Ψυχρολουσία στην Κυβέρνηση Χριστόφια από τη Noble Energy

Έντονες επικρίσεις από την Αντιπολίτευση, η οποία αποδίδει τις δυσμενείς  εξελίξεις στην αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να παίρνει έγκαιρα τις δέουσες αποφάσεις.
Ψυχρολουσία και ανώμαλη προσγείωση για την κυβέρνηση και σαν κεραυνός εν αιθρία ήρθαν οι τελευταίες ανακοινώσεις της Noble Energy στο Χιούστον του Τέξας προς επενδυτικούς αναλυτές για την ποσότητα του φυσικού αερίου στο βυθοτεμάχιο «Αφροδίτη» και για τις προθέσεις της εταιρείας να μη προχωρήσει με τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, αλλά να αναζητήσει άλλες λύσεις είτε με το Ισραήλ είτε με την Αίγυπτο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία επέρριψε  την ευθύνη  για τα κακά μαντάτα στην αναβλητικότητα της Κυβέρνησης να πάρει έγκαιρα αποφάσεις.

Η Κυβέρνηση από την άλλη κατέβαλε προσπάθεια να μειώσει τη σημασία των ανακοινώσεων της Noble Energy με δήλωση της Υπουργού Εμπορίου Πραξούλας Αντωνιάδου ότι αυτές στηρίζονται σε παλαιότερες προβλέψεις και όχι σε απτά δείγματα από τη γεώτρηση, τα οποία, είπε, αναμένονται περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Όμως το γεωτρύπανο της Noble Energy έχει από την περασμένη Δευτέρα εισέλθει στο κοίτασμα και η προφανώς η εταιρεία έχει τα στοιχεία της.

Παράλληλα η Υπουργός δήλωνε χθες το πρωί ότι στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το απόγευμα, θα λαμβάνονταν αποφάσεις για τον β’ γύρο των αδειοδοτήσεων. Ωστόσο μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, το βράδυ, ο Κυβερητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το θέμα παραπέμφθηκε στην Υπουργική Επιτροπή «για να το μελετήσει και να υποβάλει προτάσεις στο Υπουργικό σε επόμενη συνεδρία». 

Επίσης, το Προεδρικό ανακοίνωσε ότι ορίστηκε για την ερχόμενη εβδομάδα συνεδρία της «Επιτροπής Σοφών» με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός
Την ανάγκη οι χειρισμοί της Κυβέρνησης γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου να είναι σοβαροί, υπεύθυνοι αλλά και διαφανείς, υπέδειξε εκ νέου ο Δημοκρατικός Συναγερμός. 

Σε δηλώσεις μετά την ανακοίνωση των προκαταρτικών εκτιμήσεων της Noble Energy για το απόθεμα του τεμαχίου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης επέκρινε τις δηλώσεις της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλας Αντωνιάδου περί δημιουργίας υπέρμετρων φιλοδοξιών για το θέμα.
''Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου και ειδικά τις πληροφορίες για ενδεχόμενους σχεδιασμούς στο ζήτημα του τερματικού που θα αφήσουν την Κύπρο εντελώς εκτός του σκηνικού'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Όπως είπε, ''το μόνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι την ανάγκη πολύ σοβαρών και πολύ υπεύθυνων χειρισμών, αλλά και για διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και πλήρη αξιοπιστία''.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει ιδιαίτερα τις πληροφορίες για 40% πιθανότητα αποτυχίας της ερευνητικής γεώτρησης, ''πρώτα απ' όλα επειδή δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για μια επίσημη ή οριστική ανακοίνωση εκ μέρους της εταιρείες και επίσης γιατί οι δικές μας εκτιμήσεις και οι εκτιμήσεις των συμβούλων μας συγκλίνουν στο ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις''.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης επέκρινε σημερινές δηλώσεις της κ. Αντωνιάδου, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, ''στο άκουσμα ακριβώς αυτών των πληροφοριών κατήγγειλε άλλους για δημιουργία υπέρμετρων προσδοκιών και για μια δημόσια υστερία στο ζήτημα του φυσικού αερίου''.
''Μα ποιος έχει δημιουργήσει αυτή την υστερία, αν όχι η ίδια η Κυβέρνηση; Η αντιπολίτευση; Είναι η αντιπολίτευση που μιλούσε για την Κυβέρνηση του φυσικού αερίου; Είναι η αντιπολίτευση που ανακοίνωνε προκαταβολικά ξανά και ξανά πανηγυρικές επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη γεώτρηση;'' διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ επανέλαβε ότι το ζήτημα του φυσικού αερίου ''είναι τόσο σοβαρό που και οι χειρισμοί μας πρέπει να είναι ανάλογα σοβαροί και υπεύθυνοι''.

