Οικονομία, ώρα μηδέν – Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις

Προσπάθεια για ισοζυγισμένα μέτρα προς αποφυγή κοινωνικής αναταραχής -  Πρόεδρος : «να γλυτώσουμε τα χειρότερα».

Μέσα σε κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης Κυβέρνησης και Κομμάτων, αλλά με επιφυλάξεις και παράπονα εκ μέρους των Συντεχνιών ότι δεν τους δόθηκε χρόνος για διάλογο, πραγματοποιείται σήμερα η κρίσιμη σύσκεψη Κυβέρνησης και Κομμάτων με σκοπό τη λήψη  τελικών αποφάσεων σ ’ότι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να πάρει η Κυπριακή Οικονομία το δρόμο της εξυγίανσης.

Πρωί-πρωί, πριν από τη σύσκεψη στο Προεδρικό, οι Συνδικαλιστικές ηγεσίες θα έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, η ηοποία θα είναι μάλλον ενημερωτικού χαρακτήρα για την τελική μορφή των μέτρων, καθόσον ο Υπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.  Μετά τη συνάντηση, όπως έχουν ήδη ανακοινώσει, οι συνδικαλιστές ηγέτες θα μεταφέρουν τις πληροφορίες και εντυπώσεις τους για την κατάσταση στα συλλογικώ όργανα των Συντεχνιών για μελέτη και λήψη αποφάσεων ως προς τις αντιδράσεις τους.

Τα Κόμματα έχουν ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, ωστόσο θα προσέλθουν στη σύσκεψη και με δικές τους προτάσεις με πρόθεση  την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης.

« Να βγεί άσπρος καπνός»
Εκκληση σε όλους να επιδείξουν αλληλοσεβασμό και αίσθημα ευθύνης ''για να γλυτώσουμε τα χειρότερα και να εξεύρουμε ισοζυγισμένες λύσεις'', απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενόψει της σημερινής συνάντησης με τα πολιτικά κόμματα στο Προεδρικό Μέγαρο για την οικονομία.

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, επιστρέφοντας από τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η κατάσταση είναι κατεπείγουσα»,, χαιρετίζοντας την ίδια ώρα το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα επιδεικνύουν διάθεση για συναίνεση. 

Ερωτηθείς τι να αναμένει ο κόσμος από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε χαρακτηριστικά «να αναμένει να βγει άσπρος καπνός».

Είπε ότι ο κόσμος αγωνιά και ο καθένας θέλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξευρεθεί μια ισοζυγισμένη λύση η οποία να μην αδικεί πολύ κανένα. 

«Διότι θα αδικεί εφόσον αφαιρείς από την τσέπη του ανθρώπου. Λες και στον επιχειρηματία ‘θα δώσεις και εσύ επιτέλους και δεν θα παίρνεις μόνο’, διότι οι επιχειρηματίες πήραν πολλά εκατομμύρια- για να τους δώσω μια απάντηση σε αυτό το ζήτημα- το 2008 και το 2009 και ζητούν και άλλα. Πρέπει όλοι να δώσουμε για να γλυτώσουμε τα χειρότερα», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να γλυτώσουμε τα χειρότερα από πολλές χώρες και να υποστεί ο κόσμος κάποιες θυσίες, οι οποίες, όπως σημείωσε, να μην είναι ασήκωτες στο τέλος της ημέρας. 

«Θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα επιδεικνύουν διάθεση συναίνεσης και πιστεύω ότι όλα τα κοινωνικά οργανωμένα σύνολα προβληματίζονται και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση. Δεν άκουσα από κανένα να λέει ‘γαία πυρί μιχθήτω’. Διότι, άμα αναμιχθεί η γη με το πυρ τα θύματα εμείς θα είμαστε. Η γη θα παραμείνει εκεί έστω και καμένη», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις που διατυπώνονται από τις συντεχνίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αυτή τη φορά κρατήθηκαν εκτός και εγώ θέλω να δείξω κατανόηση στις συντεχνίες, είναι γεγονός ότι η κατάσταση είναι κατεπείγουσα και θα μπορούσε να γίνει ένας καλύτερος διάλογος με τις συντεχνίες, αντί να τους πούμε ‘θα γίνει αυτό και θέλουμε την άποψή σας’ και να μην έχουμε, όμως, χρόνο να το συζητήσουμε».

Πρόσθεσε ότι αύριο το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τις συντεχνίες, θα αναμένονται και οι τοποθετήσεις των κομμάτων, καθώς τα διάφορα κόμματα μπορεί να καταθέσουν δικές τους προτάσεις οι οποίες να αλλάζουν την εικόνα και να χρειάζεται μια περαιτέρω περίσκεψη και από πλευράς της Κυβέρνησης αλλά και διαβούλευση και με τα κόμματα και με τις συντεχνίες. 

«Η κατάσταση είναι κατεπείγουσα, όλοι πρέπει να επιδείξουμε αλληλοσεβασμό και αίσθημα ευθύνης, που είναι το πιο βασικό, και πιστεύω ότι οι Κύπριοι με επικεφαλής τους εργαζόμενους, είναι τόσο ώριμοι πολιτικά και κοινωνικά ώστε να τα βρούμε χάρη των παιδιών και των εγγονιών μας, διότι μιλάμε για το μέλλον πλέον, αν καταβαραθρωθεί η οικονομία σήμερα, το μεγαλύτερο τίμημα θα το πληρώσουν οι επερχόμενες γενεές», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι λόγω της κατάστασης των τραπεζών, η Κύπρος μπορεί ούτως ή άλλως να εισέλθει στο Μηχανισμό Στήριξης ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του κράτους και ερωτηθείς αν θα έχει επαφές με εκπροσώπους των τραπεζών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι επαφές έγιναν και γίνονται. Πρόσθεσε ότι το ‘ούτως ή άλλως’, δεν βρίσκει τον ίδιο σύμφωνο.

«Εγώ λέω ότι ούτως ή άλλως μπορούμε να αποφύγουμε να μπούμε στο Μηχανισμό Στήριξης και αυτή είναι η προσπάθεια μας, κατά συνέπεια, ας μην δημιουργούμε περισσότερο πανικό, η οικονομία είναι και ψυχολογία και ως τώρα στην Κύπρο καταφέραμε να θυματοποιήσουμε την οικονομία ένεκα της κακής ψυχολογίας, την οποίαν εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε, και της καταστροφολογίας».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να τερματιστεί αυτό και να μπούμε σε μια ροή, σε ένα κανάλι αισιοδοξίας με τα μέτρα, τα οποία θα πάρουμε και θέλω να πιστεύω ότι τελικά θα είναι ισοζυγισμένα και θα αποφύγουμε κοινωνικές αναταραχές».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"