Φουντώνει η μάχη χαρακωμάτων Πραξούλλας-Βουλής

Δεν ξαναπάω αν δεν μου ζητήσουν συγγνώμη, δηλώνει η Υπουργός για να πάρει απάντηση «δεν της αρμόζει να πατά στα σκαλιά της Βουλής»
Στα άκρα έχει φτάσει η διαμάχη της Υπουργού Εμπορίου  Πραξούλλας Αντωνιάδου και της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής. Χθεσινή δήλωση της Υπουργού Εμπορίου ότι δεν ξαναπάει στη Βουλή αν δεν της ζητήσει δημοσίως  συγγνώμη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για τη συμπεριφορά βουλευτών έναντι της, σε προηγούμενη συνεδρίαση, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος θα θέσει σήμερα το θέμα ενώπιον  της συνάντησης των αρχηγών των Κομμάτων.

Ο  Ιωνάς Νικολάου κάνει λόγο για ποινικό αδίκημα στο οποίο θα υποπέσει η υπουργός, ο δε  Ζαχαρίας Κουλίας δηλώνει πως η βουλή δεν πρέπει να την κλητεύσει αλλά να ζητήσει αποπομπή της από το υπουργικό συμβούλιο.

Αποφεύγοντας να σχολιάσει περαιτέρω το θέμα ο Πρόεδρος του σώματος, Γιαννάκης Ομήρου, αρκέστηκε απλά να δηλώσει ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων.

Πραξούλα: «θέλω συγγνώμη από τους βουλευτές»
Η Υπουργός Εμπορίου δήλωσε πρωί-πρωί χθες, ότι προϋπόθεση για να παραστεί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, είναι η δημόσια απολογία από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Λευτέρη Χριστοφόρου για τη συμπεριφορά βουλευτών έναντι της, σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Αναφορικά με την απουσία της από τη συνεδρία της Επιτροπής η κα Αντωνιάδου δήλωσε ότι έχει ευθύνη έναντι του θεσμού, που εκπροσωπεί, να διατηρήσει ψηλά το επίπεδο. Ταυτόχρονα, είπε, και η Βουλή έχει ευθύνη να εφαρμόζει τους κανόνες συμπεριφοράς προς τους προσκεκλημένους της.
Η Υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει και δεν θα επιτρέψει ξανά απρεπή συμπεριφορά από κανένα.

Στις επικρίσεις για παραγκωνισμό του ρόλου της Υπηρεσίας Ενέργειας, της ΔΕΦΑ και της ΡΑΕΚ η κα Αντωνιάδου είπε ότι μέσα σε μία εβδομάδα είχε τρεις συναντήσεις με τη ΡΑΕΚ. Όσον αφορά τη ΔΕΦΑ είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία της εταιρείας εδώ και 13 μήνες, όταν εγκαταλείφθηκε η απόφαση για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν συγκεκριμένες πρόνοιες του νόμου, υπέδειξε, που αφορούν την εποπτεία της ΔΕΦΑ από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Η Υπουργός Εμπορίου υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Κύπρος θα έχανε την αξιοπιστία της αν στον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων άλλαζε τη νομοθεσία περί υδρογονανθράκων και αν τις αρμοδιότητες αναλάμβανε συγκεκριμένη Επιτροπή, όπως προτείνουν κάποιοι βουλευτές. Η μόνη υπεύθυνη πορεία, είπε η κα Αντωνιάδου, είναι να παραμείνουμε στις πρόνοιες του υφιστάμενου νόμου περί υδρογονανθράκων. 

Αντιδράσεις των βουλευτών
Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε ότι η Επιτροπή θα εξαντλήσει όλα τα μέσα ώστε να μπορέσει να επέλθει αποτελεσματικός και παραγωγικός χειρισμός για το καλό του τόπου και το δημόσιο συμφέρον.

«Θα απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Βουλής για να διαχειριστεί μαζί με την Επιτροπή το όλο πρόβλημα που δημιουργείται με την επιλογή των κυβερνώντων να δημιουργήσουν τον θεσμό της άδειας καρέκλας στη Βουλή, όπως φυσικά δημιούργησαν την άδεια καρέκλα σε πολλούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας», είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να ασχολείται με σοβαρότητα με τα μεγάλα θέματα ενέργειας, αναφέροντας ότι «οι Κυβερνώντες περιφρόνησαν όχι μόνο τη Βουλή, αλλά και το θεσμό της ΡΑΕΚ και την ΔΕΦΑ και ξήλωσαν όλους τους ανεξάρτητους φορείς και επιτροπές και είναι έκδηλη η ανησυχία όλων».
Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή είναι να «αναστηλώσει ό,τι ξηλώνει και ισοπεδώνει το Υπουργείο Εμπορίου με την πολιτική και την απαξίωσή του στους θεσμούς», κατέληξε.

