«Η Άγκυρα αποκαλύπτει τους διχοτομικούς στόχους της»

«Η Άγκυρα αποκαλύπτει τους διχοτομικούς στόχους της»
12/01/2012
Ο Κυβ. Εκπρόσωπος καλεί την Διεθνή Κοινότητα να υποδείξει στην Τουρκία να υλοποιήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
Αναφερόμενος στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί σχεδίου β' και για λύση στη βάση δύο χωριστών κρατών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποδείξει στην Άγκυρα ότι ήρθε ο καιρός να υλοποιήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί σχεδίων β' και για λύση στη βάση δύο χωριστών κρατών, είπε ο Κυβ. Εκπρόσωπος, αποκαλύπτουν ξανά τις πραγματικές προθέσεις της πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό που δεν είναι η λύση και η επανένωση της Κύπρου, αλλά η διχοτόμηση.

''Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτή την πολιτική της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει και βρίσκεται σε κάθετη σύγκρουση με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν για λύση επανένωσης της Κύπρου και του λαού της στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα Ηνωμένα Έθνη, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια''.

Όπως ανέφερε, η απάντηση στην τουρκική πολιτική είναι η συνέπεια στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας από την οποία η Τουρκία επιχειρεί να αποδεσμευτεί, καθώς και η ανάληψη συνεχών πρωτοβουλιών για να μην επιτρέπεται στην Τουρκία να επενδύει στην άγονη παρέλευση του χρόνου για να παγιώνει τα τετελεσμένα της παράνομης εισβολής και κατοχής.

Αναφερόμενος στην πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι η ''πολιτική του Δημήτρη Χριστόφια, τερματίζοντας την τετράχρονη στασιμότητα στο Κυπριακό, εκθέτει την παρελκυστική και κωλυσιεργό στάση της τουρκικής πλευράς αποδεικνύοντας στην πράξη την καλή θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίτευξη λύσης σύντομα''.

''Καλούμε τη διεθνή κοινότητα όπως στραφεί προς την Τουρκία και της υποδείξει ότι η πολιτική και η συμπεριφορά της στο Κυπριακό συγκρούεται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Καλείται η διεθνής κοινότητα να στραφεί προς την Τουρκία και να της υποδείξει ότι ήρθε ο καιρός να υλοποιήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο'', τόνισε.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, με συνέπεια στις αρχές λύσης και την επίδειξη του απαραίτητου ρεαλισμού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ότι μόνο με διεθνή διάσκεψη θα υπάρξει κατάληξη των συνομιλιών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι γνωστή η θέση της Κυβέρνησης, η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς εδώ και καιρό ότι, στο πλαίσιο μιας διεθνούς διάσκεψης θα επιλυθούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού''.

''Πριν, όμως, φτάσουμε στη διεθνή διάσκεψη θα πρέπει να επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Είναι αυτό που επιδιώκουμε να πετύχουμε μέχρι τώρα και που, δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί ένεκα της παρελκυστικής και αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς. Οτι θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού πριν πάμε σε διεθνή διάσκεψη αυτό είναι θέση, επίσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως πολύ ρητά την έχει διατυπώσει στο τελευταίο ψήφισμα του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"