Ομοβροντία της αντιπολίτευσης κατά του Προέδρου Χριστόφια

Για «αδεξιότητα να αξιοποιήσει τη στήριξη που του έδωσε  το  ΕΣ», τον κατηγορεί ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ εκφράζονται και απόψεις να αλλάξουμε  Διαπραγματευτή, για να σωθούν όσα μπορούν.  – Από την άλλη,  Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ  δηλώνουν ότι ο Πρόεδρος έδωσε μια δύσκολη μάχη. 

Σοβαρές ανησυχίες εξακολουθούν να εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Greentree, κάνοντας λόγο για παταγώδη αποτυχία της ε/κ πλευράς.

Ταυτόχρονα επικρίνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα στο Εθνικό Συμβούλιο με αποτέλεσμα η ε/κ πλευρά να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να συρθεί σε διεθνή διάσκεψη.
Αντίθετα η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ δηλώνουν ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε με επιτυχία τη μάχη και κατάφερε να τεθούν σαφείς προϋποθέσεις στο θέμα της διεθνούς διάσκεψης.

Υποστηρίζουν επίσης ότι δεν υπήρξαν δεσμεύσεις για χρονοδιαγράμματα ούτε ασκήθηκαν πιέσεις για επιδιαιτησία.
 
Το ΑΚΕΛ κατακρίνει έντονα την αντιπολίτευση διότι "ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδινε δύσκολη μάχη για την Κύπρο στο Green Tree, κάποιοι εδώ φρόντιζαν να τον αποδυναμώνουν".
 Άμεση και σκληρή ήταν η απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ εκφράζει τη λύπη του διότι, όπως αναφέρει «ένα υπεύθυνο Κόμμα για να διατυπώνει ολοκληρωμένες απόψεις γύρω από σοβαρά και σημαντικά ζητήματα θα πρέπει πρώτα να φροντίζει να ενημερώνεται. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι κάθε άλλο παρά αυτή είναι η συμπεριφορά των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Πριν από τη μετάβαση του Προέδρου στη Νέα Υόρκη όλοι επισημαίναμε την κρισιμότητα και τη δυσκολία της συνάντησης, αναφέρει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «πολιτικά κόμματα έκφραζαν ανησυχίες για ΄΄κλείδωμα΄΄ των συμφωνηθέντων, ΄΄κωδικοποίηση΄΄ που θα επέβαλλε ο ΟΗΕ κ.α. Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδινε δύσκολη μάχη για την Κύπρο στο Γκριν Τρι κάποιοι εδώ φρόντιζαν να τον αποδυναμώνουν ασκώντας του συνεχή και άδικη κριτική».

Απάντηση Αναστασιάδη
Άμεση ήταν η απάντηση, του Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα τόνισε εμφαντικά ότι εμείς δεν είμαστε η δογματική ηγεσία του ΑΚΕΛ η οποία παραμένει αγκυλωμένη στο παρελθόν. Ανάλογα με τις εξελίξεις είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, εμείς χαράσσουμε και την ανάλογη πολιτική. Ο ΔΗΣΥ, είπε, επέδειξε υπεύθυνη στάση και στάθηκε σε κρίσιμες στιγμές στις εκκλήσεις του Προέδρου για μέγιστη δυνατή στήριξη στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο.

"Αν, αντί αυτού, ο πρόεδρος προέβη στις δικές του επιλογές, αυτό δεν οφείλεται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά στην αδεξιότητα του ίδιου του Προέδρου", είπε.

Το ΔΗΚΟ
"Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είτε δεν έχει κατανοήσει την οδυνηρή πραγματικότητα, είτε, προφανώς για λόγους γοήτρου, αποφεύγει να παραδεχθεί τα δικά του λάθη", αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ, σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης στο GreenTree.
Οι ερμηνείες και οι επεξηγήσεις που επεχείρησε να δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν ανατρέπουν δυστυχώς τα δυσμενή αποτελέσματα του Green Tree», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Δεν δικαιολογούν, προστίθεται, την παταγώδη αποτυχία του να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει τις αρχές και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η δική μας πλευρά.
Το ΔΗΚΟ κάνει επίσης λόγο για ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διαμόρφωση των απογοητευτικών αποτελεσμάτων του Green Tree, παρόλα αυτά «θεωρούμε ότι αυτή την ώρα απόλυτη προτεραιότητα έχει μια συλλογική και καθολική προσπάθεια ανατροπής αυτών των αποτελεσμάτων.
Προσθέτει ότι «επιβάλλεται άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για την εξέταση της όλης κατάστασης και για μια συλλογική και από κοινού προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τις παγιδευτικές διαδικασίες που καθορίστηκαν στο Green Tree 2».

