Εργασιακά προβλήματα άρχισαν και στην Αρχή Ηλεκτρισμού

Προειδοποιεί με απεργία το επιστημονικό προσωπικό. Άρχισαν αποχή από υπερωρίες - Απογοήτευση εκφράζει η ΟΕΒ. – Να προστατευθεί η εργατική ειρήνη λέγει η ΠΟΑΣ

Με απεργιακά μέτρα από τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου του 2012, προειδοποιεί η Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΣΕΠΑΗΚ), η οποία έχει εφαρμόσει ήδη από χθες αποχή των μελών της από οποιαδήποτε υπερωριακή εργασία.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββα, ο λόγος που η συντεχνία του Επιστημονικού Προσωπικού αποφάσισε τα συγκεκριμένα μέτρα είναι γιατί η ΑΗΚ προχώρησε σε υπογραφή με άλλες συντεχνίες στην ΑΗΚ, για να ρυθμίσει θέματα που αφορούν το Επιστημονικό Προσωπικό, χωρίς να υπάρξει συνεννόηση και ενημέρωση της ΣΕΠΑΗΚ, είτε συμφωνία μαζί της.

Ο κ. Σάββα είπε πως το 85% των μελών του Επιστημονικού Προσωπικού της ΑΗΚ εκπροσωπείται από τη ΣΕΠΑΗΚ.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης της ΣΕΠΑΗΚ, ο κ. Σάββα είπε πως από σήμερα οι Μηχανικοί Δικτύου δεν θα επιλαμβάνονται βλαβών στο δίκτυο της ΑΗΚ εκτός των κανονικών ωρών εργασίας, προσθέτοντας ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες τίθεται θέμα ασφάλειας των πολιτών.

Επίσης, ανέφερε πως οι Λειτουργοί Ελέγχου Συστήματος (ΛΕΣ) θα εκτελούν τα καθήκοντα τους κανονικά, σύμφωνα με τους κανονισμούς, ενώ θα απέχουν από υπερωριακή εργασία και δεν θα επιλαμβάνονται βλαβών εκτός ωρών εργασίας.
Είπε ακόμα πως οι Μηχανικοί στους σταθμούς παραγωγής θα εργάζονται σύμφωνα με το κανονικό ωράριο της ΑΗΚ, ως έχουν οι κανονισμοί, ενώ σημείωσε ότι η παραλαβή καυσίμων θα γίνεται μέσα στο κανονικό ωράριο.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέλη της ΣΕΠΑΗΚ, ο κ. Σάββα είπε πως θα εργάζονται σύμφωνα με το κανονικό ωράριο εργασίας.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ εξέφρασε την ευχή όπως γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από την ΑΗΚ και να μην καταλήξουν σε τέτοιου είδους απεργία.

ΠΟΑΣ: Να διαφυλαχθεί η εργατική ειρήνη
Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Ανεξαρτήτων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ) σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι ''παρακολουθεί με ανησυχία την εργατική αναταραχή που ξέσπασε στην ΑΗΚ''.

"Ο τόπος μας", σημειώνει, "βρίσκεται στο μέσο μιας οικονομικής κρίσης που είναι πρωτόγνωρη σε παγκόσμιο επίπεδο".
Η ΠΟΑΣ αναφέρει ότι οι χειρισμοί που έγιναν από την εργοδοτική πλευρά στην ΑΗΚ, με τη συνέργια άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε ό,τι αφορά τον εξορθολογισμό της δομής που επηρεάζει εξολοκλήρου το επιστημονικό προσωπικό, φανερώνουν την προχειρότητα και την επιπολαιότητα του όλου χειρισμού που έγινε από την εργοδοτική πλευρά, με αποτέλεσμα να υπογραφεί συμφωνία στην απουσία της ΣΕΠΑΗΚ που εκπροσωπεί πέραν του 80% του επιστημονικού προσωπικού της ΑΗΚ.

''Η ενέργεια αυτή της ΑΗΚ είναι ακατανόητη και αντιδεοντολογική και βρίσκεται εκτός κάθε έννοιας λογικής. Ηταν φανερό ότι η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας στην απουσία της ΣΕΠΑΗΚ θα προκαλούσε έντονη αντίδραση. Το μόνο που μπορούμε να διανοηθούμε ότι ο αδέξιος αυτός χειρισμός στόχευε στην αντίδραση της ΣΕΠΑΗΚ, για άγνωστους σε εμάς λόγους'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

Απογοήτευση της ΟΕΒ
Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) εκφράζει την απογοήτευσή της για τα μέτρα που εξήγγειλαν και άρχισαν να εφαρμόζουν οι συντεχνίες στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, με άμεση αποχή από υπερωρίες και απεργία διαρκείας από τις 30 Ιανουαρίου 2012.

Η ΟΕΒ, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι τα απεργιακά μέτρα εφαρμόζονται κατά παράβαση των θεσμοθετημένων διαδικασιών της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου αλλά και των γενικότερων εργασιακών θέσμιων στην Κύπρο.

''Αναλογιζόμενοι τη ζημιά που θα προκληθεί, τόσο στα οικονομικά της Αρχής Ηλεκτρισμού όσο και γενικότερα στην οικονομία, καλούμε τις συντεχνίες όπως αναστείλουν τα μέτρα και προσέλθουν σε διάλογο με τη Διεύθυνση της Αρχής, ώστε να επιλυθεί ειρηνικά το πρόβλημα'', προσθέτει.

"Κρίνουμε", αναφέρει η ΟΕΒ, "ότι η διαφορά είναι τέτοια που δεν δικαιολογεί καθόλου τη λήψη μέτρων".

''Ελπίζουμε ότι η έκκληση μας θα γίνει σεβαστή και δεν θα συνεχιστούν τα μέτρα, για το καλό τόσο των υπολοίπων εργαζομένων της Αρχής, των πελατών της, αλλά και της οικονομίας του τόπου γενικότερα'', καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΟΕΒ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"