάνι και να το δημοσιοποιήσεις και την επόμενη να αρχίσεις με διατάγματα; Τα διατάγματα ε τον τρόπο που εξεδόθησαν μόνο σε δικτατορίες γίνονται». Στη συνέχεια, ο κ. Κουλίας ανέφερε πως η κ. Αντωνιάδου είπε ότι «είναι δυσαρεστημένη από τον κ. Χριστόφια και ευχαριστημένη από τον Ερτογάν. Εμείς θέλουμε Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας της Κύπρου και όχι Υπουργό Εμπορίου και Τουρκίας».

Το επόμενο «κτύπημα» ήλθε όταν με την επανέναρξη της συνεδρίας, η Υπουργός αναφέρθηκε σε μια συνομιλία που διεμήφθη κατά το διάλλειμα: «Βγήκα από την αίθουσα προ ολίγου για να κάμουμε διάλειμμα και κάποιος φίλος μου είπε ΄΄Μα, γελάς πολλά, κυρία Πραξούλλα΄΄». Αυτός ο διάλογος στενοχώρησε την υπουργό, σύμφωνα πάντα με τα πρακτικά της επιτροπής, η οποία πρόσθεσε «ως αποτέλεσμα ίσως της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που είχε δημιουργηθεί με τη συζήτηση αυτού του θέματος […] φτάσαμε στο σημείο να ενθαρρύνονται συνάνθρωποι μας να απαγορεύουν σε ένα συνάνθρωπο τους να χαμογελά.

Το λόγο έλαβε εκ νέου ο Ζ. Κουλίας λέγοντας «μα εδώ εκτοξεύετε κατηγορίες ότι είναι ψεύτης ο άνθρωπος, ότι διέρρευσε στοιχεία, αυτά δεν τα καταλαβαίνετε δηλαδή; Καταλαβαίνετε ό,τι θέλετε;», υποδεικνύοντας πως «είναι σοβαρά τα ζητήματα». Ο κ. Κουλίας εξαπέλυσε και πυρά εναντίον της Υπουργού διότι «ποιο δικαίωμα σας έδωσε ο νόμος να πηγαίνετε στα κατεχόμενα και να ενημερώνετε τους Τούρκους; Κοιτάξετε, εσείς επειδή είπατε ότι είμαστε κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου. Δηλαδή έπρεπε να στείλουμε και τον Υπουργό Άμυνας να τους ενημερώνει από το εξωτερικό! Αυτό θα κάνουμε δηλαδή; Μα σοβαρομιλάτε;».

Άλλο παράγοντας που φαίνεται να εξόργισε την κ. Αντωνιάδου ήταν το γεγονός, όπως το εξέλαβε η ίδια, ότι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου «φώναζε» απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Επιτροπής. Η κ. Αντωνιάδου απευθυνόμενη στον κ. Νεοφύτου είπε «…να σας πω, επειδή είμαι σοπράνο, μπορώ να φωνάξω όσο πιο δυνατά και όσο πιο ωραία γίνεται! Γι’ αυτό μην με προκαλείται!»
Κατόπιν, συνεχίστηκε ο διαξιφισμός, με τον Ζ. Κουλία να απευθύνει ερώτηση στην Υπουργό αν «καταλαβαίνει. Καταλαβαίνετε; Ρωτώ αν καταλαβαίνετε» και την κ. Αντωνιάδου να απαντά «μπορεί και να καταλαβαίνω». Η ανταπάντηση του βουλευτή ήταν «όχι ΄΄μπορεί΄΄! Μα δεν γίνεται ΄΄μπορεί΄΄ εδώ: είσαστε Υπουργός!».