Ομήρου: Nα διαμορφωθεί ασπίδα προστασίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ο δεύτερος γύρος δανειοδοτήσεων ακολουθώντας μια πολιτική με διαφάνεια, αλλά και με συνεκτίμηση των εθνικών προτεραιοτήτων, ''ούτως ώστε γύρω από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαμορφωθεί μία ασπίδα προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων'', δήλωσεο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Αναφερόμενος ο κ. Ομήρου στην  ανακοίνωση της Noble Energy ότι τα κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ ανέρχονται στα 3-9 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με 60% πιθανότητες γεωλογικής επιτυχίας, είπε ότι φαίνεται να μην επιβεβαιώνονται οι μεγάλες προσδοκίες, χωρίς αυτό, όπως ανέφερε, ''να σημαίνει ότι υπάρχει ένα οριστικό και τελεσίδικο συμπέρασμα σε ό,τι αφορά τις ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρίσκονται στο υποθαλάσσιο χώρο του οικοπέδου 12 εντός ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

''Ηθελα όμως να εκφράσω την ανησυχία μου για πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι η προοπτική εξαγωγής μέσω Κύπρου φυσικού αερίου προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν φαίνεται να είναι μία επιλογή από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν θέλω σε αυτό το σημείο να σπεύσω να εξαγάγω οριστικά συμπεράσματα. Ωστόσο ανεξάρτητα από αυτό, θέλω να εκφράσω φόβους και ανησυχίες για την ακολουθούμενη επίσημη πολιτική σε ό, τι αφορά το ενεργειακό'', πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου επανέφερε την πρόταση της ΕΔΕΚ για ένα Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, ''θα έχει την ευθύνη, μιας συλλογικής διαχείρισης και συνδιαμόρφωσης αποφάσεων επί αυτού του κεφαλαιώδους ζητήματος που αφορά όχι μόνο τις παρούσες, αλλά και τις μέλλουσες γενεές του κυπριακού λαού''.

''Γι’ αυτό επαναφέρω με ένταση θα έλεγα την θέση μας να εγκαταλειφθούν ερασιτεχνισμοί, να εγκαταλειφθούν ενέργειες που δημιουργούν δυστυχώς και διχαστικό κλίμα και σε αυτό το τομέα που έπρεπε να μας ενώνει και να πορευτούμε σε μια εθνική συναίνεση μέσα από την δημιουργία και την λειτουργία αυτού του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής'', συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει μόνο οικονομικές διαστάσεις, έχει τεράστιες γεωπολιτικές διαστάσεις, υπό την έννοια ότι ανατρέπεται το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή.
''Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του κυπριακού λαού, αλλά και για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής μας θέση την οποία να αξιοποιήσουμε προς όφελος και της μεγάλης εθνικής μας υπόθεσης'', πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το ποιοι θα αναλάβουν τα επόμενα οικόπεδα, ο κ. Ομήρου είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ο δεύτερος γύρος δανειοδοτήσεων και θα πρέπει να ακολουθηθεί ''μια πολιτική ασφαλώς με διαφάνεια, αλλά και με συνεκτίμηση των εθνικών προτεραιοτήτων, ούτως ώστε γύρω από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαμορφωθεί μία ασπίδα προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων''.

