Εκτίμηση για τη στάση της Ρωσίας εκφράζουν κυβέρνηση και κόμματα

Έτοιμοι με προτάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο οι πολιτικοί αρχηγοί για αλλαγή στρατηγικής – Υποεπιτροπή για να ετοιμάσει πρόταση λύσης εισηγείται ο Αναστασιάδης.

Ικανοποίηση εξέφρασαν η Κυβέρνηση και όλα τα Κόμματα, για τις θέσεις αρχής στο Κυπριακό,  που η Μόσχα επανέλαβε με δήλωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση στο Green Tree. Ωστόσο  παραμένουν οι διαφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς Χριστόφια και ετοιμάζονται για το Εθνικό Συμβούλιο, που αναμένεται να συνέλθει προς το τέλος της εβδομάδας, για να αξιώσουν την αλλαγή στρατηγικής. 

Με γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου χαιρετίζει την υποστήριξη της Ρωσίας, για λύση με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την απόρριψη των έξωθεν προσπαθειών για επιβολή τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων και επιτάχυνση της διαδικασίας.
Τη σαφή και κατηγορηματική θέση της Ρωσίας χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Βουλής και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο Γιαννάκης Oμήρου δήλωσε πως οι θέσεις της Ρωσίας «δίνουν με σαφήνεια το μήνυμα ότι η γενική γραμματεία του ΟΗΕ δεν μπορεί να ενεργεί κατά το δοκούν ή κατά τις επιθυμίες του κ .Ντάουνερ ή του κ. Πάσκοε».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι «Διαθέτουμε ερείσματα και ισχυρά στηρίγματα πάνω στα οποία πρέπει να οικοδομήσουμε μια διεκδικητική στρατηγική και τακτική».

Όλα τα κόμματα εκφράζουν, με δηλώσεις στελεχών τους,  την πρόθεση τους να καταθέσουν στο Εθνικό Συμβούλιο προτάσεις για εγκατάλειψη της γραμμής Χριστόφια  και να τεθεί στόχος η επαναφορά του Κυπριακού στη βάση της εισβολής και κατοχής.

Ο Νίκος Αναστασιάδης  δηλώνει ότι «οι ερμηνείες που δίδουν κάποιοι (Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ) ότι στο Greentree πετύχαμε τους στόχους μας, ανάγονται στη σφαίρα της προπαγάνδας και όχι των πραγματικοτήτων».. Ταυτόχρονα επαναφέρει την πρόταση του για δημιουργία υποεπιτροπής, η οποία θα ετοιμάσει ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων λύσης, αφού μελετηθούν τρόποι εξόδου από τα σημερινά ασφυκτικά δεδομένα.
Εθνική ανάγκη η αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, κρίνουν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως «βρισκόμαστε ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητας, όπου η αυταπάτη της πολιτικής της λεγόμενης ευελιξίας, που δήθεν θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο, έχει αποδειχθεί ουτοπία».

Ο Μάριος Καρογιάν είπε ότι «Με βάση τις διακηρυγμένες θέσεις του για αναθεώρηση της στρατηγικής και της τακτικής μας, άρχισε, στο επίπεδο της γραμματείας του εκτελεστικού γραφείου να επεξεργάζεται έγγραφο με συγκεκριμένες προτάσεις».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης τόνισε «να μη δίνουμε την εικόνα ότι ο εισβολέας δε φέρει ευθύνη, και να αναδείξουμε με καινούρια στρατηγική το πραγματικό πρόβλημα, που είναι θέμα εισβολής».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως «είναι υποχρέωση της πολιτική ηγεσίας να τοποθετηθεί απέναντι στη Διεθνή κοινότητα και να σταματήσει αυτή η κοροϊδία των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων».

Από την άλλη, για άδικη κριτική της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδινε δύσκολη μάχη στο Greentree, κάποιοι φρόντιζαν να τον αποδυναμώνουν.

«Οι ανησυχίες που για πολλοστή φορά διατυπώθηκαν από τα κόμματα για τους κίνδυνους που ελλόχευαν, δεν έχουν επαληθευτεί, ως αποτέλεσμα των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Κυπριανού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"