Η κατρακύλα των ΚΑ στο στόχαστρο των Κομμάτων

Μόνη σωτηρία, η εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών

Η κινητοποίηση των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών με αίτημα τη λήψη μέτρων για ανακοπή της ζημιογόνας πορείας της εταιρείας , έδωσε αφορμή να βγεί στην επιφάνεια το χρονίζον πρόβλημα  να κρατικού αερομεταφορέα.

Έντονες ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών εξέφρασαν εκπρόσωποι του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Παράλληλα, ο Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, απαντώντας σε ερώτηση του εκπρόσωπου τύπου του ΔΗΣΥ, αναφέρει ότι επενδυτές έχουν προσεγγίσει την εταιρεία εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο.

Δημοκρατικός Συναγερμός
Οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν θα επιβιώσουν με το υφιστάμενο καθεστώς, δηλώνει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης και προσθέτει ότι έφτασε η ώρα για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων για το μέλλον των ΚΑ.
Σε δηλώσεις του στη Βουλή με αφορμή τις διαμαρτυρίες και τις δηλώσεις για τις Κυπριακές Αερογραμμές, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε «την άποψη ότι έφτασε η ώρα για τη λήψη πολύ σοβαρών αποφάσεων για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών».

«Οι ΚΑ πολύ απλά δεν θα επιβιώσουν με το υφιστάμενο καθεστώς. Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς τη δημιουργία μιας νέας πολύ μεγαλύτερης Eurocypria. Και δεν είναι ασφαλώς η λύση να αναζητούνται διάφοροι τρόποι για νέα συνεισφορά του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι επιβάλλεται η προσέλκυση ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα έχει συμμετοχή όχι μόνο στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά κυρίως στη διοίκηση και τη διαχείριση της εταιρείας.

«Δεν μπορεί όμως η ίδια η εταιρεία να συνομιλεί με πιθανούς επενδυτές χωρίς να έχει ληφθεί πολιτική απόφαση από τον κύριο μέτοχο που είναι το κράτος και κυρίως χωρίς να έχουν διασφαλιστεί ανοιχτές, αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες που θα οδηγήσουν και θα διασφαλίσουν ότι η εταιρεία τελικά θα επιβιώσει», κατέληξε.

Κίκης Καζαμίας: «Σε επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές»
Ο Υπουργός Οικονομικών σε γραπτή απάντηση του προς τον Χάρη Γεωργιάδη, αναφέρει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκονται σε επαφή και αρχικές διαβουλεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας τους με στρατηγικό επενδυτή, χωρίς όμως να έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η διάθεση μετοχών της εταιρείας σε ιδιώτη επενδυτή, μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση.

Παπαδόπουλος: «Ανησυχητικές οι πληροφορίες»

Είναι ανησυχητικές οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με τη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι πλέον φανερό πως χρειάζεται να βρεθούν οι τρόποι, έτσι ώστε η εταιρεία να στηριχτεί από πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές.

«Και εμείς καλούμε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο για τις Κυπριακές Αερογραμμές να επικεντρωθεί σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται η εταιρεία να γίνει βιώσιμη παρόλο του ότι διανύουμε αυτή τη στιγμή μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις η οποία έχει πλήξει όλες τις αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι παρενέργειες αυτής της κρίσης έχουν φέρει τις Κυπριακές Αερογραμμές σε ένα κομβικό και κρίσιμο σημείο.

Επομένως, θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να αντιμετωπίσει η εταιρεία αυτά τα οικονομικά προβλήματα και θα πρέπει να βρει τους τρόπους να προσελκύσει επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να δείξουν ενδιαφέρον και να την στηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές τη στιγμή που καταγράφει ζημιές η εταιρεία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «μόνο με ένα αξιόπιστο σχέδιο βιωσιμότητας, το οποίο θα πείθει ότι υπάρχουν προοπτικές αναστύλωσης των δεδομένων κερδοφορίας αυτής της εταιρείας».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι πρέπει να πείσουμε τους επενδυτές ότι υπάρχει προοπτική αναστροφής αυτού του αρνητικού κλίματος και της ζημιογόνας πορείας της εταιρείας και ότι η διοίκηση της εταιρείας με το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταρτίσουν σχέδιο εξυγίανσης και αναστύλωσης της εταιρείας, το οποίο θα είναι αντικειμενικά πειστικό προς οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο επενδυτή.

Είπε στη συνέχεια ότι τους απασχολεί το συγκεκριμένο ζήτημα και, όπως ανέφερε, «ίσως, αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, να συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, καθώς είναι ένα από τα ζητήματα που και στο παρελθόν έχει απασχολήσει την Επιτροπή, γιατί το αρμόδιο Υπουργείο για τις Κυπριακές Αερογραμμές είναι το Υπουργείο Οικονομικών».

«Εμείς σίγουρα δεν θέλουμε να επηρεάσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τις όποιες προσπάθειες αυτή τη στιγμή γίνονται σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις με πιθανούς επενδυτές», πρόσθεσε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"