Νέφη στην ανάληψη της Άμυνας ΕΕ από την Κύπρο


Ο Κασουλίδης κατηγορεί τον Πρόεδρο ότι ακολουθεί την πολιτική που οδήγησε στην τραγωδία του Μαρί

Την Προεδρία του τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ανέλαβε την Ιη Ιανουαρίου η Κυπριακή Δημοκρατία, μιας και η Δανία, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕΟΑ) και η Κύπρος θα διαδεχθεί τη Δανία στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του παρόντος έτους.

Την ίδια ώρα ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης κασουλίδης κατηγόρησε την Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι ακολουθεί και στο θέμα αυτό την ίδια εξωτερική πολιτική που ακολούθησε και στην υπόθεση των εκρηκτικών που είχε ως αποτέλεσμα την τραγωδία στο Μαρί. Ο κ. Κασουλίδης κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι αρνείται να συγκληθεί στην Κύπρο συνέδριο των 27 Υπουργών Αμυνας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στο θέμα ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι ο κ. Κασουλίδης δεν είναι σωστά πληροφορημένος  και ότι το θέμα τελεί υπό μελέτη.

Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε βάσει κοινής δράσης του Συμβουλίου των Υπουργών της 12ης Ιουλίου 2004 και αποτελεί μίαν από τις Υπηρεσίες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ) με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ολα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τη Δανία, συμμετέχουν στον Οργανισμό, του οποίου η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος στις 25 Ιουνίου 2004 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Πρέσβειρα της Δανίας στη Λευκωσία, Κρίστεν Γκίλαν, ανέφερε ότι η βοήθεια είναι αμφίδρομη και έτσι η Κύπρος θα βοηθά τη Δανία σε ορισμένες ομάδες εργασίες όπως στα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, αφού η χώρα της δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας.

Ηλιάδης: Ετοιμο το Υπουργείο Αμυνας

Την ετοιμότητά του δηλώνει το Υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει με επάρκεια και να διαχειρισθεί με σύνεση και δημιουργικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας και να υπηρετήσει θετικά τη συλλογική ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης''.

''Η Κύπρος'', είπε σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, ''αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, καθώς η Δανία, η οποία θα προεδρεύει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ''.

''Συγκεκριμένα'', πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, ''το Υπουργείο Αμυνας, κατά το επόμενο εξάμηνο, θα αναλάβει την Προεδρία του μηχανισμού 'Αθηνά', που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων''.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Ηλιάδη, η Κυπριακή Δημοκρατία ''θα αναλάβει καθήκοντα αναπλήρωσης του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου, που είναι το όργανο που μελετά και προωθεί τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ, καθώς και της Προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας Εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ''.

Το Υπουργείο Αμυνας, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ηλιάδης, ''θα προεδρεύσει διαφόρων διοργανώσεων και θα φιλοξενήσει στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο τη Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ''.
Κασουλίδης: Απαράδεκτη η Κυβέρνηση για τη σύνοδο ΥΠΑΜ
Με ανακοίνωση του ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την ''απαράδεκτη'' στάση της όσον αφορά τη σύγκληση της άτυπης συνόδου των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ στην Κύπρο, και να προβληματιστεί για το γεγονός ότι θα στερήσει από την ΕΕ ένα χρήσιμο θεσμό για ένα ολόκληρο χρόνο.

''Η ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ, στον τομέα της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας από την 1ην Ιανουαρίου 2012, προϋποθέτει τη σύγκληση άτυπης συνόδου των Υπουργών Αμυνας των 27 κρατών μελών κατά το παρόν εξάμηνο και ασφαλώς και κατά το επόμενο'', αναφέρει ο κ. Κασουλίδης.

Προσθέτει ότι ''τις τακτικές συνόδους των Υπουργών Αμυνας συγκαλεί η Υπατος Εκπρόσωπος κ. Αστον, η Προεδρία όμως αναλαμβάνει τη διοργάνωση της άτυπης συνόδου κατά την οποία συζητούνται διάφορα θέματα, όπως η αξιολόγηση της πορείας των επιχειρήσεων ΕΕ εκτός συνόρων, όπως η επιχείρηση Αταλάντα εναντίον της πειρατείας στον Ινδικό Ωκεανό, άλλες επιχειρήσεις στρατιωτικές και αστυνομικές, και άλλες''.

