Εκδήλωση των πιλότων για διάσωση των Κ. Αερογραμμών

Υποστηρίζουν την άμεση εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή

Με αίτημα την άμεση εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή ώστε να διασφαλιστεί βραχυπρόθεσμα η βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ), οι πιλότοι της εταιρείας, μέλη της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ), πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία των ΚΑ, χθες το μεσημέρι, λίγο πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίας του Διοικητικού Συμβουλίου του κρατικού αερομεταφορέα. 

Κατά την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση της ΠΑΣΥΠΙ με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, στον οποίο επέδωσαν μνημόνιο με τις θέσεις της συντεχνίας, οι πιλότοι των ΚΑ κρατούσαν πανό, τα οποία ανέγραφαν ''Τέρμα στο ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων των ΚΑ'', ''Εδώ και τώρα σοβαρός στρατηγικός επενδυτής στις ΚΑ'' και ''Το ΔΣ των ΚΑ να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του''.

Σε δηλώσεις κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Πάμπος Τάππας είπε ότι η εκδήλωση ''έχει σκοπό να στείλει μηνύματα με πολλούς αποδέκτες, αλλά κυρίως στο ΔΣ των ΚΑ, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται στην εταιρεία και στη θέση την οποία βρίσκεται σήμερα η εταιρεία''.

''Θέλουμε να εκδηλώσουμε την ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στις ΚΑ, που δυστυχώς καθόλου ευοίωνα δεν είναι για το μέλλον'', είπε ο κ. Τάππας, αναφέροντας ότι ''οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους''.

Οπως είπε, ''τα έσοδα το 2008 ήταν 311 εκατομμυρίων ευρώ, σήμερα μιλούμε για έσοδα - από ό,τι φημολογείται - κάτω των 200 εκ. ευρώ, ενώ πέρσι ήταν 250 εκ. ευρώ, τη στιγμή που τα έξοδα μένουν εκεί που ήταν''. 

''Ενώ βλέπουμε το επιβατικό κοινό στην Κύπρο να αυξάνεται κατά 10%, εμείς έχουμε μειώσει κατά 15% τους επιβάτες που μεταφέραμε το 2011'', είπε ο κ. Τάππας, προσθέτοντας ότι ''αυτά είναι αυταπόδειχτα γεγονότα που δείχνουν τη φθίνουσα πορεία της εταιρείας''. 

Αναφερόμενος στη συνάντηση της ΠΑΣΥΠΙ με τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Τάππας είπε ότι του επέδωσαν υπόμνημα με τις θέσεις τους, προσθέτοντας ότι ''βρήκαν ανταπόκριση από τον Υπουργό, ο οποίος ανέλαβε δέσμευση να μελετήσει τις θέσεις μας και θα συνεχίσουμε τις επαφές σε τακτική βάση για να δούμε πώς μπορούμε όλοι με κοινή προσπάθεια να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της εταιρείας''.

Ανέφερε επίσης ότι ''το ΔΣ σε μια προσπάθεια να κρατήσει την εταιρεία σε ζωή ξεπουλά περιουσιακά στοιχεία κάτι που θα καταστήσει την εταιρεία μια μέρα χωρίς οποιαδήποτε αξία'' και πρόσθεσε ότι μια τέτοια εξέλιξη ''δεν θα είναι κίνητρο για οποιοδήποτε επενδύτη να ενδιαφερθεί για να αναλάβει κάποιο μέρος των μετοχών''.

Θέση της ΠΑΣΥΠΙ, συνέχισε, είναι να σταματήσει άμεσα το ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων και με σοβαρές διαφανείς διαδικασίες η Κυβέρνηση να πάρει θέση ως προς το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, ώστε να προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές για να υπάρξει ανάκαμψη''. 

Ανέφερε επίσης ότι ''έχουμε επιλέξει αυτό τον τρόπο της εκδήλωσης γιατί σεβόμαστε πρώτα από όλα το επιβατικό κοινό και δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε οποιεσδήποτε αναταραχές στο κοινό''.

Ερωτηθείς κατά πόσον η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή είναι μονόδρομος για την εταιρεία, ο κ. Τάππας παρέπεμψε στην εταιρεία για να απαντήσει λέγοντας ότι ''για μας όπως είναι τα δεδομένα σήμερα είναι η μοναδική λύση που βλέπουμε για ανάκαμψη ούτως ώστε ο επενδυτής να μπορεί να αναλάβει και τη διοίκηση και τη διεύθυνση της εταιρείας''.

