Κατακρήμνιση των κυπριακών τραπεζών από τους Moody’s


«Η κυβέρνηση μασά δάφνη για να βρει τον χρησμό», δηλώνει ο Αβέρωφ. Έντονες επικρίσεις για τις ευθύνες της Κυβέρνησης και από άλλα κόμματα – «Κινδυνολογούν» , απαντούν κυβέρνηση και ΑΚΕΛ. – Ο Κίκης Καζαμίας δηλώνει ωστόσο «ότι «ήρθε η ώρα να πάρουμε νέα μέτρα».

Σε υποβάθμιση των τριών κυπριακών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s επικαλούμενος την περιορισμένη δυνατότητα του κυπριακού κράτους να τις στηρίξει σε περίπτωση ανάγκης. 
Ο οίκος υποβάθμισε την Τρ. Κύπρου και την Ελληνική κατά μία βαθμίδα και τη Marfin κατά τρεις βαθμίδες, τονίζοντας την αυξημένη έκθεση της τελευταίας στην Ελλάδα και την πιθανότητα κρατικής στήριξής της.

Συγκεκριμένα, ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου rating για τις καταθέσεις και το χρέος της Τρ. Κύπρου σε Ba2 από Ba1, της Ελληνικής σε Ba2 από Ba1 και της Marfin σε Β2 από Ba2.

Επίσης, οι Moody’s τοποθέτησαν τα ratings των τραπεζών υπό αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Όπως τονίζεται, κύριος λόγος της υποβάθμισης των τραπεζών, είναι η περιορισμένη δυνατότητα του κράτους να στηρίξει τον τραπεζικό κλάδο, το μέγεθος του οποίου ανέρχεται σε 6 φορές το κυπριακό ΑΕΠ και ακολουθεί την υποβάθμιση της χώρας κατά 2 βαθμίδες στις 4 Νοεμβρίου στο Baa3 από Baa1.

Για την τριπλή υποβάθμιση της Marfin, ο οίκος αναφέρει ότι αντανακλά την εξασθένηση της πιστωτικής ικανότητας της τράπεζας, επιπρόσθετα από τη μείωση της δυνατότητας του κράτους να τη στηρίξει σε περίπτωση ανάγκης.

Η Marfin, συνεχίζει ο οίκος, έχει μεγαλύτερη έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και φθάνουν περίπου στο 91% του δείκτη κεφαλαίων tier 1 που την καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτη σε ζημιές στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας για μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI ) που ανακοινώθηκε στις 27 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον οίκο, η Marfin θα χρειαστεί περισσότερο από €1 δισ. προκειμένου να συμμορφωθεί με το μίνιμουμ δείκτη core tier 1 της Κεντρικής Τράπεζας στο 8% και να συμβαδίζει με το μίνιμουμ δείκτη της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (9%).

«Παρόλο που η τράπεζα εξετάζει διάφορες επιλογές για να αντιμετωπίσει αυτό το κενό, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών στην αγορά, η προσπάθεια αύξησης κεφαλαίου (που ισοδυναμεί με 5% του κυπριακού ΑΕΠ) μέχρι τον Ιούνιο του 2012 αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα η τράπεζα να απαιτήσει μεγάλη κεφαλαιακή στήριξη από την κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο οίκος.

Για την Τρ. Κύπρου και Ελληνική αναφέρεται ότι μπορούν να καλύψουν το έλλειμμα κεφαλαίου χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια.

Η έκθεση της τράπεζας Κύπρου στα ελληνικά ομόλογα φθάνει το 53% του δείκτη tier 1 και σημειώνεται ότι η ικανότητα να αναπληρώσει τα πρωτογενή ίδια κεφάλαια υποστηρίζεται από τα ενισχυμένα μετατρέψιμα αξιόγραφα κεφαλαίου αξίας €887 εκ.

Η έκθεση της Ελληνικής στα ελληνικά ομόλογα που φθάνει το 18% του δείκτη Tier 1 χαρακτηρίζεται μέτρια.

Ο οίκος τονίζει ότι δεν αποκλείεται περαιτέρω hair cut των ελληνικών ομολόγων στο μέλλον και αυτό θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τράπεζες.

