Θράσος απροσμέτρητο – Ο Γκιούλ αποκάλεσε ΑΘΛΙΑ την Ευρώπη

Μια «μισή» Κύπρος θα ηγηθεί μιας «άθλιας Ένωσης» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος Πρόεδρος - Ξαναθυμήθηκε και το Σχέδιο Ανάν.- Αντιδράσεις της Λευκωσίας.

Κωνσταντινούπολη: Με απροσμέτρητη θρασύτητα και σκληρά λόγια καταφέρθηκε εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε δηλώσεις σε Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι τον συνοδεύουν κατά την επίσημη επίσκεψη του στο Λονδίνο. 
Όπως μεταδίδουν τουρκικές εφημερίδες τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο κ. Γκιουλ, αναφερόμενος στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ότι «μια μισή χώρα θα ηγηθεί μιας άθλιας Ένωσης».

Υποστήριξε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της χώρας του έχει αντίκτυπο στο όνομα και στη φήμη της ΕΕ και ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ θα χάσει την αξιοπιστία της όταν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία.

«Τώρα αυτή η μισή χώρα (Κύπρος), αυτή η ημιτελής χώρα θα αναλάβει την προεδρία, θα είναι μια ελλιπής προεδρία μιας άθλιας Ένωσης και αυτό ακριβώς είπα στους αρμόδιους της ΕΕ», ανέφερε επί λέξει ο κ. Γκιουλ, σε ερώτηση δημοσιογράφου της εφημερίδας «Akşam». 

Σε ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας η Τουρκία θα κρατήσει μια στάση που θα δίδει το νόημα της διαμαρτυρίας, ο κ. Γκιουλ απάντησε ότι σχετικές ανακοινώσεις επί του θέματος έχουν ήδη γίνει από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

«Με την Κομισιόν δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε συνόδους υπό την προεδρία των Ελληνοκυπρίων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Star Kibris», ο Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά από τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε ότι συζήτησαν και τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι ως δύο εγγυήτριες χώρες στηρίζουν τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι εάν η ΕΕ δεν επιδείξει ισχυρή βούληση, είναι αδύνατο να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού, λόγω της «απροθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς», κατά την έκφρασή του. 

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, «παρά το γεγονός ότι απέρριψε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004, εντάχθηκε στους κόλπους της ΕΕ». 

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ σε μια κρίσιμη περίοδο για την ιστορία της Ευρώπης. Για αυτό το λόγο πρέπει να ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές όπως επιδείξουν καλή θέληση για την επίτευξη μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό», κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η επίσκεψη Γκιουλ σημειώνεται 23 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη Βρετανία.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

Η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή στην πρώτη της αντίδραση για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε ύβρεις τις απειλές προς τους θεσμούς της ΕΕ και τις χώρες μέλη.

Η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι δηλώσεις Γκιουλ θα πρέπει να αφυπνίσουν τους πάντες στην Ένωση και ιδιαίτερα τους φίλους της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και κράτη μέλη που δυστυχώς φορούν παρωπίδες και ενθαρρύνουν την κατοχική δύναμη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής 

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ότι υβρίζει με χυδαιότητα την Ευρωπαϊκή Eνωση. 

«Η πρόκληση είναι χυδαία. Μια χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση συμπεριφέρεται προς αυτήν με σκαιότητα, με ύβρεις και χαρακτηρισμούς πεζοδρομίου», αναφέρει. 

Καλεί την ΕΕ και τα αρμόδια ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα να τοποθετηθούν, διερωτώμενος κατά πόσο θα ανεχθούν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση.
Κυβ. Εκπρόσωπος: Η Τουρκία να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική της
Η Τουρκία καλείται να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθεί για δημιουργία εντυπώσεων και να εγκαταλείψει την προσπάθεια να φορτώσει τις δικές της ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Αμπτουλάχ Γκιουλ στο Λονδίνο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η επανένωση της Κύπρου θα καταστεί δυνατή αν η Τουρκία, σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και εφαρμόζοντας τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ τερματίσει την παράνομη κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δυστυχώς, ανέφερε, «η Τουρκία από το 1974 παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου στην Κύπρο και αντί να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης και της επανένωσης προωθεί τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, κάτι που κατηγορηματικά απορρίπτεται από τη διεθνή κοινότητα».

Ο λόγος της μη επίτευξης λύσης μέχρι σήμερα στο Κυπριακό, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, «είναι ο αρνητισμός και η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έμπρακτα να εργαστεί για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να τα εφαρμόσει. Η Τουρκία καλείται να τερματίσει την προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθεί για δημιουργία εντυπώσεων και να εγκαταλείψει την προσπάθεια να φορτώσει τις δικές της ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά».

Διαβεβαίωσε ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά με συνέπεια εργάζεται για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πάνω στη συμφωνημένη βάση λύσης με εποικοδομητικό τρόπο και οι κατηγορίες που εκτοξεύει η τουρκική ηγεσία σε βάρος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι αυθαίρετες και ανυπόστατες». 

Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «θα ασκήσει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα για τη δημιουργική και συναινετική διαχείριση θεμάτων που απασχολούν την Ενωση και για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η ΕΕ, σημείωσε, «επιβάλλεται να προβληματιστεί για τον τρόπο που η Τουρκία προσεγγίζει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος μέλος της ΕΕ όσο και την ίδια την ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικές οι προσβλητικές δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας έναντι της ΕΕ», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"