Αίγυπτος: Άνετη επικράτηση των ισλαμιστών

Τα ποσοστά των δύο μεγαλύτερων ισλαμιστικών κομμάτων ξεπερνούν το 60%

Κάιρο:  Ποσοστά που ξεπερνούν το 60% συγκέντρωσαν συνολικά τα δύο μεγαλύτερη ισλαμιστικά κόμματα στην Αίγυπτο, όπως δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών.

Η εκλογική επιτροπή ανέφερε ότι στον πρώτο γύρο το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων συγκέντρωσε 36,6% από τις 9,7 εκατομμύρια έγκυρε ψήφους. Παρά τα χρόνια της ημιπαρανομίας είναι μία καλά οργανωμένη ομάδα και αυτό έγινε σαφές προεκλογικά.

Το Νουρ, το σκληρότερο ισλαμιστικό κόμμα των σαλαφιστών, απέσπασε 24,4%. Πάντως οι Αδελφοί έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν με το Νουρ.

Μικρότερη από ό,τι ίσως θα περίμενε κανένας ήταν η επιρροή των φιλελεύθερων κομμάτων οι οπαδοί των οποίων ήταν αυτοί που πίεζαν για την επαναφορά της ομαλότητας μετά την πτώση του Μουμπάρακ και την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό.

Το Αιγυπτιακό Μπλοκ που ήρθε τρίτο με 13,4% είναι ένας πιθανός εταίρος των Αδελφών, σημειώνει το Associated Press. Ακολουθούν το επίσης φιλελεύθερο Wafd με 7,1% και το κεντρώο Wasat με 4,3%.

Η συμμετοχή έφτασε το 60% και είναι η υψηλότερη των τελευταίων ετών («υψηλότερη από την εποχή των Φαραώ» είπε ένας αξιωματούχος) αφού οι Αιγύπτιοι έτειναν να απέχουν από τις διαβλητές εκλογές επί Μουμπάρακ.

Λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος η αναμέτρηση θα συνεχιστεί για άλλους δύο γύρους σε 18 από τις 27 περιφέρειες της χώρας ενώ θα υπάρξουν και συμπληρωματικές εκλογές για τις έδρες των ανεξάρτητων.

Με δεδομένο ότι στις εναπομείνασες περιφέρειες η επιρροή των ισλαμιστικών κομμάτων είναι ισχυρή, η επικράτηση τους στην επόμενη Βουλή είναι βέβαιη, πιθανόν δε και καθοριστική για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο Ιούνιο.

Επιπλέον η διαφαινόμενη ισλαμιστικών τάσεων σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα βαρύνει και στη σύνθεση του νέου Συντάγματος. Το σώμα θα κληθεί να εκλέξει συμβούλιο 100 ατόμων για τη σύνταξη του καταστατικού χάρτη, αν και ο κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (SCAF) δηλώνει ότι θα επιλέξει εκείνο 80 από τα μέλη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"