Χριστόφιας- Ερογλου αντάλλαξαν έγγραφα για τις εξωτερικές σχέσεις

22 Ιανουαρίου η συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν.

Στη συζήτηση του κεφαλαίου της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, με έμφαση στις εξωτερικές σχέσεις, επικέντρωσαν τη συζήτησή τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, κατά τη διάρκεια τηςχθεσινής συνάντησης τους στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

«Οι ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου μιάμιση ώρα μέσα σε ένα πολύ εποικοδομητικό πνεύμα και με ένα θετικό πλαίσιο σκέψης. Επικέντρωσαν τη συζήτησή τους στη διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών, με ιδιαίτερη, αλλά όχι αποκλειστική, έμφαση στις εξωτερικές σχέσεις», ανέφερε μιλώντας μετά τη συνάντηση ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. 

Στις δηλώσεις του κ. Ντάνουερ αναφέρθηκε και στη νέα συνάντηση Χριστόφια-Ερογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί μεταξύ 22 με 24 Ιανουαρίου.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα είναι τη Δευτέρα, ενώ οι σύμβουλοί τους και ομάδες των ειδικών θα έχουν περαιτέρω συζητήσεις για τη συζήτηση του θέματος των εξωτερικών σχέσεων τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε ότι αναμένεται ακόμα να οριστεί η ώρα της επόμενης συνάντησης των ηγετών. ωστόσο ς θα υπάρξει επίσης συζήτηση σε επίπεδο συμβούλων, το πιθανότερο νωρίς την επόμενη εβδομάδα. 

Ερωτηθείς κατά πόσο τα ΗΕ χάνουν την υπομονή τους με τη διαδικασία ο κ. Ντάνουερ απάντησε, χαριτολογώντας, ότι τα ΗΕ δείχνουν μεγάλη υπομονή τα τελευταία 37 ή ακόμα και τα τελευταία 48 χρόνια. 

«Δεν τίθεται ζήτημα υπομονής ή ανυπομονησίας, δεν χάσαμε την υπομονή μας με τη διαδικασία, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Εμείς από πλευράς μας είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης κι εμείς παρέχουμε τη καλύτερη δυνατή υποστήριξη, με πολλούς, ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου ανθρώπους, να δουλεύουν εδώ με μεγάλη εμπειρία και γνώση για πολλές διαφορετικές πτυχές των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα», ανέφερε ο Αυστραλός διπλωμάτης. 

Είπε επίσης ότι ελπίζει ότι η παρούσα φάση των συνομιλιών που θα καταλήξει στη δεύτερη συνάντηση στο Green Tree, το πιθανότερο μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου θα είναι πραγματικά εποικοδομητική.

«Οχι, δεν χάνουμε την υπομονή μας, απλώς κάνουμε ότι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η συμβολή μας είναι αποτελεσματική χωρίς να γινόμαστε διαμεσολαβητές και επιδιαιτητές, όπως λέμε διαρκώς», σημείωσε. 

Ερωτηθείς τί θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος μέχρι και τη νέα συνάντηση στο Green Tree και κατά πόσο ο ΓΓ κάνει σκέψεις να περατώσει τη διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι προφανώς τα ΗΕ ελπίζουν ότι μέχρι τη συνάντηση του Green Tree για την οποία απομένουν περίπου δύο μήνες αλλά και κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Green Tree θα υπάρξουν κάποια πολύ καλά αποτελέσματα.

«Αυτές είναι οι προσδοκίες μας και οι στόχοι μας εδώ και βέβαια θα πρέπει προφανώς να δούμε στο τέλος της συνάντησης του Green Tree, τί επιθυμεί να κάνει ο ΓΓ και πώς επιθυμεί να προχωρήσει τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ. 

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτές είναι για την ώρα μόνο υποθέσεις, αφού δεν είναι ακόμα γνωστό πού θα οδηγηθεί η διαδικασία μέχρι τότε.



πηγή:http://www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"