Το ΑΚΕΛ δεν δέχεται να διοριστεί άλλος Διαπραγματευτής

Το ξεκαθάρισε ο Κυπριανού στον Αναστασιάδη, ο οποίος  δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα στο Εθνικό Συμβούλιο – Συζήτησαν και για κώδικα στην προεκλογική περίοδο. 

Σύγκληση πολυήμερης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου όσον αφορά το Κυπριακό και σοβαρή συμπεριφορά στα εθνικά θέματα - Κυπριακό, οικονομία και ενεργειακή διαχείριση - ανεξάρτητα των προθέσεων για τις προεδρικές εκλογές, συμφώνησαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους.

Η διαφωνία τους εστιάστηκε όμως στην πρόταση του ΔΗΣΥ για διορισμό διαπραγματευτή για το Κυπριακό, που σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη θα ''βοηθήσει ώστε αντί να κηρυχθεί αδιέξοδο, συντηρηθεί ο διάλογος τουλάχιστον και μετά την 1η Ιουλίου''. Θέση του ΑΚΕΛ όπως εκφράστηκε από το Γενικό του Γραμματέα Αντρο Κυπριανού είναι ότι τέτοια τακτική έχει αποτύχει στο παρελθόν, ενώ γίνεται και λόγος από κάποια κόμματα για ''παραμερισμό'' του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών έγινε στα γραφεία του ΔΗΣΥ στην Πινδάρου, ύστερα από εισήγηση του κ. Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του ΑΚΕΛ για επαφές με τα άλλα κόμματα για ανταλλαγή απόψεων ως προς το πώς επιτυγχάνουν συνεννόηση μεταξύ τους στα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και της αντιπροσωπείας που ηγείτο ήταν σημαντικά χρήσιμη ''γιατί ήταν πριν και πάνω απ’ όλα ειλικρινής η παράθεση των θεμάτων που απασχολούν σήμερα τον τόπο''.

Εμείς, είπε ο κ. Κυπριανού, θεωρούμε ότι το κάθε πολιτικό κόμμα έχει απόλυτο δικαίωμα να προβαίνει στους σχεδιασμούς του ενόψει των προεδρικών εκλογών, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε υποχρέωση όλα τα πολιτικά κόμματα στα μεγάλα εθνικά ζητήματα να συμπεριφερθούμε με τρόπο που να μην τα θυματοποιούμε ακριβώς λόγω των στόχων που κάθε πολιτικό κόμμα θα καθορίσει ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Τα ζητήματα, συνέχισε, που εμείς θεωρούμε ως πάρα πολύ σημαντικά είναι το Κυπριακό, που έχει να κάνει με την επιβίωση του λαού μας, τα ζητήματα της ενέργειας που διανοίγουν τεράστιες προοπτικές σε ό,τι αφορά το μέλλον του τόπου και του λαού μας, τα θέματα της οικονομίας, καθώς και τα ζητήματα της Προεδρίας.

''Θεωρούμε ότι μπορούμε να καθορίσουμε αρχές, αν θέλετε ένα κώδικα αρχών πάνω στον οποίον μπορούμε να βασιστούμε τα πολιτικά κόμματα για να έχουμε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα'', πρόσθεσε.

Έχουμε καταθέσει, είπε, συγκεκριμένες σκέψεις στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και με ικανοποίηση μπορώ να πω ότι στα ζητήματα των αρχών που θα πρέπει να διέπουν την προσέγγιση των διαφόρων ζητημάτων έχει υπάρξει μια μεγάλη συμφωνία.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ''πως ανεξάρτητα των προθέσεων για τις προεδρικές εκλογές αυτό που τόνισα και στον κ. Κυπριανού και πολλές φορές δημόσια, είναι πως η δική μας συμπεριφορά θα είναι απόλυτα υπεύθυνη, συνεπής και σοβαρή απέναντι στα όσα προβλήματα ο τόπος αντιμετωπίζει''. 