ΔΗΚΟ: Μακριά από κομματικούς σχεδιασμούς το Φ.Α
Την καταστροφική μας τάση καταδεικνύουν οι μέχρι σήμερα χειρισμοί, ενέργειες, δηλώσεις και αντιδηλώσεις για το φυσικό αέριο, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου, ο οποίος χαρακτηρίζει το θέμα εθνικό, που πρέπει να μείνει μακριά από κομματικούς σχεδιασμούς.
Οπως αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του κ. Φωτίου, η εξόρυξη φυσικού αερίου, η έλευση, η εκμετάλλευση και η πιθανή εμπορία του δεν είναι απλή υπόθεση.

«Πρόκειται για ένα πολύπλοκο, πολύπλευρο και εξόχως τεχνοκρατικό και πολιτικό ζήτημα που έχει άμεση σχέση με τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, την ενίσχυση των στρατηγικών της δυνατοτήτων, την οικονομία της, καθώς και την ευημερία και πρόοδο των πολιτών και της κοινωνίας μας», δηλώνει ο κ. Φωτίου προσθέτοντας πως είναι για αυτό το λόγο που το ΔΗΚΟ έχει τονίσει εδώ και αρκετό καιρό την αναγκαιότητα χάραξης μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια.

«Είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που ως Δημοκρατικό Κόμμα έχουμε ζητήσει την άμεση σύγκληση του Ατυπου Συμβουλίου των Αρχηγών ή του Εθνικού Συμβουλίου για συλλογική μελέτη και αξιολόγηση της κατάστασης και για συλλογικό σχεδιασμό», προσθέτει.

Ο κ. Φωτίου αναφέρει επίσης ότι αυτό το μείζων εθνικό ζήτημα πρέπει να παραμείνει μακριά από κομματικούς σχεδιασμούς και σκοπιμότητες. «Και με υπευθυνότητα», συνεχίζει, «συλλογικότητα και σοβαρότητα, ιδιαίτερα από τους κυβερνώντες, να στείλουμε τα σωστά μηνύματα, τόσο σε όσους μηχανεύονται υπονόμευση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και στον κυπριακό λαό».

Ο κ. Φωτίου δηλώνει, τέλος, ότι αν δεν θέλουμε να μετατρέψουμε αυτή την ευλογία σε κατάρα, πρέπει επιτέλους να πάψουμε τις μεμψιμοιρίες και τις εμμονές και να επικεντρωθούμε στη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση ενός καλύτερου και πιο ασφαλούς μέλλοντος για τις νεότερες γενιές.

Προβληματισμένος και ανήσυχος ο Περδίκης
Βαθιά προβληματισμένος και ανήσυχος εμφανίστηκε ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης.
Η εγκληματική όπως τη χαρακτήρισε αναβλητικότητα, που παρατηρείται στη λήψη πολιτικών αποφάσεων κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα επένδυση εκατομμυρίων, που αφορά στην εγκατάσταση και διακλάδωση των αγωγών, που θα προμηθεύουν φυσικό αέριο τους 3 ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς.

Λόγω της κωλυσιεργίας που παρατηρείται, ευρωπαϊκή χορηγία ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, είπε, κινδυνεύει να χαθεί. Το ολικό κόστος προμήθειας φυσικού αερίου στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς στην Κύπρο ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ανησυχία επίσης προκαλεί στους οικολόγους η απουσία εκπροσώπου της ΔΕΦΑ στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το φυσικό αέριο.

Αδικη και αυθαίρετη η κριτική του ΔΗΣΥ στο φυσικό αέριο, λέει η Κυβέρνηση
Για ''άδικη, αυθαίρετη και άνευ αντικειμένου κριτική'' από πλευράς ΔΗΣΥ κατά της Κυβέρνησης στο θέμα του φυσικού αερίου έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «αυτός που προσπαθεί να προκαλέσει υστερία στο θέμα του φυσικού αερίου είναι ο ΔΗΣΥ και όχι η Κυβέρνηση».

