Τράπεζες: Προς αναζήτηση κεφαλαίων


Ολοένα και πλησιάζει η ώρα, κατά την οποία οι δυο μεγάλες κυπριακές τράπεζες θα κληθούν να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να εξεύρουν τα κεφάλαια εκείνα που θα ικανοποιούν τις συστάσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών Αρχών.
Τράπεζα Κύπρου και Μαρφίν Λαϊκή έχουν εδώ και καιρό επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, εξεύρεσης κεφαλαίων. Στο τραπέζι έχουν ρίξει όλα τους τα χαρτιά. Αναδιοργάνωση ηγετικής πυραμίδας, πωλήσεις θυγατρικών, ενημέρωση υφιστάμενων, αλλά και νέων μετόχων, ώστε να επιτύχουν το σκοπό τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το έργο των δυο τραπεζών παραμένει εξαιρετικά δύσκολο, παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις και των δυο τραπεζών παρουσιάζονται αισιόδοξες ως προς την τελική έκβαση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Ιούνιο, οι δυο τράπεζες πρέπει να πληρούν τα κριτήρια για coretier 1 στο 9%. Απόρροια τούτου, η Τράπεζα Κύπρου χρειάζεται κεφάλαια 1,56 δις και η Μαρφίν Λαϊκή 1,97 δις ευρώ.
ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Μιλώντας με άτομα που γνωρίζουν την τραπεζική αγορά, μας ανέφεραν ότι η προσπάθεια των δυο κυπριακών τραπεζών για κεφαλαιακή ενίσχυση γίνονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και υπάρχουν αρκετοί παράμετροι που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν διάφορα σενάρια για την επόμενη μέρα της ολοκλήρωσης της προσπάθειας τους.
Παίρνοντας ένα – ένα τα πράγματα, αξίζει να αναφερθεί ότι την ίδια περίοδο κατά την οποία οι κυπριακές τράπεζες θα απευθυνθούν στις αγορές και στους μετόχους τους για ενίσχυση, θα πράξουν το ίδιο και οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια τους, αφού ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος και αρκετοί επενδυτές ενδεχομένως να επιλέξουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους σε μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα παρά σε μια κυπριακή.
Δεδομένο δεύτερο. Αυτή τη στιγμή οι Κύπριοι τουλάχιστον μέτοχοι των τραπεζών, αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσο θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, αυτό ίσως αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τους ξένους μεγαλομετόχους των δυο τραπεζών να αυξήσουν το μερίδιο που κατέχουν και να γίνουν ακόμα περισσότερο κυρίαρχοι του παιχνιδιού.
Δεδομένο τρίτο. Σε περίπτωση που υπάρξει πλήρης επιτυχία στην κάλυψη των εκδόσεων και ανταποκριθούν όλοι οι μέτοχοι, είναι αναπόφευκτο ότι θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η ρευστότητα στην αγορά, γεγονός που ενδεχομένως να δημιουργήσει παρενέργειες σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα καλυφθούν οι δυο εκδόσεις που εξαγγέλθηκαν. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα, θα προχωρήσει σε έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης και προσφορά για εθελοντική ανταλλαγή Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) μέσω έκδοσης Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομολόγων (ΥΜΟ).
ΕΚΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
Μέχρι €396.953.137 διαιρεμένο σε 396.953.137 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μια από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης και μέχρι €396.953.137 διαιρεμένο σε 396.953.137 συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €1,00 η κάθε μια από την έκδοση χαριστικών μετοχών προς τους κατόχους των Νέων Μετοχών που θα προκύψουν από την άσκηση των Δικαιωμάτων Προτίμησης με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών (βλέπετε σημείωση πιο κάτω).
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΩΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (ΜΑΕΚ)
Η Περίοδος Αποδοχών Προσφοράς Ανταλλαγής των ΜΑΕΚ με ΥΜΟ ορίζεται από τις  23 Φεβρουαρίου 2012 μέχρι τις 19 Μαρτίου 2012. Η Τελευταία Ημερομηνία Αποδοχών Προσφοράς Εθελοντικής Ανταλλαγής είναι η Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012.
Σε περίπτωση που οι αποδοχές της Προσφοράς για Εθελοντική Ανταλλαγή υπερβούν την προτεινόμενη έκδοση των  €600 εκατ. ΥMΟ, η τελική κατανομή των ΥMΟ θα γίνει κατά αναλογία (prorata) του αιτηθέντος ποσού.