''Κατά τη συνάντηση, επειδή είναι άτυπη, δεν λαμβάνονται αποφάσεις, αλλά δίνεται η ευκαιρία για σε βάθος αξιολόγηση των κοινών θεμάτων, για αυτό και δεν τίθεται θέμα Berlin Plus, για συζήτηση θεμάτων στα οποία δεν συμμετέχει η Κύπρος'', αναφέρει.

Ο κ. Κασουλίδης σημειώνει ότι ''η άτυπη αυτή σύνοδος είναι αντίστοιχη της διετήσιας συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, της λεγόμενης Gymnich, και είθισται στη συνάντηση αυτή των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ να καλείται και να παρευρίσκεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Αντερς Φογκ Ρασμούσεν, και θα ήταν μια ευκαιρία να επισκεφθεί την Κύπρο και να αποκτήσει ιδίαν εμπειρία για την κατοχή, καθώς και να ακούσει από πρώτο χέρι τους λόγους που παραλύουν τον πολιτικό διάλογο ΝΑΤΟ-ΕΕ και την ευθύνη της Τουρκίας''.

Επισημαίνει ότι ''το θέμα της σύγκλησης της άτυπης συνόδου ετέθη παρασκηνιακά από αρμόδιους λειτουργούς της ΕΕ προς την Κύπρο'' και ότι ''το θέμα απασχόλησε την υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια τελευταία σύσκεψη που έγινε για να εξετάσει θέματα Προεδρίας της ΕΕ και, ενώ η αρμόδια εισήγηση ήταν να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η άτυπη αυτή σύνοδος των Υπουργών Αμυνας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε κατηγορηματικά μιαν τέτοια ιδέα''.

''Καλώ την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει αυτή την απαράδεκτη στάση της, να προβληματιστεί για το γεγονός ότι θα στερήσει από την ΕΕ ένα χρήσιμο θεσμό για ένα ολόκληρο χρόνο, θα τονίσει στα μάτια των εταίρων μας τον ελλιπή και κολοβό χαρακτήρα του κράτους μέλους και θα στείλει το μήνυμα μιας χώρας αντιδυτικής και αντινατοϊκής σε μιαν περίοδο που θα επιδιώκει να μπει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη κάτω από τις απειλές μιας θρασύτατης Τουρκίας'', καταλήγει ο κ. Κασουλίδης

Στεφάνου: Τελεί υπό εξέταση το θέμα

Ως αποτέλεσμα λανθασμένης ενημέρωσης του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Ιωάννη Κασουλίδη, θεωρεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τα όσα σε σημερινή του ανακοίνωση δήλωσε ο ευρωβουλευτής σχετικά με τη σύγκληση άτυπης Συνόδου των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ στην Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι ''το θέμα της σύγκλησης της άτυπης συνόδου ετέθη παρασκηνιακά από αρμόδιους λειτουργούς της ΕΕ προς την Κύπρο'' και ότι ''το θέμα απασχόλησε την υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια τελευταία σύσκεψη που έγινε για να εξετάσει θέματα Προεδρίας της ΕΕ και, ενώ η αρμόδια εισήγηση ήταν να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η άτυπη αυτή Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε κατηγορηματικά μιαν τέτοια ιδέα''.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι ''το συγκεκριμένο θέμα ουδέποτε ηγέρθη σε κάποια από τις συσκέψεις που έγιναν για την ευρωπαϊκή Προεδρία της Κύπρου, ούτε στην τελευταία ούτε σε προηγούμενη''.

Οπως αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Στεφάνου, ''η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος δεν απέρριψαν μιαν τέτοια ιδέα, όπως ισχυρίζεται ο κ. Κασουλίδης'', αλλά ''το θέμα αυτό, μαζί με διάφορα άλλα που αφορούν την Προεδρία, βρίσκεται υπό εξέταση και αναμένονται αποφάσεις''.

''Θα ήταν πιο υπεύθυνο'', δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''αν ο κ. Κασουλίδης, πριν έβγαζε ανακοίνωση για το θέμα της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ερωτούσε την Κυβέρνηση για να ενημερωθεί ορθά, διότι προφανώς είναι παραπληροφορημένος''.

''Εκτός και αν, τελικά'', προσθέτει ο κ. Στεφάνου, ''ο στόχος είναι απλά και μόνον να επικρίνεται η Κυβέρνηση''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"