Ο Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις μετά την απογευματινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε ότι η Κυβέρνηση ενεργεί υπεύθυνα και προσεκτικά, επικρίνοντας τον ΔΗΣΥ ότι εγείρει ανύπαρκτα θέματα απλά και μόνο για να κατηγορεί την Κυβέρνηση.

«Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης είναι προσεκτικοί, μεθοδικοί και υπεύθυνοι. Είναι γι ’αυτό που η Κυβέρνηση έχει συστήσει Διυπουργική Επιτροπή για παρακολούθηση του θέματος, συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων με πολυετή εμπειρία στο θέμα, για να συμβουλεύει την Κυβέρνηση. Παράλληλα υπάρχει ομάδα τεχνοκρατών για τα διάφορα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν, καθώς και η υπηρεσία ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και σημειώνουμε ότι διά νόμου σύμβουλος της Κυβέρνησης στα θέματα ενέργειας είναι η ΡΑΕΚ», είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση «πάντοτε είναι φειδωλή και προσεκτική στις δηλώσεις στις οποίες προβαίνει για το φυσικό αέριο αλλά και για την πορεία των ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ, και ενώ ο ΔΗΣΥ καλεί για σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στην πράξη ενεργεί ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση».

«Ο ΔΗΣΥ μετατρέπει δημοσιεύματα και πληροφορίες σε γεγονότα, εγείρει ανύπαρκτα θέματα και μετά τα χρησιμοποιεί απλά και μόνο για να κατηγορεί άδικα και αυθαίρετα την Κυβέρνηση, όπως έκανε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, ο οποίος αναφέρεται σε αόριστες πληροφορίες για να καλύψει το καθημερινό ‘κότα’ του ΔΗΣΥ στις κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης, αυτός που προσπαθεί να προκαλέσει υστερία στο θέμα του φυσικού αερίου είναι ο ΔΗΣΥ και όχι η Κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση ποτέ δεν εξήγγειλε ή προέβη σε δηλώσεις σχετικά με τις ποσότητες σε πιθανά κοιτάσματα και ποτέ δεν ανακοίνωσε μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα.

"Οι απαντήσεις της Κυβέρνησης σε αυτά αλλά και σε άλλα ζητήματα όπως τίθενται μέσα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, είναι πάντοτε λιτές και χαμηλών τόνων, όταν και εφόσον εντοπιστεί κοίτασμα και όταν και εφόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίσει να μεταβεί στην πλατφόρμα, θα γίνουν οι ανάλογες ανακοινώσεις, άρα η κριτική που κάνει σήμερα ο ΔΗΣΥ δεν έχει αντικείμενο", κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Η Διυπουργική 
Το Υπουργικό Συμβούλιο στην απογευματινή του συνεδρίαση εξουσιοδότησε την Διυπουργική Επιτροπή να συνεχίσει την συζήτηση για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθρών στην κυπριακή ΑΟΖ, να ολοκληρώσει την εισήγηση για όλα τα θέματα που αφορούν τον δεύτερο γύρο και σε επόμενη συνεδρίαση να επανέλθει για λήψη οριστικών αποφάσεων.

Αυτό ανακοίνωσε μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

"Το Υπουργικό Συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση εξέτασε το θέμα του δεύτερου γύρου πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για χορήγηση αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι ''έγινε μια καταρχήν ανταλλαγή απόψεων στο Υπουργικό στη βάση εισήγησης που έχει φέρει η Υπουργός και το Υπουργικό εξουσιοδότησε την Διυπουργική Επιτροπή να συνεχίσει την συζήτηση, να ολοκληρώσει την εισήγηση για όλα τα θέματα που αφορούν τον δεύτερο γύρο, και σε επόμενη συνεδρίαση το θέμα να επανέλθει για λήψη οριστικών αποφάσεων''.
πηγή:http://www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"