Στην Άγκυρα υπέγραψαν τη συμφωνία Τουρκία-Shell

Συμφωνίες έρευνας, παραγωγής και διανομής πετρελαίου μεταξύ της Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ) και της εταιρείας “Shell” για τη Νοτιοανατολική Τουρκία και τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας, υπογράφηκε χθες στην Αγκυρα.

Ελπίδες ότι “θα υπάρξουν σημαντικά ευρήματα στη Μεσόγειο”, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή υπογραφής. 

“Εύχομαι, τα δεδομένα να οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα ως προς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο”, είπε.

Ο Γιλντίζ είπε ότι “συνεχίζονται με αμείωτη ένταση” και ότι οι έρευνες της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου όπως ανέφερε, “στην πετρελαιοπηγή Σούρμενε 1 έχει γίνει γεώτρηση σε βάθος 5.500 μέτρων. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, η “ΤΡΑΟ έχει εξελιχθεί σημαντικό πρωταγωνιστή στη Μεσόγειο”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γιλντίζ είπε “έχουμε αναφέρει επανειλημμένως πως δεν είναι νόμιμες οι έρευνες που πραγματοποιούν το Ισραήλ και η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου’ με τρόπο που παραβιάζει το δίκαιο σε μια περιοχή η οποία δεν είναι ξεκάθαρη από πλευράς δικαίου” και συμπλήρωσε: “Υπάρχουν δύο λόγοι για τη νομιμοποίηση της περιοχής αυτής. Θα υπάρξει κοινή συμφωνία στη βάση του συμβιβασμού ή θα διαμορφωθεί μια περιοχή από την οποία θα επωφελείται ολόκληρος ο κυπριακός λαός σε ισότιμη βάση”.

Ο Γιλντίζ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ισραήλ. “Η πολιτική ορισμένες φορές προκαλεί φόρτο για τον τομέα της ενέργειας”, είπε και πρόσθεσε: “Είναι απαράδεκτο για μας το γεγονός ότι το Ισραήλ συμπεριφέρεται σαν να μην συνέβη τίποτα όσον αφορά τη δολοφονία εννιά πολιτών μας. Πρέπει να πω ότι αυτό συνιστά σημαντικό εμπόδιο για τις συνεργασίες και τα σχέδια που θα αναπτύξουμε στο χώρο της ενέργειας. Περιμένουμε τη στάση που θα τηρήσει το Ισραήλ, το οποίο είναι αυτό που θα άρει την κατάσταση αυτή, πράγμα που έχει σημασία και για τον ενεργειακό τομέα. Πιστεύω ότι θα κάνουν την υπέρβαση αυτή και το ελπίζω”.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους σχετικά με το περιεχόμενο των συμφωνιών, ο γενικός διευθυντής της “ΤΡΑΟ” Μεχμέτ Ουϊσάλ είπε ότι η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει δαπανήσει 20 εκατομμύρια δολάρια για τις έρευνες στη Μεσόγειο και ότι με βάση τις συμφωνίες η “Shell” θα καταβάλει το ποσό αυτό στην “ΤΡΑΟ” και στη συνέχεια θα αναλάβει και τα έξοδα των ερευνών που θα γίνουν στο εξής.

Ο Ουϊσάλ είπε ότι μετά τις σεισμικές έρευνες θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν γεωτρήσεις, δηλώνοντας ότι η “Shell” θα αναλάβει και τα έξοδα των γεωτρήσεων. Σε περίπτωση που αρχίσει η παραγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η διανομή θα γίνει 50-50% μεταξύ της “ΤΡΑΟ” και της “Shell”, αλλά ο Ουϊσάλ είπε ότι “ανάλογα με την αύξηση της παραγωγής, θα αυξάνεται και το ποσοστό της Τουρκίας”. 

Ως προς τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αττάλειας, ο Ουϊσάλ είπε ότι η “Shell” το 2014 θα αποφασίσει αν θα γίνει γεώτρηση και ότι η συμφωνία προβλέπει πενταετή γεώτρηση και εικοσιπενταετή παραγωγή.
Ως προς τη Νοτιοανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα το Ντιγιάρμπακιρ, ο Ουϊσάλ είπε ότι η αρχική συμφωνία δίνει 70% μερίδιο στην “ΤΡΑΟ” και 30% στη “Shell” και ότι “ανάλογα με την ανάπτυξη του σχεδίου, το ποσοστό της “Shell” μπορεί να ανέλθει μέχρι το 49%.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"