Από τα πιο πάνω, η Τράπεζα, σε περίπτωση πάντοτε πλήρους επιτυχίας, θα μαζέψει περί το 1 δις ευρώ. Οι ιθύνοντες της τράπεζας, υπολογίζουν και το ποσό κερδοφορίας της τράπεζες μέχρι και τον Ιούνιο, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του έτους, το οποίο συνήθως κυμαίνεται περί τα 200 – 300 εκ. ευρώ. Τα μέτρα που λήφθησαν και υλοποιούνται για σωστότερη διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού αναμένεται να αποφέρουν στην τράπεζα άλλα 100 εκ. περίπου, ενώ ως πέμπτο μέτρο υπολογίζεται η πώληση της θυγατρικής στην Αυστραλία, η οποία απέφερε στην τράπεζα 100 εκ. ευρώ. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζεται ολόκληρο το ποσό. Από τα πιο πάνω και εφόσον εξασφαλισθεί το 1 δις από την έκδοση και την εθελοντική ανταλλαγή, τα πράγματα φαίνονται αισιόδοξα για την τράπεζα.
ΜΑΡΦΙΝ ΛΑΙΚΗ
Η Μαρφίν δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά της. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι ήδη έχουν εκπονηθεί σχέδια για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, αφού προς τούτο έχει κατατεθεί σχετικό σημείωμα στην Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, έχουν ολοκληρωθεί οι  διεργασίες για την ετοιμασία του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας, σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμιστικές διατάξεις της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και την πρόσφατη οδηγία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Το Σχέδιο αποσκοπεί στην κεφαλαιακή ενίσχυση του Ομίλου, δεδομένου του ορίου 9% για το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier1 που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και παρουσιάστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της MarfinPopularBank το οποίο ενέκρινε την υποβολή του στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Οι διεθνείς οίκοι J.P. MorganLimited και HoulihanLokey ενεργούν ως οικονομικοί σύμβουλοι της MarfinPopularBank σε σχέση με το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μιχάλης Σαρρής ανέφερε: «Μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον και υπό το φως των διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδόμηση του Ελληνικού δημόσιου χρέους, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες καλούνται να καταρτίσουν κεφαλαιακά πλάνα ενίσχυσης, ούτως ώστε να συμμορφωθούν μέχρι τις 30.06.2012 με τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις στα πρωτοβάθμια κεφάλαιά τους. Η MarfinPopularBank έχει συγκροτήσει ένα περιεκτικό σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης το οποίο συνδυάζει σειρά στοχευμένων ενεργειών αλλά και πρωτοβουλιών για άντληση κεφαλαίου με στόχο την κεφαλαιακή θωράκιση του Ομίλου και τη συνετή προσαρμογή του στα νέα δεδομένα.”
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, ΧρίστοςΣτυλιανίδης πρόσθεσε: «Η MarfinPopularBank, με τη βοήθεια εξειδικευμένων Οίκων εγνωσμένου κύρους, μελέτησε σε βάθος όλους τους πυλώνες της κεφαλαιακής δομής του Ομίλου και έχει ετοιμάσει ένα περιεκτικό σχέδιο με συντηρητικές εκτιμήσεις, η υλοποίηση του οποίου θα ενδυναμώσει και θα ενισχύσει ουσιαστικά την κεφαλαιακή βάση του Ομίλου. Βρισκόμαστε σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου η οποία θα μελετήσει τα κεφαλαιακά πλάνα των Κυπριακών Τραπεζών και σε περίπτωση που κρίνει ότι χρειάζεται θα διαβουλευτούμε την αναδιαμόρφωσή τους πριν την υποβολή τους για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών».
ΕΛΛΑΔΑ
Είναι πολλά τα δις

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών (tier-1) μετά το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, διαμορφώνεται σύμφωνα με την GoldmanSachs σε 1,8% για την Εθνική Τράπεζα, 2,9% για την Marfin και 5,6% για την AlphaBank, σημειώνεται σε δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου.
Σε αρνητικό πρόσημο διαμορφώνεται το tier-1 για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (-16.5%), την Αγροτική Τράπεζα (-7,2%), την Τράπεζα Πειραιώς (-0,9%) και την EFG Eurobank (-0,5%).
Προκειμένου το tier-1 των ελληνικών τραπεζών να ανέλθει στο προβλεπόμενο 9%, τα ποσά που θα απαιτηθούν από τις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 1,9 δισ. για την Αγροτική Τράπεζα, 3,7 δισ. για την Τράπεζα Πειραιώς, 4,4 δισ. για την EFG Eurobank, 5 δισ. για την Εθνική, 1,7 δισ. για την Marfin και 1,6 δισ. για την AlphaBank.
Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται ότι θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 30 δισ. ευρώ για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), μετά την ολοκλήρωση των νέων τεστ αντοχής.
Η EBA εκτίμησε ότι συνολικά οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 114,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι γερμανικές τράπεζες 13,1 δις, οι ισπανικές 26,2 δισ., οι ιταλικές 15,4 δισ., οι Πορτογαλικές 7 δισ. και οι γαλλικές 7,3 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν περιθώριο έως τα τέλη Ιουνίου για την υλοποίηση των σχεδίων αναχρηματοδότησής τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"