Διαβεβαίωσε ότι ''δεν πρόκειται ποτέ και με κανένα τρόπο να μηδενίσουμε ή να αρνηθούμε να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα είναι προς όφελος και για το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου χάριν των εκλογών''.

Άλλο είναι, εξήγησε, το δικαίωμα διεκδίκησης πολιτειακών εκλογών κι άλλο είναι η ανεύθυνη συμπεριφορά.

Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε ο κ. Αναστασιάδης, συμφωνήσαμε ότι μια πολυήμερη σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου θα ήταν και ωφέλιμη και παραγωγική όπως εξίσου συμφωνήσαμε πως στα θέματα οικονομίας - η ίδια σοβαρότητα που μας διέκρινε μέχρι σήμερα με την ανάληψη από όλους των ευθυνών κι ίσως του πολιτικού κόστους αν μπορεί να χαρακτηριστεί - κατά τον ίδιο τρόπο και θα μας διακρίνει στο μέλλον.

Εχω πει στον κ. Κυπριανού, είπε, ότι τα θέματα της προεδρίας ήδη τα έχω ξεκαθαρίσει με τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Μαυρογιάννη.

''Δεν θα δεχθούμε να υποστεί την όποια μείωση η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κράτους μας σε ένα ύψιστο θέμα που καλείται να επιτελέσει. Είναι θέμα όλων μας, δεν είναι θέμα μόνο της Κυβέρνησης'', είπε.

Οσον αφορά τα θέματα της ενεργειακής διαχείρισης, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως δεν διαφώνησε με τις θέσεις του κ. Κυπριανού ότι θα πρέπει να διακρίνει τους χειρισμούς της Κυβέρνησης η διαφάνεια της αναγκαιότητας να ενημερώνονται λεπτομερώς και ανελλιπώς οι πολιτικοί αρχηγοί.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρχει μια συνδιαβούλευση όσον αφορά τη μελλοντική διαχείριση του ενεργειακού πλούτου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την ευθύνη λήψης των αποφάσεων δεν θα την έχει η Κυβέρνηση.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν, όπως ανέφεραν, και το θέμα της απαξίωσης της πολιτικής ζωής και των πολιτικών από το λαό.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων ''για το πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ως πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που αναπτύσσεται στην κοινωνία''.

Η δική μας η άποψη, ανέφερε, είναι ότι έχει τεράστια σημασία το πώς συμπεριφερόμαστε και τα πολιτικά κόμματα αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του κυπριακού λαού και η προσπάθεια την οποία θα καταβάλουμε στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε και οι δύο σύμφωνοι, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ότι δεν θα πρέπει οι ίδιοι εμείς οι πολιτικοί να επιτρέπουμε την απαξίωση μέσα είτε από χαρακτηρισμούς απαράδεκτους που μπορούν να αποδίδονται από τους μεν στους δε, κι όχι μεταξύ μας μόνο, ιδιαίτερα όμως από μόνοι μας κάποιοι των πολιτικών να παραδέχονται δημόσια την αναξιότητα τους ή και να διευρύνουν την αναξιότητα σε όλο το φάσμα της πολιτικής. Αυτό που πρέπει να μας διακρίνει είναι ο αλληλοσεβασμός, ιδιαίτερα ο σεβασμός στην διαφορετική άποψη.

Δεν είμαι «χαμαιλέων»
''Και θέλω να ξεκαθαρίσω και κάτι που είπα και στον κ. Κυπριανού. Δεν δέχομαι να μου λεν ότι ένας σύγχρονος πολιτικός θα πρέπει να παραμένει πιθανότατα δέσμιος αποφάσεων που λήφθηκαν το '60, το '70 ή το '80 αν τα σημερινά δεδομένα υπαγορεύουν τον ανασχεδιασμό, την εναποθέτηση σε θέματα πολιτικής ότι αυτό αποτελεί μετάλλαξη χάριν των προεδρικών εκλογών'', είπε. 

