Έντονες επικρίσεις για την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ


Η κυβέρνηση καλείται  «να παύσει να είναι απαθής και αδρανής παρατηρητής»

Το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία και επικριτικά σχόλια για την «αντικειμενικότητα» της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών. Στο προσχέδιο παραλείπεται από την εισαγωγή αναφορά στο ψήφισμα του 1964 με το οποίο εγκαθιδρύθηκε η διεθνής δύναμη, το χειρότερο δε,  σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, αναφέρει ότι   διεξάγονται από την «Ελληνοκυπριακή πλευρά» αγνοώντας την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περαιτέρω δεν κάνει καθόλου λόγο για τις απειλές της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς σχετικά, προσπάθησε να μη έντονος, κάνοντας λόγο ότι πρόκειται για προσχέδιο, τονίζοντας ωστόσο έτι «θα δώσουμε μάχη να αλλάξουν αν υπάρχουν οποιαδήποτε αρνητικά σημεία στην τελική έκθεση».

Πολύ έντονα επικριτικά είναι τα σχόλια κομμάτων
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Φώτης Φωτίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Για ακόμα μια φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι αντικειμενικός και δεν είναι δίκαιος.

Για ακόμα μια φορά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στο προσχέδιο της έκθεσης του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποφεύγει και παρασιωπά οποιανδήποτε αναφορά στις επανειλημμένες πρόσφατες απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Πρόκειται σίγουρα για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της Σύμβασης για το Δίκαιο της θάλασσας.

Πρόκληση είναι επίσης η επιχειρούμενη μεθόδευση από πλευράς της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ για δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας όσον αφορά την πρόοδο των απευθείας διαπραγματεύσεων η οποία συνιστά διαστρέβλωση της πραγματικότητας με βασικό στόχο τον εξωραϊσμό της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας.

Δυστυχώς, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Αυτή η πολιτική έχει αποτύχει.

Ευχόμαστε οι μεθοδεύσεις αυτές να μην έχουν ως στόχο να οδηγηθεί η διαδικασία σε επιδιαιτησία και σε σύγκληση διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης.

Καλούμε την κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες ώστε η τελική έκθεση του Σ.Α. να μην περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω αρνητικά στοιχεία.
ΕΔΕΚ: Προκλητική και ανεπίτρεπτη η έκθεση ΓΓ ΟΗΕ

Προκλητικό και ανεπίτρεπτο, χαρακτηρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης, καλώντας παράλληλα την Κυβέρνηση ''να προβεί σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας απαιτώντας δραστικές τροποποιήσεις στο κείμενο της έκθεσης''.

Μιλώντας σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Παπαδάκης είπε ότι οι αναφορές περί «των ερευνών της ελληνοκυπριακής πλευράς» στη θαλάσσια περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας, ρητών κανόνων του Διεθνούς Δικαίου αλλά και όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως το μόνο υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου''.

Ανεπίτρεπτη, συνέχισε, ''είναι και η παράλειψη αναφοράς στις γνωστές απειλές της Τουρκίας εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ''η παράλειψη αναφοράς του ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964 σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφορά που υπήρχε σε όλα τα μέχρι τώρα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί ύποπτη ενέργεια που παραπέμπει στους γνωστούς εκβιασμούς Ντάουνερ για αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης από την Κύπρο''.

Τέλος, ο Γραμματέας της ΚΕ της ΕΔΕΚ είπε ότι ''η προσπάθεια του ΓΓ να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα προόδου στις απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις, συνιστά διαστροφή της αλήθειας και σαφή απόπειρα αποφυγής αναφοράς στην τουρκική αδιαλλαξία''.
ΕΥΡΩΚΟ: Επιχειρούν απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Σε προσπάθεια ''απονομιμοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας'' από τη Γενική Γραμματεία των Η.Ε αναφέρθηκε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ και την αναφορά περί ερευνών για φυσικό αέριο από την ε/κ πλευρά και όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ''οι χειρισμοί και οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, που έχουν καταστήσει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δικοινοτικό ζήτημα, ήρθαν να βρουν λογικά την κατάληξη τους στο προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία μιλά για έρευνες για φυσικό αέριο, που διεξάγονται από την ε/κ πλευρά και όχι βέβαια από την Κυπριακή Δημοκρατία''.

''Ο ΓΓ του ΟΗΕ νομιμοποιείται κατά την άποψη του να βάζει τέτοιες προσθήκες, όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε χρόνο ανύποπτο δήλωνε ότι ακόμη και πριν τη λύση του Κυπριακού, κέρδη από το φυσικό αέριο θα πρέπει να δοθούν στους Τ/κ'', είπε ο κ. Ερωτοκρίτου και πρόσθεσε ότι το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ''απαράδεκτο η Γενική Γραμματεία των Η.Ε να συμπεριλαμβάνει τέτοιου είδους διατυπώσεις''.

Επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι σε οποιαδήποτε κοινότητα και ούτε αποτελεί δικοινοτικό ζήτημα, ''όπως με αφέλεια αλλά και με πρωτοφανείς αδέξιους πολιτικούς χειρισμούς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει δημιουργήσει την εντύπωση γύρω από το θέμα αυτό''.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί επίσης προκλητική την παράλειψη αναφοράς στο ψήφισμα 186 του 1964 και είπε ότι ''η Γενική Γραμματεία των Η.Ε, με τη συνέργεια του Προέδρου Χριστόφια, δηλαδή με τους αφελείς και αβαθείς πολιτικούς του χειρισμούς γύρω από τη λύση του Κυπριακού, επιχειρεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια για απονομιμοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Είπε επιπρόσθετα ότι μέσω του Αλεξάντερ Ντάουνερ, γίνεται προσπάθεια για καλλιέργεια κλίματος φόβου και πως ''προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπάρχει προ των πυλών μια διεθνής διάσκεψη στην οποία ούτε καν θα ρωτηθούμε από ποιους θα αποτελείται, στην οποία θα συμμετάσχουμε κόντες άκοντες και όπου θα συρθούμε βέβαια σε επιδιαιτησίες, όχι γιατί έχουμε φτάσει σε ακτίνα συμφωνίας, αλλά για να επιλύσουμε με μια λογική καταναγκαστική και πειθαναγκαστική από την πλευρά του ΓΓ, όλα τα ανοικτά ζητήματα τα οποία δεν έχουν καταφέρει να υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα''.

Κάλεσε, τέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία να διαμαρτυρηθεί και ''να εγκαταλείψει την τακτική του απαθούς και αδρανούς παρατηρητή στα όσα τεκταίνονται, ιδιαίτερα σε σχέση με τη συρραφή της νέας έκθεσης του ΓΓ'', πως θα πρέπει να απαιτηθεί διόρθωση, ούτως ώστε να τροποποιηθεί η πρόνοια ότι οι έρευνες του φυσικού αερίου γίνονται από την ε/κ πλευρά, αλλά γίνονται από τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της και επιπλέον, να απαιτήσει να συμπεριληφθεί η παραληφθείσα πρόνοια για το ψήφισμα 186 του 1964.

''Τους καλούμε επιτέλους να ξυπνήσουν και να καταλάβουν ότι χωρίς διεκδικητική και επιθετική διπλωματία σε όλα τα επίπεδα και πρωτίστως στον ΟΗΕ, δεν πρόκειται να καταφέρουμε τίποτα'', κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Ερωτοκρίτου.
Οικολόγοι: Υποπτες κινήσεις 

Το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν για την UNFICYP καθώς και οι χθεσινές δηλώσεις Ντάουνερ περιλαμβάνουν στοιχεία που δημιουργούν μια εικόνα σαφούς προειδοποίησης των Ηνωμένων Εθνών προς την κυπριακή ηγεσία, δήλωσε σήμερα η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος, οι ‘παραλείψεις και τα λάθη’ του προσχεδίου που ετοίμασε η γραμματεία των ΗΕ δεν είναι τυχαίες, είπε η κ. Παναγιώτου. «Η μη αναφορά στο ψήφισμα 186 του 1964, το οποίο αγωνίζεται από τότε η Τουρκία να ανατρέψει (γιατί αποτελεί τη βάση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία) και η αναφορά σε ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ συνδέονται με τις δηλώσεις Ντάουνερ για χρονοδιάγραμμα τέλους των διαπραγματεύσεων και αναζήτηση άλλης μορφής διευθέτησης, δηλαδή αναγνώριση του ψευδοκράτους και νομιμοποίησης της διχοτόμησης – μοντέλο Ταϊβάν», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι Οικολόγοι κάνουν λόγο για ύποπτες κινήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για τη σύγκλιση πενταμερούς ή διεθνούς διάσκεψης, ως μιας σύγχρονης αναβαθμισμένης μορφής επιδιαιτησίας και εφαρμογή μιας άδικης και μη βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού.

«Η κυπριακή ηγεσία οφείλει να αντιμετωπίσει αυτές τις κινήσεις αποφασιστικά και δυναμικά χωρίς προκαταλήψεις και φοβίες», καταλήγουν οι Οικολόγοι.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ δήλωσε περαιτέρω ότι «δυστυχώς, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων», πολιτική η οποία έχει, όπως είπε, αποτύχει.

Εξέφρασε εκ μέρους του ΔΗΚΟ την ευχή όπως «οι μεθοδεύσεις αυτές να μην έχουν ως στόχο να οδηγηθεί η διαδικασία σε επιδιαιτησία και σε σύγκληση διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης».

Κάλεσε, τέλος, την Κυβέρνηση να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες ώστε η τελική έκθεση του ΣΑ να μην περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω αρνητικά στοιχεία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"