Στην αναθεώρηση του ο οίκος θα λάβει υπόψη τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε Ελλάδα και Κύπρο που δημιουργεί λειτουργικές προκλήσεις για τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, ο οίκος θα εστιαστεί στις επιπτώσεις του αδύναμου λειτουργικού περιβάλλοντος σε τρεις παράγοντες:

Πρώτον, την ικανότητα των τραπεζών να διατηρήσουν την τρέχουσα χρηματοδότηση και προφίλ ρευστότητας. Σημειώνεται ότι η βάση χρηματοδότησης των τραπεζών έχει δείξει ανθεκτικότητα από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, ωστόσο η υψηλή εξάρτηση από τις καταθέσεις τρίτων χωρών, εκθέτει τις τράπεζες σε ενδεχόμενες αρνητικές μεταβολές στην εμπιστοσύνη της αγοράς και σε κίνδυνο εκροών καταθέσεων. Η αναθεώρηση θα εστιαστεί επίσης στο πόσο εύθραυστες είναι η καταθετική βάση των τραπεζών στην Ελλάδα.

Δεύτερον, την περαιτέρω επιδείνωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων λόγω της επιδείνωσης στην ικανότητα αποπληρωμής των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το κυπριακό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2% το 2012 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης των Moody’s για αύξηση 1%. Η αναθεώρηση θα αξιολογήσει επίσης την ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν περαιτέρω ζημιές από την έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και σε ενδεχόμενο επιπλέον haircut.

Τρίτον, πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, παρά το ισχυρό εγχώριο τους franchise και ισχυρή προ- προβλέψεων κερδοφορία. Πέραν από τις προσδοκίες του οίκου για ζημιές από τις εργασίες στην Ελλάδα, εκφράζεται ανησυχία ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα αποδυναμωθεί επίσης λόγω ψηλότερων προβλέψεων και χαμηλότερα έσοδα.

Η Κυβέρνηση μασά δάφνη…
Με αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά και με ανησυχία σχολίασαν τη νέα υποβάθμιση των κυπριακών τραπεζών από το διεθνή οίκο Moody’s, ο ΔΗΣΥ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, απηύθυνε ύστατη έκκληση προς την κυβέρνηση να λάβει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

«Αυτή η κατρακύλα των υποβαθμίσεων», είπε ο κ. Νεοφύτου, «δεν έχει τελειωμό», προσθέτοντας ότι «προηγήθηκαν υποβαθμίσεις των S&P, έπονται υποβαθμίσεις των Fitch και ακόμη η κυβέρνηση μασάει δάφνη για να βρει χρησμό».

Απευθυνόμενος προς τους κυβερνώντες, ανέφερε ότι καθυστέρησαν τρία χρόνια να λάβουν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, προσθέτοντας ότι δεν δικαιολογείται περαιτέρω καθυστέρηση.

Επίσης έδωσε απάντηση και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος έκανε λόγο για κινδυνολόγους, υποδεικνύοντας ότι το πρωί ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι αναγκαιότητα για νέα επιπρόσθετα μέτρα.

«Ας συνεννοηθούν μεταξύ τους», τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος διερωτήθηκε «εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατατάσσει τον υπουργό Οικονομικών στους κινδυνολόγους».

Παρόμοια έκκληση, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, απηύθυνε και ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, συμπληρώνοντας ότι απέναντι της η κυβέρνηση έχει μία υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Αφαίμαξη των τραπεζών από την κυβέρνηση 
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι συνεχίζεται η επιδρομή υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα και ως αναμενόμενη την υποβάθμιση.

Με έντονο ύφος, τόνισε ότι η κυβέρνηση περιορίζεται στο ρόλο του απλού παρατηρητή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι φταίνε οι τράπεζες.

Υποστήριξε ότι ευθύνη φέρει η κυβέρνηση η οποία δεν είναι έτοιμη να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, αφού όπως εξήγησε το κράτος δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα δικά του δημοσιονομικά προβλήματα.

