Σύσκεψη με εμπειρογνώμονες στο Προεδρικό για το ΦΑ

Σύσκεψη με εμπειρογνώμονες στο Προεδρικό για το ΦΑ
12/01/2012
Αναλύονται τα πρωτογενή στοιχεία από την έρευνα της Noble, για συγκριτικές διαπιστώσεις

Συνεχίστηκαν χθες οι συναντήσεις της Κυβέρνησης με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων για το θέμα του φυσικού αερίου και, όπως δήλωσε η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλλα Αντωνιάδου, σήμερα θα παραλάβει τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση, και αναμένεται προς το τέλος του μήνα να γίνει μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ανάλυσης των δεδομένων από την εταιρεία Noble Energy.

Μιλώντας στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ''συνεχίστηκαν οι συναντήσεις με την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η οποία συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ευρύτερα για τα θέματα αξιοποίησης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, ιδιαίτερα σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας''.

''Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στην Κύπρο από τις αρχές αυτής της εβδομάδας. Είχε μία σειρά συναντήσεων και με την αρμόδια υπουργική επιτροπή, με την εταιρεία Noble, που είναι η πρώτη που έχει κάνει ερευνητική γεώτρηση στην Κύπρο, με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Αύριο έχουμε μία συνάντηση, οι εμπειρογνώμονες με την ομάδα εργασίας που έχει δημιουργηθεί στο Υπουργείο Εμπορίου για να επιτελεί την καθημερινή εργασία που έχει να κάνει με τον τομέα των υδρογονανθράκων'', είπε.

''Χθες είχαμε μία άλλη συνάντηση στο Υπουργείο μέχρι αργά το βράδυ, πέραν από τις 20:00, συζητώντας πλέον πολύ ουσιαστικά θέματα που έχουν να κάνουν αυτές τις ημέρες με την ενίσχυση του περιεχομένου και των προνοιών του πρότυπου συμβολαίου, με το οποίο βγαίνουμε στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Εχει ήδη σταλεί η ανακοίνωση για την έναρξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μετάφραση, ούτως ώστε να δημοσιευθεί το συντομότερο δυνατό στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ'', ανέφερε.

Η κ. Αντωνιάδου σημείωσε ότι ''εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται η εργασία επί του προτύπου συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού, το οποίο θα δίνεται στις ενδιαφερόμενες εταιρείες ως πρότυπο συμβόλαιο, στη βάση του οποίου θα γίνουν και η εκδήλωση ενδιαφέροντος και οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν''.

''Ταυτόχρονα, συζητούνται και οι τρόποι με τους οποίους θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων που έχουν ήδη εντοπιστεί, σε συνάρτηση βέβαια με οποιαδήποτε αποτελέσματα θα έχουμε από την αξιοποίηση αδειοδότηση τεμαχίων, όπως αυτή θα προκύψει από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης'', είπε.

Ερωτηθείσα εάν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για θέματα στρατηγικής, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ''είναι ουσιαστικό πρώτα να γίνει ουσιαστική συζήτηση και ανάλυση των δεδομένων, των εναλλακτικών λύσεων και να παίρνουμε τα πράγματα βήμα με βήμα, γιατί αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας, γιατί πρέπει να είμαστε πρακτικοί, είναι να ολοκληρωθεί η εργασία επί του πρότυπου συμβολαίου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης, για αυτό η εργασία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση της ανακοίνωσης που έχουμε στείλει''.

''Αυτό είναι η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και η εργασία, και σε συνεργασία με τη Γενική Εισαγγελία γίνεται αυτό, έχει προχωρήσει πολύ, έχουμε φθάσει σχεδόν στο τέλος, συζητούνται τα σημεία ένα προς ένα, και θέματα στρατηγικής σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, και πρέπει να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι ότι υπήρξε πολύ ουσιαστική συμβολή από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων και στην ενίσχυση του συμβολαίου και στη διατύπωση και σε θέματα ευρύτερης στρατηγικής'', σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι, ''εφόσον ολοκληρωθεί η εργασία επί του πρότυπου συμβολαίου και των σχετικών επεξηγηματικών σημειώσεων που πρέπει να δίνονται στις εταιρείες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, τα επόμενα βήματα είναι πλέον περαιτέρω συζήτηση, η οποία ήδη γίνεται, για το πώς προχωρούμε και με ποια υποδομή και με ποιες διαδικασίες αναφορικά με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, τις σχετικές υποδομές και τις φυσικές υποδομές και τις ρυθμιστικές υποδομές, σε σχέση τόσο με τα κοιτάσματα στο 12 όσο και με οποιαδήποτε άλλα κοιτάσματα εντοπιστούν σε άλλα τεμάχια''.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι εκτιμά ότι ''βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο με το σωστό βήμα την κάθε χρονική στιγμή και δεν έχουμε καθυστερήσεις ή οτιδήποτε''.