Tο ΔΗΚΟ εκφράζει επίσης την απογοήτευση του γιατί, «όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είτε δεν έχει κατανοήσει την οδυνηρή πραγματικότητα, είτε, προφανώς για λόγους γοήτρου, αποφεύγει να παραδεχθεί τα δικά του λάθη και τις οδυνηρές του παραλείψεις».

Ομήρου: Βατερλώ, η κατάληξη στο Greentree
Η κατάληξη του Greentree είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και προσθέτει ότι «είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι πρόνοιες του ανακοινωθέντος του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου δεν τηρήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ενώ θεωρεί μια νέα εθνική στρατηγική ως τη μόνη διέξοδο.

O κ. Ομήρου είπε ότι «δυστυχώς, η κατάληξη του Greentree είναι το 'Χρονικό ενός προαναγγελθέντος αδιεξόδου», το οποίο, συνέχισε, «μετεξελίχθηκε σε Βατερλό. Για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει από το Σεπτέμβριο του 2008 όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις χωρίς επαρκή διαπραγματευτική βάση και χωρίς γεφύρωση επί των ουσιωδών πτυχών του Κυπριακού, όπως προέβλεπαν η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η συμφωνημένη επιστολή Γκαμπάρι». Υπεύθυνοι είναι όσοι στήριξαν την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων χωρίς την τήρηση αυτών των προϋποθέσεων, πρόσθεσε.
«Οι απαράδεκτες υποχωρήσεις», είπε ο κ. Ομήρου, που υπήρξαν στη συνέχ
εια όχι μόνο δεν απέφεραν τα αναμενόμενα ανταλλάγματα, αλλά οδήγησαν σε περαιτέρω έκρηξη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

EΥΡΩΚΟ: Καλεί τον Πρόεδρο σε παραίτηση
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του GREENTREE 2, δήλωσε ότι «ο κύριος Χριστόφιας αποδείχθηκε ανίκανος να προασπίσει τα συμφέροντα του λαού μας. Αφού ξεγέλασε τις πολιτικές δυνάμεις και υπέκλεψε την υποστήριξη τους με το κοινό ανακοινωθέν για τα τρία ΟΧΙ, στο GREENTREE υπέκυψε στις πιέσεις και αποδέχθηκε χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία του Ντάουνερ και διεθνή διάσκεψη τον Απρίλιο».

Το ΕΥΡΩΚΟ ζήτησε στο Εθνικό Συμβούλιο «να περιληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν ότι η πλευρά μας απορρίπτει παντελώς την ιδέα της διεθνούς διάσκεψης», πρόσθεσε ο κ. Ερωτοκρίτου, εκφράζοντας την απογοήτευση του διότι «δεν εισακουστήκαμε και βρισκόμαστε σήμερα αγκαλιά με τη διεθνή διάσκεψη», 
Ο κ. Ερωτοκρίτου κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια «αν νοιώθει σίγουρος για τις επιλογές του, να παραιτηθεί και να ζητήσει ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού στο πρόσωπο τα και στις επιλογές του».

Το Κίνημα Οικολόγων υποδεικνύει ότι το χρονοδιάγραμμα, που τίθεται, θα λειτουργήσει σαν επιδιαιτητικό εργαλείο για την εφαρμογή μιας λύσης στα μέτρα της Τουρκίας.Η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι αποτελεί «επικίνδυνη εξέλιξη έξω από τα συμφωνημένα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, το οποίο σχετίζεται με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τη Κυπριακή Δημοκρατία». 

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι «είναι δηλωτικό των προθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ το γεγονός ότι υιοθέτησε το χρονοδιάγραμμα και τον οδικό χάρτη των Τούρκων».
Είπε πως «οι πρόσφατες τοποθετήσεις των κομμάτων σχετικά με την ανάγκη διαχωρισμού της ιδιότητας του διαπραγματευτή από εκείνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημιουργούν περιθώρια για άμεση συζήτηση του θέματος». 

Η κ. Παναγιώτου είπε πως «είναι καιρός τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να διοριστεί διαπραγματευτής από την ε/κ κοινότητα ο οποίος να συνεργάζεται με την πλειοψηφία των κομμάτων και να σέβεται τις απόψεις της». 

Οπως είπε η Ιωάννα Παναγιώτου, «το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν ενημερώνει τις πολιτικές δυνάμεις και φαίνεται να αδυνατεί να διεκδικήσει με επάρκεια τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου οδηγεί αναπόφευκτα στη συζήτηση και στην απόφαση για άλλο πιο κατάλληλο διαπραγματευτή». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"