Νομίζω, συνέχισε, ότι έγινα κατανοητός από τον κ. Κυπριανού. ''Τον παρακάλεσα να διακρίνει ότι δεν υπήρξα χαμαιλέων ποτέ και δεν θα γίνω χαμαιλέων, δηλαδή χαμολιός κατά τα Κυπριακά, και συνεπώς καλό είναι αυτό το τροπάριο των μεταλλάξεων να το αφήσουμε στην πάντα, με όλη την αγάπη και τον σεβασμό τα λέω αυτά. Δεν είναι κάτι που αποκρύβω την ενόχληση, να αποκαλείται ένας πολιτικός, γιατί έχει κάποιες προχωρημένες απόψεις ή γιατί κρίνοντας ή εκτιμώντας τα τοπικά, περιφερειακά, τα διεθνή δεδομένα ότι η αναπροσαρμογή πολιτικής αποτελεί και μετάλλαξη, είναι αναγκαιότητα της σύγχρονης εποχής.

Ο κ. Κυπριανού, δήλωσε ότι κατανόησε πλήρως την επιχειρηματολογία του κ. Αναστασιάδη για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά πως διαφώνησε.

Εγώ δέχομαι, είπε, ότι σίγουρα ένας πολιτικός δεν μπορεί να παραμένει προσκολλημένος σε απόψεις ή αποφάσεις ακόμα που λήφθηκαν μέσα σε εντελώς διαφορετικά δεδομένα. 

Θα ήταν δογματισμός, εξήγησε, αν κάποιος λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο. 

''Είναι ένα πράγμα αυτό κι είναι άλλο όταν δίχως να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλάζεις τις προσεγγίσεις σου. Αυτό παραπέμπει σε άλλες σκοπιμότητες τις οποίες δεν χρειάζεται τώρα να αναφέρω'', συμπλήρωσε.

Πρόταση ΔΗΣΥ για διορισμό διαπραγματευτή για το Κυπριακό
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η πρόταση του κόμματος του για διορισμό διαπραγματευτή θα τεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

Με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''η θέση μας αυτή αποτελεί προϊόν προβληματισμού ότι αν δεν υπάρξει συλλογική διαχείριση του εθνικού προβλήματος, δεν μπορεί να εξευρεθεί και η λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό ελληνισμό''.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως έχει τεθεί από την πλευρά του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος εξήγησε πώς το αντιλαμβάνεται κι είναι διαφοροποιημένο από το πώς το παρουσιάζουν άλλοι. Εγώ θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχουμε πει κατά κόρο τις τελευταίες μέρες.

Αν η συζήτηση αυτή, είπε, γινόταν με πρόθεση να βρούμε ποιο είναι το καλύτερο για εμάς κι ήταν αποτέλεσμα ενός σοβαρού προβληματισμού εμείς θα ήμασταν έτοιμοι να το συζητήσουμε. 

''Να δούμε τι είναι το συμφέρον για τη δική μας την πλευρά αλλά και για την ανάγκη να επιλύσουμε το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν. Πολύ φοβάμαι ότι παρουσιάζεται από κάποια πολιτικά κόμματα και πολιτικά πρόσωπα - δεν αναφέρομαι στον κ. Αναστασιάδη - ξεκινώντας από μια διαφορετική αφετηρία, ότι δηλαδή παραμερίζεται ο Δημήτρης Χριστόφιας''. 

''Ο όποιος συνομιλητής'', εξήγησε ο κ. Κυπριανού, ''θα είναι υπόλογος και θα παίρνει οδηγίες από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον είναι ξεκάθαρο στο δικό μας μυαλό''. 

Υπενθύμισε ότι ''ο Σπύρος Κυπριανού όταν διαφώνησε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο που ήταν συνομιλητής τον έπαυσε γιατί θεωρούσε ότι δεν εκτελούσε τις οδηγίες του, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έπαυσε τον κ. Κληρίδη από την θέση του συνομιλητή''.

Τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, ακούμε βουλευτές από διάφορα πολιτικά κόμματα όχι μόνο από τον Συναγερμό, να λεν ότι η κ. Πραξούλα Αντωνιάδου δεν μπορεί να διαχειρίζεται ένα τόσο σημαντικό ζήτημα από την στιγμή που είναι διορισμένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

''Καλά ένας άλλος διορισμένος μπορεί να διαχειρίζεται ένα πολύ πιο σημαντικό ζήτημα όπως είναι το κυπριακό και μια Υπουργός δεν μπορεί να διαχειρίζεται τα θέματα φυσικού αερίου γιατί εκείνη είναι διορισμένη; Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στην επιχειρηματολογία με την οποία αναπτύσσουμε αυτά τα ζητήματα'', είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι τις θέσεις του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του, τις εκφράζει ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

''Με βάση και με τις μέχρι σήμερα εμπειρίες και τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, κατά τη δική μας αντίληψη, από μια νέα εποχή και μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι ο διαπραγματευτής αλλά να διορίσει ένα πρόσωπο κύρους με ευρεία συναίνεση κύρους. Όταν λέω κύρους εννοώ εγνωσμένου νομικού κύρους, έτσι ώστε να μπορεί να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο τρόπο, αφού θα πλαισιώνεται και από μια ομάδα είτε συνταγματολόγων είτε διεθνολόγων είτε οικονομολόγων τα του κυπριακού προβλήματος και ο οποίος θα είναι υπόλογος στον Πρόεδρο και το Συμβούλιο Αρχηγών'', είπε.

Την ίδια ώρα και βεβαίως εφόσον θα είναι υπόλογος στον Πρόεδρο, είπε, θα διορίζεται από τον Πρόεδρο με τη σύμφωνο γνώμη ή τουλάχιστον με την ευρύτατη αποδοχή των πολιτικών δυνάμεων.

''Όσον αφορά τις θέσεις άλλων κομμάτων'', συνέχισε, ''δεν είναι η επιθυμία μου να σχολιάσω αλλά πρακτικά βλέποντας το πρόβλημα κι ιδιαίτερα μετά το Greentree και κάποια ορόσημα της 1ης Ιουλίου κ.λπ. νομίζω ότι θα ήταν ευχής έργο αντί να έχουμε διακοπή του διαλόγου, αντί να έχουμε ένα αδιέξοδο ή τους κινδύνους κατάθεσης της εντολής από τον Γενικό Γραμματέα ή μιας πολυμερούς κ.λπ. που αναλωνόμαστε όλες αυτές τις μέρες συζητώντας τα, θα μπορούσε ο Πρόεδρος ενόψει των βαρύτατων καθηκόντων ή των ευθυνών που θα έχει ως Προεδρεύων της ΕΕ να διόριζε ένα διαπραγματευτή για να συνεχιστεί ο διάλογος''. 

Διευκρίνισε ότι ''αυτό είναι κάτι άλλο βεβαίως από του να πεις ότι θα θέλαμε να αφαιρέσουμε τις εξουσίες του εκλελεγμένου Προέδρου για τους όποιους λόγους''. 

Μπορούμε να διαφωνούμε κάθετα, είπε ο κ. Αναστασιάδης, με τις στρατηγικές επιλογές, τις τακτικές που ακολουθεί ο Πρόεδρος, αλλά ποτέ δεν είχαμε πει και δεν λέμε ότι ‘ξέρετε, δια αποφάσεως θα πρέπει να του αφαιρέσουμε το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης’.

''Αυτό που λέμε και αξιούμε είναι τη συλλογική συνδιαχείριση και την έξοδο από τα αδιέξοδα. Αν η δική μας πρόταση και πιστεύω αν μελετηθεί, θα έχει και αποτέλεσμα να βοηθήσει ώστε αντί να κηρυχθεί αδιέξοδο, συντηρηθεί ο διάλογος τουλάχιστον και μετά την 1η Ιουλίου'', συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"