Νέα διπλή υποβάθμιση από τους Moody’s


Ήταν αναμενόμενη, λέγει η Κυβέρνηση - μέτρα αμέσως ζητά ο Ομήρου.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε το Σάββατο τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες από Baa1 σε Baa3 και την βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα από P-2 σε P-3, θέτοντας τις νέες αξιολογήσεις υπό αρνητική παρακολούθηση. 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ο οίκος βασίζει την απόφασή του σε τρία σημεία.
Στη μεγάλη πιθανότητα ο τραπεζικός τομέας να χρειαστεί κρατική στήριξη εντός του 2012, ως αποτέλεσμα των μεγάλων αναμενόμενων διαγραφών λόγω της έκθεσης του σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τον αποκλεισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη διεθνή κεφαλαιαγορά με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυξημένη πιθανότητα η Κυβέρνηση να χρειαστεί έκτακτη επίσημη οικονομική βοήθεια, και στη θεσμική αδυναμία η οποία, σύμφωνα με τον οίκο, ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης για αποδοχή και εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τη διόρθωση της αυξητικής τάσης του χρέους και για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών.

Επιπρόσθετα, ο οίκος Moody’s αιτιολογεί την απόφαση του να θέσει τις αξιολογήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό αρνητική παρακολούθηση ένεκα της ανάγκης επακριβούς εκτίμησης των κινδύνων που αναφέρονται πιο πάνω.

Οι παράγοντες που θα εξεταστούν σύντομα από τον οίκο Moody’s στην περίοδο αξιολόγησης είναι οι ανάγκες κεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, οι οποίες προκύπτουν από τις ζημιές από τα ελληνικά ομόλογα και από το ελληνικό δανειοδοτικό χαρτοφυλάκιο των κυπριακών τραπεζών, και οι διαρθρωτικές αλλαγές σε σημαντικές κρατικές δαπάνες, όπως κρατικές συντάξεις και μισθολόγιο, κοινωνικές παροχές και Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή στον δημόσιο τομέα.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξετάζει την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και λαμβάνει τα αναγκαία θεσμικά μέτρα για θωράκιση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία (νομοσχέδια για τη Διαχείριση Χρηματοοικονομικών Κρίσεων και σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

''Η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει την έκκληση της προς όλα τα πολιτικά κόμματα για την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού του 2012, καθώς και των προτεινόμενων δημοσιονομικών μέτρων, ως αναγκαίο βήμα προς τη δημοσιονομική εξυγίανση'', αναφέρεται.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει, τέλος, ότι περαιτέρω η Κυβέρνηση εντός του 2012 προτίθεται να ασκήσει αποφασιστική περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και να λάβει περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με σκοπό όπως, σε συνδυασμό με τη στενή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από την Κεντρική Τράπεζα, να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αναλυτών και επενδυτών, και επίσης να πετύχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ήταν αναμενόμενη
Αναμενόμενη ήταν η υποβάθμιση, ιδιαίτερα μετά από την απόφαση της Ευρωζώνης για το γνωστό ‘κούρεμα’ των ελληνικών ομολόγων, και έχοντας υπόψη τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και ειδικά κυπριακών τραπεζών με την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέφανο Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο και κληθείς να σχολιάσει το θέμα της υποβάθμισης της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody’s, ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ακόμα ότι ``άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που οι διάφοροι Οίκοι Αξιολόγησης είχαν αρχίσει τις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, πάντοτε έθεταν ως λόγο την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία``.

Επίσης, συνέχισε ``η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, η οποία Κεντρική Τράπεζα με βάση τις ευρωπαϊκές Οδηγίες έχει τον εποπτικό ρόλο των τραπεζών παίρνει μέτρα για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατόν βαθμό για πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένεκα των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία``.
Μέτρα αμέσως,  ζητά ο Ομήρου
Την ελπίδα ότι, ''έστω και την υστάτη'', θα υπάρξει μια πρόσθετη δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας τη διπλή υποβάθμιση από τον οίκο Moody's.

Σε δηλώσεις του ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως ''η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα επηρεάζει δοσμένης την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και ειδικότερα του τραπεζικού συστήματος και αυτό είναι ένας από τους λόγους της υποβάθμισης''.

''Από την άλλη όμως, δεν πρέπει να συσκοτίσουμε την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και τα οποία είναι διαθρωτικά, είναι προβλήματα τα οποία προέκυψαν από την αναποφασιστικότητα στη λήψη έγκαιρων μέτρων που θα θωράκιζαν την κυπριακή οικονομία και θα οδηγούσαν πράγματι σε μια συλλογική και συνολική προσπάθεια τιθάσευσης των οικονομικών δεικτών'', συμπλήρωσε.

Ο Ομήρου είπε, επίσης, ότι αναμένει ''έστω και την υστάτη ότι θα υπάρξει μια πρόσθετη δέσμη μέτρων στη βάση'', υπενθυμίζοντας παράλληλα τις συλλογικές αποφάσεις που λήφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει την αντίδραση της Κυβέρνησης στο ψήφισμα της Βουλής για την τραγωδία στο Μαρί, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως ''ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω και η φωνή του κατεξοχήν οργάνου της λαϊκής κυριαρχίας έχει ακουστεί. Αυτή η φωνή είναι φωνή λαού και η φωνή λαού είναι φωνή Θεού ως γνωστόν''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"