Καλπάζει η ανεργία - Έφθασε το 9.3% σημειώνοντας νέο ρεκόρ


Το ποσοστό των ανέργων νέων ανέρχεται στο 25,8% - Επείγοντα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας ζητούν τα κόμματα.

Η ανεργία στην Κύπρο αυξήθηκε με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό μετά την Ελλάδα και ανέβηκε για πρώτη φορά στο 9,3% τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για το χειρότερο έτος στην αγορά εργασίας από το 1974. Το κύμα απολύσεων που ξέσπασε το τελευταίο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να συνεχιστεί και το 2012, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε την Τρίτη  η Eurostat, τον Δεκέμβριο το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 9,3% έναντι 9% τον Νοέμβριο και 6,1% τον Δεκέμβριο του 2010.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι νέοι, αφού το ποσοστό των νέων ανέργων κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο 25,8%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι νέοι, αφού ακόμα και αυτοί με υψηλό μορφωτικό επίπεδο αδυνατούν να βρουν οποιαδήποτε εργασία. Το ποσοστό των νέων ανέργων, κάτω των 25 ετών, ανήλθε στο 25,8%. Τον ίδιο μήνα, το ποσοστό των ανέργων γυναικών στην Κύπρο ανήλθε στο 9,1%, από 8,8% τον Νοέμβριο, ενώ των ανδρών στο 9,5%, από 9,2%.

Σταθερή η ανεργία στην ΕΕ

Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, σε αντίθεση με την Κύπρο, η ανεργία παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 9,9% από 9,9% το Νοέμβριο και στην ευρωζώνη στο 10,4% από 10,4% τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, συνολικά στην Ε.Ε. των «27», ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται στα 23,8 εκατ. άνδρες και γυναίκες, εκ των οποίων οι 16,5 εκατ. είναι άνεργοι στην Ευρωζώνη.
Ανησυχίες ΔΗΚΟ 

Ανησυχία για τα επίπεδα της ανεργίας στην Κύπρο που δημοσιοποίησε η Eurostat, εκφράζει το ΔΗΚΟ και καλεί την Κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα το πακέτο για την ενθάρρυνση της ανάπτυξης.

Σε γραπτή δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου κάνει λόγο για ''τρομακτική αύξηση και για πρωτόγνωρα ποσοστά ανεργίας, που ποτέ δεν βίωσε η κυπριακή οικονομία και οι συμπατριώτες μας, ακόμα και μετά την τουρκική εισβολή''.

Στη δήλωση αναφέρει ότι η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας έχει και κοινωνικές συνέπειες, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που λήφθηκαν μέχρι τώρα δεν ήταν αρκετά για να ανατρέψουν την ανοδική πορεία της ανεργίας.

Ο κ. Φωτίου τονίζει την ανάγκη ενθάρρυνσης της ανάπτυξης αλλά και αναθεώρησης της πολιτικής μας, όσον αφορά την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού.

Στη γραπτή δήλωση καλεί την Κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα το πακέτο για ενθάρρυνση της ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι ''μόνο μέτρα τολμηρά και αποφασιστικά, θα αλλάξουν το αναπτυξιακό μοντέλο της κυπριακής οικονομίας''.

''Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα από όλους μας. Εμείς δηλώνουμε την ετοιμότητά μας '', καταλήγει ο κ. Φωτίου στη δήλωσή του.

Και η  ΕΔΕΚ

Την έντονη ανησυχία του για το ραγδαίο ρυθμό αύξησης που παρουσιάζει η ανεργία στην Κύπρο, εκφράζει το ΚΣ ΕΔΕΚ, καλώντας ''την Κυβέρνηση όπως επισπεύσει τις διαδικασίες συνομολόγησης ενός ολοκληρωμένου πακέτου αναπτυξιακών μέτρων''.

Σε ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την ανακοίνωση της Eurostat για την ανεργία στην Κύπρο, η οποία αναρριχήθηκε για πρώτη φορά στο 9,3% το Δεκέμβριο, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι τα στοιχεία για την ανεργία τοποθετούν ''την αγορά εργασίας στη χειρότερη θέση από το 1974'' και προσθέτει πως ''απαιτείται η άμεση εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας και ώθησης της ανάπτυξης, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας''.

''Χιλιάδες συμπατριώτες μας βιώνουν καθημερινά τον εφιάλτη της ανεργίας και πολλά νοικοκυριά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας οδήγησε στη συρρίκνωση της παραγωγής και ταυτόχρονα στη μείωση των θέσεων εργασίας'', προσθέτει.

Η  ΕΔΕΚ, επισημαίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι νέοι, με το ποσοστό των ανέργων κάτω των 25 ετών να ανέρχεται στο 25,8%.

Το Κίνημα εκφράζει την ετοιμότητα του ''για την κατάθεση προτάσεων και τη στήριξη εκείνων των μέτρων που θα οδηγήσουν την οικονομία στην έξοδο από την ύφεση''.

Οπως αναφέρει, ''είναι άμεση η ανάγκη τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά και προσέλκυσης νέων επενδύσεων με τη λήψη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την παροχή φοροελαφρύνσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας''.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει επίσης ότι ''επιπλέον απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου σε σχέση με άλλα χρηματοπιστωτικά κέντρα, με τη σύναψη νέων συμβάσεων για αποφυγή διπλής φορολογίας και τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου, με σκοπό την προσέλκυση νέων επενδύσεων και επιχειρήσεων που θα κάνουν την Κύπρο έδρα τους''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"