Ερωτηθείς κατά πόσον ο επενδυτής θα αναλάβει το 50% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ο κ. Τάππας είπε ότι ''είναι μια από τις επιλογές και είναι αυτή που προκρίνουμε εμείς διότι είναι αυτονόητο ότι κανένας δεν θα ενδιαφερθεί να πλησιάσει στις ΚΑ για να επενδύσει λεφτά αν δεν έχει το πλειοψηφικό πακέτο ούτως ώστε να μπορεί να διοικήσει''.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την αύξηση των τιμών των καυσίμων, ο κ. Τάππας είπε ότι ''τα καύσιμα έχουν πάρει την ανιούσα, αλλά και όλοι οι ανταγωνιστές μας με τις ίδιες τιμές καυσίμων λειτουργούν στο περιβάλλον των αερομεταφορών''.
Τι λέγει η Εταιρεία
Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΚΑ Κυριάκος Κυριάκου εξέφρασε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την λύπη των ΚΑ ''για τον τρόπο με τον οποίο οι πιλότοι και η Συντεχνία τους επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν και να εκφράσουν την αγωνία τους για το μέλλον της εταιρείας τους''. 

Ανέφερε ότι ''η οικονομική κατάσταση δεν απασχολεί μόνο τους πιλότους, αλλά όλο το προσωπικό και τις Συντεχνίες, τη Διεύθυνση και τη Διοίκηση'' και πρόσθεσε ότι ''η περίοδος που διανύουμε είναι όντως κρίσιμη και εξαιρετικά ευαίσθητη''. 

Η κάθοδος εταιρειών χαμηλού κόστους δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Είναι απολύτως απαραίτητο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των Κυπριακών Αερογραμμών προκειμένου να υπάρχει μέλλον και προοπτική'', πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης, ότι ''με φόντο τα πιο πάνω δεδομένα οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της εταιρείας και των εργαζομένων'' και κάλεσε ''όλους τους εργαζόμενους να επιδείξουν, όπως και στο παρελθόν, συναινετικό πνεύμα για να μπορέσουμε να βρούμε και να εφαρμόσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν στις Κυπριακές Αερογραμμές να συνεχίσουν την μακρόχρονη ιστορία τους για το καλό των εργαζομένων, της οικονομίας και του τόπου γενικότερα''. 

''Ολοι κρίνονται από τα έργα τους. Κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής. Ωστόσο, γενικόλογες, αόριστες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες αφήνουν εκτεθειμένους εκείνους που τις διατυπώνουν'', κατέληξε ο κ. Κυριάκου. 

Στο μνημόνιο η ΠΑΣΥΠΙ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι παρά την ανταπόκριση του προσωπικού ''για ακόμα μια φορά με την αποδοχή, μεταξύ άλλων, της αποκοπής 9% από τους μισθούς τους υπό μορφή εισφοράς προς την εταιρεία..., η πορεία της εταιρείας παρέμεινε καθοδική και οι ζημιές αυξανόμενες''.

Αναφέρει επίσης ότι ''παρά την ξεκάθαρη ανάγκη εισροής χρημάτων η Διεύθυνση παρέμενε πεισματικά μόνο στην εφαρμογή μέτρων μείωσης των εξόδων τα οποία δεν έχει καταφέρει ούτε και αυτά να υλοποιήσει επιτυχώς'' και προσθέτει ότι ''είναι φανερή η αποτυχία της παρούσας Διεύθυνσης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής ύφεσης''.

''Πιστεύουμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη το κράτος να προχωρήσει άμεσα σε δημόσια προσφορά πακέτου μετοχών με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, που θα δραστηριοποιείται στον χώρο των αερομεταφορών και κατά προτίμηση μιας αεροπορικής εταιρείας'', αναφέρει η ΠΑΣΥΠΙ 

Με μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τη συντεχνία των πιλότων, ''θα επιτευχθεί η κάλυψη της άμεσης έλλειψης ρευστότητας, η ανάπτυξη συνεργιών και συμμαχιών στους τομείς των αεροπορικών προορισμών και η ανάληψη μέρους της διεύθυνσης από τον επενδυτή επιτυγχάνοντας έτσι την πλήρη εκμετάλλευση της γνώσης και της εμπειρίας του στα αεροπορικά θέματα''.

Η ΠΑΣΥΠΙ σημειώνει ότι η επερχόμενη ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας δημιουργεί επιπλέον ευθύνες στους κυβερνώντες να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες για την πραγματική εξυγίανση της εταιρεία και την αναχαίτιση της καθοδικής της πορείας'', και εκφράζει την ετοιμότητα της να συμβάλει ''όπως και στο παρελθόν μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων της για να επιτύχει το εγχείρημα με τον στρατηγικό επενδυτή''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"