Έκανε επίσης λόγο για επιδείνωση της κατάστασης από το κράτος το οποίο, έχει αφαιμάξει, κατά την έκφραση του τις τράπεζες, αφού ήταν έτοιμες να δανειοδοτήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία μετά που έκλεισαν οι διεθνείς αγορές για χρηματοδότηση του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία δανείστηκε από την Τράπεζα Κύπρου €1,5 δισ. και από τη Μαρφίν Λαϊκή €1 δισ. και διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της κρίσης. Στο σημείο αυτό επανέλαβε την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες του ΑΚΕΛ περί κινδυνολογίας, ανέφερε ότι «σήμερα φαίνεται ποιοι είχαν δίκαιο και ποιοι άδικο», υπογραμμίζοντας ότι «εάν η κυβέρνηση τους άκουγε πριν από 3 χρόνια η οικονομία της Κύπρου δεν θα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση».

Σε σχέση με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, ο κ. Παπαδόπουλος, κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα του πρώτου πακέτου και το ΔΗΚΟ είναι στη διάθεση της ώστε να εφαρμοστούν και άλλα μέτρα.

Πώς μπορεί, είπε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο ΥΠΟΙΚ να πείσει ότι μπορεί να φέρει και άλλα μέτρα, όταν δεν κατατέθηκαν στη Βουλή τα μέτρα που ο ίδιος έχει δεσμευθεί να προωθήσει.

ΕΔΕΚ: Να αφήσει τα λόγια η Κυβέρνηση

Tο τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους και η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, δήλωσε ο βουλευτής του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, με αφορμή την υποβάθμιση των τριών κυπριακών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody`s.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο k. Νικολαϊδης ανέφερε ότι το Κίνημα θεωρεί ότι μια ισχυρή κυπριακή οικονομία θα μπορούσε να απορροφήσει τους κραδασμούς και πως ''τίθεται ξεκάθαρα το θέμα της αδυναμίας της Κυβέρνησης να στηρίξει το χρηματοοικονομικό τομέα''.

''Η απραξία της Κυβέρνησης οδήγησε στην εκτίναξη των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων, κλείνοντας ουσιαστικά κάθε προοπτική για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές'', είπε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ και πρόσθεσε: ''η ανεργία καλπάζει, η πραγματική οικονομία βουλιάζει, ο κατασκευαστικός τομέας νοσεί, τα επιτόκια εκτοξεύονται και ο κόσμος βιώνει στην καθημερινότητα του μια από τις χειρότερες κρίσεις''.

Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι ''οι προϋπολογισμοί, οι οποίοι έχουν κατατεθεί, κρίνονται ανεπαρκείς να ανατρέψουν την κατάσταση, ενώ το πιθανό δάνειο από τη Ρωσία δεν αρκεί'' και ότι ''η πρώτη δέσμη μέτρων ήταν ανεπαρκής και αυτό ήταν επισήμανση όλων''.
Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του κόμματος του για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και πως αναμένει ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα ενεργήσουν με μεθοδικότητα, για αποτροπή ακόμη πιο δυσάρεστων καταστάσεων, αναλαμβάνοντας άμεσα ενέργειες για ενίσχυση των κεφαλαίων τους από τον ιδιωτικό τομέα, πάντοτε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα.

Κάλεσε, τέλος, την Κυβέρνηση να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, ''να αφήσει κατά μέρος τα λόγια και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα'', ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΔΕΚ ''θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις της και τις πιέσεις, για την άμεση λήψη μέτρων και τροποποίηση των προϋπολογισμών, για να αποτραπεί μια ανάλογη με της Ελλάδας τραγωδία''.

ΕΥΡΩΚΟ: Ο κατήφορος των κυβερνώντων είναι ατελείωτος

''Ο κατήφορος των κυβερνώντων είναι ατελείωτος. Αφού τίναξαν την οικονομία του τόπου στον αέρα με την προχειρότητα και την ατολμία τους, έχουν τώρα το θράσος να επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες σε άλλους'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΥΡΩΚΟ.

