Αφέθηκε ελεύθερος χθες ο Αντώνης Φανιέρος

Αναίρεσαν τις καταγγελίες τους οι μάρτυρες - «Φταίει το σύστημα», λέει ο Αρχηγός Αστυνομίας
Ελεύθερος αφέθηκε χθες το πρωί ο Αντώνης Φανιέρος, με απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα. Η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε την αναστολή της ποινικής δίωξής του και την απαλλαγή του από κάθε κατηγορία, καθώς οι τρεις μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη για την υπόθεση αναίρεσαν τα όσα είχαν αρχικά αναφέρει στις καταθέσεις τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για εξαναγκασμό τους από αστυνομικούς. 

Η Αστυνομία από την πλευρά της, δια του Αρχηγού του Σώματος Μιχάλη Παπαγεωργίου, δηλώνει ότι η αναστολή της ποινικής δίωξης του Αντώνη Φανιέρου "δεν είναι αποτυχία της Αστυνομίας, αλλά είναι αποτυχία του συστήματος".

Με επιστολή προς το Δικαστήριο, ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε αναστολή της ποινικής δίωξης, ελλείψει μαρτυρίας, αφού η βασική μαρτυρία που πήγαζε από τρεις μάρτυρες, ανατράπηκε, ενώ ο τέταρτος μάρτυρας κατηγορίας διέφυγε στα κατεχόμενα.

Ως εκ τούτου, τόσο ο Αντώνης Φανιέρος 66 χρονών επιχειρηματίας από την Αραδίππου, όσο και οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, Ανδρέας Χαραλάμπους 34 χρονών από την Ορόκλινη, Κωσταντίνος Χατζαντώνης 25 χρονών από τη Λάρνακα και Νεόφυτος Μολέσκη 58 χρονών από το Λιοπέτρι, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Αντώνης Φανιέρος τελούσε υπό κράτηση από τις 22 Σεπτεμβρίου 2011, σε σχέση με υπόθεση που αφορούσε μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιασμούς και απειλές για απόσπαση περιουσίας και εμπρησμό καζίνο στη Δευτερά.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας είχε κηρύξει την Δευτέρα, κατά την πρώτη συνεδρία της ακρόασης της υπόθεσης των τεσσάρων στο Κακουργιοδικείο, ως εχθρικούς τους τρεις εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας.

Στις αρχικές τους γραπτές καταθέσεις, οι δύο πρώτοι μάρτυρες ενοχοποιούσαν τον Φανιέρο για τον εμπρησμό υποστατικού στοιχημάτων στη Δευτερά, ενώ ο τρίτος έκανε λόγο για εξαναγκασμό του από τον Φανιέρο και τον τρίτο κατηγορούμενο για μεταβίβαση ενός χωραφιού στον πρώτο κατηγορούμενο, κάτω από πιέσεις και απειλές. Και οι τρεις μάρτυρες ανέφεραν στις μετέπειτα καταθέσεις τους ότι οι ανακριτές τους υπέβαλλαν τι θα έλεγαν στις αρχικές τους καταθέσεις.

Ο τρίτος μάρτυρας ανέφερε ότι ο Φανιέρος ούτε τον απείλησε ούτε τον εκβίασε, αλλά εκείνα που αναφέρει εναντίον του κατηγορούμενου τα έγραψαν οι αστυνομικοί. «Η αστυνομική τρομοκρατία είναι παραπάνω από έξω», ανέφερε ο μάρτυρας, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε επίμονα να αποκαλύψει το όνομα του αστυνομικού που τον πίεσε για να δώσει τη γραπτή του κατάθεση. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε επίσης ότι ο αστυνομικός που τον «καθοδηγούσε» του είχε υποσχεθεί πως αν κατάθετε εναντίον του Φανιέρου, θα γλύτωνε από τη φορολογία του ΦΠΑ που δεν είχε πληρώσει.

Η αναστολή της ποινικής δίωξης του Αντώνη Φανιέρου δεν είναι αποτυχία της Αστυνομίας, αλλά είναι αποτυχία του συστήματος, δήλωσε ο Αρχηγός της Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο οποίος διεμήνυσε πως θα συνεχίσει το έργο του με την ίδια αντικειμενικότητα και την ίδια αποφασιστικότητα.

«Δεν θα έλεγα ότι είναι αποτυχία της Αστυνομίας. Είναι μια αποτυχία του συστήματος. Και γιατί; Γιατί εμείς εξασφαλίσαμε μαρτυρία. Εκείνο το οποίο πέτυχε το σύστημα ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν καταθέσεις στο τέλος της ημέρας να υπαναχωρήσουν και να μην δώσουν μαρτυρία ενώπιον του δικαστηρίου».

Όπως είπε ο Αρχηγός της Αστυνομίας «ήταν και είναι η θέση της ηγεσίας της Αστυνομίας ότι θα εκτελεί τα καθήκοντα της με απόλυτη αντικειμενικότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς εύνοια για κανένα, αλλά και χωρίς προκατάληψη και πάλι για κανένα».

Πρόσθεσε πως η Αστυνομία ενεργεί πάντα με αντικειμενικότητα και αποφασιστικότητα στα πλαίσια των δικών της αρμοδιοτήτων, σημειώνοντας ότι αν κάτι είναι έξω από τα δικά της καθήκοντα και τις αρμοδιότητες πάντοτε έχει το θάρρος και το κουράγιο να παίρνει και το χρόνο της για να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, ευελπιστώντας ότι εκείνοι που θα παραλάβουν τις εισηγήσεις θα τις μελετήσουν και θα τις προωθήσουν.

«Αν όμως δεν υιοθετηθούν από εκείνους που τις παραλαμβάνουν, εμείς και πάλιν θα σεβαστούμε αυτές τις αποφάσεις. Δεν θα έρθουμε σε ρήξη με τον οποιονδήποτε. Θα συνεχίσει ο Αρχηγός της Αστυνομίας με την ίδια αντικειμενικότητα και την ίδια αποφασιστικότητα. Το τι έχει κάνει η Αστυνομία είναι γνωστό στον κάθε πολίτη και εναπόκειται στον κάθε πολίτη να κρίνει και εμάς και τους άλλους, για τις ενέργειες και τη συμπεριφορά μας», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Είπε ακόμα πως «δεν είναι μυστικό ότι σε αυτή την υπόθεση εισηγηθήκαμε τη λήψη ποινικών και πειθαρχικών μέτρων κατά τριών δικηγόρων», συμπληρώνοντας πως «για έναν εκ των δικηγόρων, ο ΓΕ έδωσε οδηγίες για ποινική και πειθαρχική έρευνα, ενώ για τους άλλους δύο ακόμα εξακολουθεί να αναμένεται η απόφαση». 

«Η κρίση και η απάντηση σε όλους μας», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"