Αβέρωφ: Δεν θωρακίζουμε την οικονομία με προπηλακισμούς

Σκληρή απάντηση σε προσβλητικές αναφορές του Κυβ. Εκπροσώπου – «Δεν είμαστε δικηγόροι των οίκων αξιολόγησης»

Δεν είμαστε δικηγόροι των οίκων αξιολόγησης και είναι προσβλητικό να βγαίνει ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας να αφορίζει όποιους έχουν κάνει οποιαδήποτε σχόλια ότι είναι οι δικηγόροι των οίκων αξιολόγησης, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Κυβέρνησης στην υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «από κεκτημένη ταχύτητα σε αυτό τον τόπο ο κανόνας είναι να σχολιάζουμε πριν καν μελετήσουμε το περιεχόμενο των οποιωνδήποτε αξιολογήσεων και αυτό επεκτείνεται όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο εθνικό θέμα και σε όλα τα σοβαρά θέματα που απασχολούν αυτό τον τόπο». 

Ανέφερε ότι «το πιο εύκολο πράγμα για το εσωτερικό οποιασδήποτε χώρας είναι να τα φορτώνεις σε συνωμότες και ανθρώπους που θέλουν την καταστροφή σου».

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ανάγκη «να θωρακίσουμε την οικονομία και την Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «δεν την θωρακίζουμε μόνο με προπηλακισμούς ή με αναθεμάτισμα των οποιωνδήποτε αξιολογήσεων».

Ανέφερε ότι «με τη νέα υποβάθμιση των S&P η μοναδική χώρα πλην της Ελλάδας που βρίσκεται στην κατηγορία των σκουπιδιών είναι η Κύπρος», προσθέτοντας ότι «δεν είναι αυτή την χώρα που θέλουμε». 

Πρόσθεσε ότι «για να έχουν αξία οι θυσίες των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των αυτοεργοδοτουμένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να πετύχουμε την οικονομική ανάπτυξη». 

Ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται το τριπλό Α της Γαλλίας σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος Σαρκοζί αντιμετωπίζει προβλήματα γιατί μπήκε στην τελική ευθεία για επαναδιεκδίκηση της προεδρίας της χώρας» και πρόσθεσε ότι η απάντηση στην υποβάθμιση των S&P ήταν η δέσμευση του προς τον γαλλικό λαό ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρύθμιση για να στείλει τα μηνύματα και για να βελτιώσει την κατάσταση της γαλλικής οικονομίας» 

Ανέφερε ότι η απάντηση του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο προτού καν διαβάσουμε τους λόγους της υποβάθμισης τα φορτώσαμε στις σκοπιμότητες, στον πόλεμο του ευρώ και του δολαρίου και έπρεπε να εμπλέξουν και την Κύπρο αυτοί οι παγκόσμιοι ανταγωνισμοί» και διερωτήθηκε γιατί δεν υποβαθμίστηκε το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Φιλανδία και η Σουηδία. 

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οι οίκοι αξιολόγησης και οι ευθύνες τους τότε είναι ότι δεν ήταν αυστηροί στις αξιολογήσεις, ενώ τώρα τους επιρρίπτουμε ευθύνες όλο το σύστημα ότι γίνονται αυστηροί». 

Δεν θα υιοθετήσω ούτε επίθετα ούτε θα κάνω τον δικηγόρο του οποιουδήποτε οίκου, αλλά θα μιλήσω με τη γλώσσα της υπευθυνότητας έναντι του μέλλοντος αυτού του τόπου», πρόσθεσε. 

Αναφερόμενος σε επιχειρήματα που προβάλλει ο οίκος, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο οίκος αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών περίπου 11% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει πως είμαστε μια οικονομία που έχουμε χάσει την ανταγωνιστικότητα μας, που δεν παράγουμε, που στηριζόμαστε στις εισαγωγές» και «που κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες εισροές από εκροές σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές μας» και πρόσθεσε ότι «ο οίκος κατέγραψε μία πραγματικότητα». 

Ανέφερε ότι ο οίκος «λέει ότι έχουμε ένα μεγάλο τραπεζικό τομέα» και «κανείς δεν πρέπει να λάβει υπόψη μόνο το κόστος τους γιατί δάνεισαν 5 δισεκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο και την επίπτωση πάνω στο κούρεμα αυτό» και πρόσθεσε ότι ο οίκος «μας λέει ότι αυτό το τραπεζικό σύστημα έχει δάνεια στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα που πλησιάζουν τα 25 δισεκατομμύρια και αν δεν βελτιωθεί η οικονομία της Ελλάδας και της Κύπρου θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις τράπεζες και από τα δάνεια στον ιδιωτικό τομέα γιατί αρκετοί ιδιώτες δεν θα μπορούν να εξοφλήσουν και να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους». 

«Είναι αυτό σκοπιμότητα ή καταγραφή ενός γεγονότος», διερωτήθηκε. 

Ανέφερε επίσης ότι ο οίκος «λέει ότι στην Κύπρο πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πέραν του 65% δημόσιου χρέους, υπάρχουν και πολλές άλλες κρυμμένες υποχρεώσεις του δημοσίου» και πρόσθεσε ότι «δεσμευτήκαμε ότι το κράτος θα εγγυηθεί στον κάθε καταθέτη 100.000 ευρώ».

Πρόσθεσε ότι κρυμμένες υποχρεώσεις του κράτους είναι μεταξύ άλλων οι εγγυήσεις του κράτους σε ημικρατικούς οργανισμούς, σε εταιρείες κρατικές (Κυπριακές Αερογραμμές) και οι εγγυήσεις για τα αποχετευτικά στους δήμους. 

Αν το κούρεμα, συνέχισε, ξεπεράσει το 50% θα είναι περισσότερες οι αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας και στην οικονομία της Ελλάδας.

Ανέφερε ότι ο οίκος καταλήγει ότι «έχετε υπολογίσει για το 2012 ένα έλλειμμα που είναι κάτω του 3% αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αν δεν επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη ενδεχόμενα τα έσοδα μας λόγω της ύφεσης να είναι πολύ χαμηλότερα και να εκτροχιαστεί ο στόχος του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012».

«Ολα αυτά που καταγράφονται στην έκθεση είναι δυστυχώς πιθανοί κίνδυνοι. Με τη σύνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων κατορθώσαμε έστω και καθυστερημένα να πάρουμε μέτρα για την οικονομία μας», είπε ο κ. Νεοφύτου. 

Οσον αφορά αναφορές ότι ο οίκος δεν κάνει αναφορά στην εξεύρεση υδρογονανθράκων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «πρέπει να πείσουμε ότι η διαχείριση των υδρογονανθράκων δεν θα είναι διαχείριση Νιγηρίας, αλλά διαχείριση Νορβηγίας», προσθέτοντας ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν είναι θέμα μιας Κυβέρνησης, ενός κόμματος, αλλά αφορά όλους μας και προπαντός δεν αφορά μόνο τις τωρινές γενεές αλλά και τις επόμενες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"