Ο Ιωνάς Νικολάου
Πυρά εναντίον της υπουργού εξαπέλυσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Ιωνάς Νικολάου, λέγοντας ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και προνοεί ότι υπάρχει δυνατότητα κλήτευσης Υπουργού σε περίπτωση που αρνείται να παρευρεθεί σε συνεδριάσεις της Βουλής ή παραλείπει να παρουσιάσει έγγραφα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

«Υπάρχει δυνατότητα, δυνάμει νόμου, αφού σταλεί σχετική επιστολή που να προσδιορίζει και τις διατάξεις του νόμου αλλά και ειδικότερα το ζήτημα το οποίο παραλείπει, να τον υποχρεώσει είτε να παρουσιαστεί στη Βουλή είτε να παρουσιάσει και καταθέσει τα στοιχεία ή έγγραφα που ζητούνται», εξήγησε.
Ο κ. Νικολάου είπε ότι η Βουλή αξιοποίησε στο παρελθόν αυτή τη δυνατότητα και αναφέρθηκε σε Υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε παραλείψει να παρουσιάσει συγκεκριμένα έγγραφα.

Ζαχαρίας Κουλίας
Πιο έντονος, ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας, σε αναφορά του οποίου οφείλεται η αντίδραση της Υπουργού Εμπορίου, δήλωσε πως το ζητούμενο δεν είναι η κ. Αντωνιάδου να παρουσιαστεί στη Βουλή, αλλά η αποπομπή της από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κουλίας ανέφερε πως «η πιο σωστή πράξη που έκανε η κ. Πραξούλα είναι που αποφάσισε να μην έρχεται στη Βουλή», και εξέφρασε την άποψη ότι δεν αρμόζει στο συγκεκριμένο άτομο να πατά τα σκαλοπάτια του Κοινοβουλίου.
«Μια κυρία που γραπτώς, με άλλες κυρίες και με επιδοτημένο τρόπο, μέσα από βιβλίο που έγραψε και εξέδωσε εκφράζει το απεριόριστο θαυμασμό της προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επιλογή της Κυβέρνησης είναι επικεφαλής του πιο κρίσιμου Υπουργείου», πρόσθεσε.

Αναφέροντας πως παρατήρησαν να καταργούνται οι θεσμοθετημένες υπηρεσίες του κράτους, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου από ΡΑΕΚ και ΔΕΦΑ, είπε πως η κ. Αντωνιάδου άνοιξε πειθαρχική υπόθεση εναντίον του κ. Κασίνη που εργάστηκε άψογα για το δημόσιο καλό.

Προσθέτοντας πως η ευθύνη για αυτά καταλογίζεται και ανήκει ακέραιη σε αυτούς που τη διόρισαν, είπε πως εάν η Βουλή οφείλει να κάνει κάτι, αυτό δεν είναι να την κλητεύσει για να παρουσιαστεί «να λέει τις αερολογίες που λέει», όπως ανέφερε, αλλά να αποπεμφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
«Αυτή πρέπει να είναι η απαίτηση της Βουλής», είπε αναφέροντας ότι «εδώ που έφθασαν τα πράγματα χρειάζεται μια υπευθυνότητα».

Ο κ. Κουλίας είπε ακόμα πως πρόκειται για μια «κραυγαλεότητα» που πρώτη φορά παρατηρείται στα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέροντας πως «κάποιοι πρέπει να δεήσουν να αντιληφθούν ότι βλάπτει το καλώς νοούμενο συμφέρον».

Περδίκης:Φθείρεται το κύρος της πολιτείας
Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής να παρέμβουν ''για να σταματήσει αυτή η άνευ ουσίας αντιπαράθεση μεταξύ της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής και της Υπουργού Εμπορίου'', Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο κ. Περδίκης είπε πως ''είναι μια αντιπαράθεση, η οποία φθείρει το εναπομείναν κύρος της Βουλής και της Κυβέρνησης, εκθέτει την πολιτεία στα μάτια των πολιτών και δημιουργεί τις χειρότερες εντυπώσεις''.

ΔΕΦΑ: «Είμαστε παροπλισμένοι»
Εδώ και δέκα μήνες η ΔΕΦΑ είναι παροπλισμένη δήλωσε, εξάλλου, στο ΡΙΚ ο Πρόεδρος της, Κώστας Ιωάννου.

Η ΔΕΦΑ, είπε, είναι η κρατική εταιρεία με τη μεγαλύτερη ίσως τεχνογνωσία σε θέματα φυσικού αερίου από οποιονδήποτε άλλο στην Κύπρο. Είναι κρίμα, είπε, η εταιρεία αυτή να μην έχει εμπλοκή στα θέματα φυσικού αερίου και να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο την πολιτεία στις αποφάσεις της.

 Έχουν αποσταλεί, είπε, έξι επιστολές στην Υπουργό Εμπορίου για διάφορα θέματα για το φυσικό αέριο, χωρίς να υπάρξει μέχρι στιγμής καμία απάντηση. Υποστήριξε, εξάλλου, ότι η ΔΕΦΑ μπορεί να μετατραπείς την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"