Ερωτηθείσα πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί το πρότυπο συμβόλαιο, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ''πρέπει να ολοκληρωθεί πριν δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ η ανακοίνωση που έχουμε στείλει προς μετάφραση, και θα συντονιστεί η ανακοίνωση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ με ανακοίνωση στη δική μας γκαζέττα, της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά παίρνει δύο με τρεις εβδομάδες, ίσως και περισσότερο, η μετάφραση και θα προσπαθήσουμε να παρακαλέσουμε όπως η μετάφραση ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό''.

''Μέχρι τότε θα έχουμε έτοιμο και το κείμενο του πρότυπου συμβολαίου, το οποίο είναι σχεδόν έτοιμο, προς ενημέρωση των ενδιαφερόμενων εταιρειών'', πρόσθεσε.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει οποιαδήποτε εισήγηση από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ''έχουν γίνει εισηγήσεις προς πολλές κατευθύνσεις από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων, για αυτό λέω ότι η εργασία, πέραν από την ενίσχυση του πρότυπου συμβολαίου, έχει αγγίξει και θέματα υποδομής, όχι μόνο φυσικής υποδομής, αλλά και ρυθμιστικής και άλλης, και έχουν γίνει εισηγήσεις προς πολλές κατευθύνσεις''.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ''θα πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα'', προσθέτοντας ότι ''σήμερα ειδικά οι εμπειρογνώμονες έχουν έρθει με ένα κείμενο με συγκεκριμένες εισηγήσεις για διάφορα θέματα, άλλα τα οποία θα πρέπει να ενσωματωθούν στο συμβόλαιο και άλλα τα οποία έχουν να κάνουν με τα περαιτέρω βήματα''.

Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες αλλαγές στο νέο συμβόλαιο σε σχέση με το προηγούμενο, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ''η ουσία μπορεί να είναι ένα περίπου η ίδια, αλλά θα είναι πράγματι ένα ενισχυμένο και ανανεωμένο πρότυπο συμβόλαιο''.

''Δεν πρόκειται μόνο για μικρές αλλαγές, για τον απλούστατο λόγο ότι από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια, έχουν κερδηθεί νέες εμπειρίες'', είπε, προσθέτοντας ότι ''είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτόν το δεύτερο γύρο αδειοδότησης από ό,τι υπήρξε στον πρώτο, για τον απλούστατο λόγο ότι τώρα υπάρχει βεβαιότητα για την ύπαρξη φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη''.

Είπε, επίσης, ότι ''το θέμα του φυσικού αερίου γίνεται και επίκαιρο και στα πλαίσια της ΕΕ, όπου η ΕΕ ενεργά πλέον αναζητεί νέες πηγές φυσικού αερίου, άρα αναμένουμε ότι θα υπάρξει σίγουρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον''.

''Ενόψει αυτού του μεγαλύτερου ενδιαφέροντος και των εμπειριών που έχουν ήδη κερδηθεί και από την Κύπρο αλλά και ευρύτερα στον κόσμο, έχουμε υποχρέωση να λάβουμε υπόψη αυτές τις εμπειρίες για να ενισχύσουμε το συμβόλαιο, γιατί έχει να κάνει με τα συμφέροντα του κυπριακού λαού, με το μέλλον τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενιών, και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι εξασφαλίζουμε τα συμφέροντα του κράτους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο'', σημείωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Αντωνιάδου είπε ότι ''πρέπει να ολοκληρώσουμε την εργασία επί του πρότυπου συμβολαίου, και αυτό θα γίνει αυτόν το μήνα, αναγκαστικά πριν υπάρξει η ανακοίνωση''.

''Σήμερα παραλαμβάνω τα λεπτομερή στοιχεία, τα raw data, όπως τα λέμε, που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση. Τα παραλαμβάνω από την εταιρεία Noble και θα τα δώσουμε και στους εμπειρογνώμονες για να τα αναλύσουν και εκείνοι και να κάνουν και τη δική τους εκτίμηση αναφορικά με τα συμπεράσματα στα οποία είχε φθάσει η ίδια η εταιρεία, δηλαδή μία συγκριτική ανάλυση, για να είναι και το κράτος εξασφαλισμένο. Αναμένεται προς το τέλος του μήνα η εταιρεία να είναι έτοιμη για να κάνει μία εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ανάλυσης των δεδομένων, όπως τα βλέπει η ίδια η Noble Energy, και θα προσπαθήσουμε σε αυτήν την παρουσίαση να είναι παρόντα τα μέλη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''έχουν κάνει επίσης εισηγήσεις για το είδος των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν και κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοπιστία του δεύτερου κύκλου και λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά όλες αυτές τις εισηγήσεις''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"