Βρέθηκε η χρυσή τομή στη διαφορά ΟΕΒ και ΣΕΚ-ΠΕΟ

Αποφεύγεται η εργασιακή αναταραχή στον ιδιωτικό τομέα.

Έπειτα από έντονες προσπάθειες, που ξεκίνησαν με παρέμβαση  του Προέδρου  του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και συνεχίστηκαν με  διαμεσολαβητικές επαφές της Υπουργού Εργασίας Σωτηρούλας Χαραλάμπους με τις δύο πλευρές, ΟΕΒ και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ δέχτηκαν πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για επίλυση της εργασιακής διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των δύο πλευρών, μετά την απόφαση της ΟΕΒ για πάγωμα αυξήσεων και ΑΤΑ για δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. 

Η ΟΕΒ από την πλευρά της δεσμεύτηκε να αποσύρει το κάλεσμα προς τις εταιρείες για πάγωμα ΑΤΑ και αυξήσεων ενώ οι συντεχνίες δεσμεύτηκαν να αναστείλουν όσα απεργιακά μέτρα είχαν εξαγγελθεί.

Η συμφωνία στηρίζεται σε πέντε σημεία:
Α. επαναβεβαιώνεται η προσήλωση στην εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης και του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων
Β. η ΑΤΑ θα συνεχίσει να παραχωρείται κανονικά (σε ποσοστό 1.7% για τη συγκεκριμένη περίοδο)
Γ. παγοποίηση γενικών αυξήσεων για μία διετία (2012-2013)
Δ. επιχειρήσεις και κλάδοι που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα θα συνεχίσουν να δίνουν κανονικά μισθούς και ωφελήματα
Ε. σύσταση κοινής επιτροπής παρακολούθησης με όρους εντολής την ορθή εφαρμογή της συμφωνίας, την πρόληψη των καταχρήσεων, την παροχή αρωγής με στόχο την αποφυγή ή περιορισμό των απολύσεων και την υποβολή εισηγήσεων για υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων στα πλαίσια των θεσμοθετημένων διαδικασιών στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"