Προσθέτει πως ''τέσσερα χρόνια ΑΚΕΛικής διαχείρισης έφεραν την οικονομία του τόπου μια ανάσα από την κατηγορία 'σκουπίδι'. Οι κυβερνώντες ενώ δεσμεύτηκαν από το καλοκαίρι να φέρουν το δεύτερο πακέτο μέτρων στη Βουλή, ακόμα δεν έχουν παρουσιάσει τίποτα ενώ ο χρόνος περνά και τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν''.

Οπως αναφέρει, ''τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να ήταν σε εφαρμογή ώστε η κυπριακή οικονομία να μπορέσει να αντέξει στις πιέσεις που δημιουργούν τα όσα συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά''.

''Οι κυβερνώντες για ακόμη μια φορά αποδεικνύονται πρόχειροι και επικίνδυνοι και για την οικονομία. Κάθε μέρα που περνά μεγαλώνει τα ελλείμματα, αυξάνει τα προβλήματα και περιορίζει τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τις επιλογές της κυβέρνησης'', προσθέτει το ΕΥΡΩΚΟ.

Αναφέρει πως ''όλα τα κόμματα έχουν καταβάλει πολλές προσπάθειες να πειστεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το θέμα της εξυγίανσης της οικονομίας συλλογικά και σοβαρά και έχουν καταθέσει σωρεία προτάσεων, οι οποίες χάθηκαν στη μαύρη τρύπα της αναβλητικότητας''.

Κατηγορούνται για κινδυνολογία Αβέρωφ – Νικόλας 
Για κινδυνολογία και για ισοπέδωση των πάντων κατηγόρησε τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου.

«Την ώρα που η κυβέρνηση», είπε, «δίνει τη μάχη της οικονομίας για αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν άλλοι, οι κύριοι Νεοφύτου και Παπαδόπουλος με τις δηλώσεις τους κινδυνολογούν επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση και τις επενδύσεις στην αγορά».

Ο κ. Ευαγόρου τόνισε ότι το πιο παράδοξο είναι ότι κατηγορούν την κυβέρνηση για μη επίλυση προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν όπως είναι το υπεράριθμο κράτος και το κόστος λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων, του ανεργιακού επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και χιλιάδες μόνιμες θέσεις στο δημόσιο.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση περιέκοψε €240 εκ. από το κόστος λειτουργίας της κρατικής μηχανής, σταμάτησε τις προσλήψεις στο δημόσιο και μείωσε τις κλίμακες εισδοχής, ενώ εισήγαγε την ένταξη των νεοεισερχομένων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ κατηγόρησε τους Νεοφύτου και Παπαδόπουλο ότι παραγνωρίζουν ηθελημένα το γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ως βασικό επιχείρημα τους τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι να επιρρίπτουν οποιαδήποτε ευθύνη στις τράπεζες.

Ο κ. Ευαγόρου τόνισε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα σήμερα αν κάποιοι, όπως είπε, δεν καταψήφιζαν τα νομοσχέδια για φορολόγηση του πλούτου, δεν κουτσούρευαν τα νομοσχέδια για πάταξη της φοροδιαφυγής και δεν καθυστερούσαν για ένα χρόνο την ψήφιση του νομοσχεδίου για πάταξη του παράνομου τζόγου και τη φορολόγηση του παράνομου στοιχήματος.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και το ΑΚΕΛ αναμένει σύντομα την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου μέτρων με την κατάθεση των νομοσχεδίων για στόχευση των επιδομάτων και των χορηγιών.

Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα επαγρυπνεί και εάν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα θα τα υιοθετήσει.
Καζαμίαςς: «Να πάρουμε αμέσως νέα μέτρα»
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει νέα μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας.
Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, με αφορμή των υποβάθμιση των τριών μεγάλων Τραπεζών της Κύπρου από τον οίκο Moody's, ο κ. Καζαμίας ανέφερε ότι η αστάθεια της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει άμεσα την κυπριακή, λόγω της μεγάλης επέκτασης του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα.
Εξ άλλου, ο κ. Καζαμίας χαρακτήρισε ανησυχητική, αν και υπερβολικά αυστηρή, τη διπλή υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών, λέγοντας ότι με την επιστροφή του, θα πρέπει η κυβέρνηση να επεξεργαστεί νέα μέτρα για βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"