Όταν το λόγο έλαβε ο διευθυντής ενέργειας του Υπουργείου Σόλωνας Κασίνης, είπε χαρακτηριστικά «Ακούσαμε το ΄΄ΚΑΤΗΓΟΡΩ΄΄ του Εμίλ Ζολά προηγουμένως», επεξηγώντας ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα στο οποίο «δεν του έδιναν τη δικαιοδοσία να μιλά», εκφράζοντας εμμέσως το παράπονο του. Ο κ. Κασίνης ισχυρίστηκε ότι «θέλω να συνεργάζομαι με την υπουργό αν και υπήρξαμε έρμαια διάφορων παραποιήσεων […] από τα ΜΜΕ».

Η αντιπαράθεση κορυφώνεται όταν στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πολυσυζητημένη υπόθεση του «κλειδιού». Το θέμα τέθηκε από τον κ. Κουλία ο οποίος ρώτησε «Ποιος έπιασε το κλειδί;». η Γενική Διευθύντρια του ΥΠΕΜΠ απάντησε τότε πως «ένα από τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα εκεί είναι γραμματειακός λειτουργός […] θεώρησε ότι εφόσον δεν υπάρχει εξουσιοδοτημένο πρόσωπο –και καλά έκαμε τη δουλειά της- ρώτησε ποιος θα ασχολείται με το αρχείο. […] ακολούθως η πρώτη γραμματειακός λειτουργός θεώρησε ότι πρέπει να πιάσουμε το κλειδί». Ο κ. Κασίνης ανέφερε πως «το θέμα της εξουσιοδότησης έγινε χωρίς καμιά ανταλλαγή απόψεων. Ήταν ένα θέμα σαν κύρωση».

Τα «αίματα άναψαν» όταν ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η Υπουργός τον κατηγόρησε ότι «ψεύδεται». «Εγώ βρισκόμουν στο Λονδίνο, δεν ήξερα καθόλου, μα καθόλου τι είχαν πει και το τι είχαν γράψει οι εφημερίδες. Εκείνο το πρωινό με ρώτησαν από το Ράδιο Τρίτο ΄΄κ. Κασίνη, εμπλάκηκες στο Προεδρικό γι΄αυτό το πράγμα;΄΄ Δήλωσα απερίφραστα ΄΄Όχι΄΄. ΄΄Ρωτήθηκες αν πράγματι υπήρχε ενδεχόμενο να ανασταλεί η γεώτρηση;΄΄ ΄΄Ναι΄΄ είπα, μέσα στα πλαίσια των διερευνήσεων όλων των άλλων σεναρίων΄΄. Και πράγματι ρωτήθηκα και από τον κ. Συλικιώτη, σε άλλη σύσκεψη … και από την κ. Υπουργό, παρούσας και της γενικής διευθύντριας, επισταμένα ΄΄τι πρόστιμα θα πληρώσουμε στη Noble αν δεν γίνει η γεώτρηση;΄΄». 

Η αντίδραση της υπουργού, μετά τα όσα περιέγραψε ο διευθυντής ενέργειας ήταν «Παναγία μου! Συνεχίζετε να ψεύδεστε κ. Κασίνη».

Στη συνέχεια το θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν εάν τέθηκε ζήτημα από τη Noble αναβολής της γεώτρησης. Η κ. Αντωνιάδου τότε απευθυνόμενη στην διευθύντρια του υπουργείου, ρώτησε «…εσείς γνωρίζετε για αίτημα της Noble να αναβάλει την έναρξη γεώτρησης;». Η διευθύντρια απάντησε ότι δεν γνωρίζει για αναβολή ενώ στο προσκήνιο εμφανίστηκε εκ νέου ο Ζ. Κουλίας λέγοντας «Κυρία, εν ρωτάς δαμαί, να ρωτήσεις στο υπουργείο σου, έννεν τόπος να ρωτάς τη διευθύντρια σου, να πάεις στο υπουργείο τζαι να τη ρωτάς!».

Αυτοί ήταν οι κυριότεροι διάλογοι που εξόργισαν την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλλα Αντωνιάδου, η οποία αποφάσισε να μην παραστεί ξανά στην Επιτροπή, εάν δεν της απολογηθούν οι βουλευτές και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"