Καζαμίας και Κόμματα θέλουν αύριο να οριστικοποιηθούν τα μέτρα

Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν τίποτε χωρίς διάλογο

Με πρόθεση τη λήψη τελικών αποφάσεων για τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης  γίνονται οι προετοιμασίες για την αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου είχε και συνάντηση με τον «οικονομικό τσάρο» της ΕΕ Όλι Ρεν, τόνισε ότι αύριο πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε ότι αφορά το πακέτο μέτρων, επειδή μέχρι τις οκτώ Δεκεμβρίου πρέπει να παρουσιασθούν στη Βουλή για την έγκαιρη ψήφισή τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε χθες και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, έπειτα από συναντήσεις που  είχε με τις Συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ, καθώς και με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως δικαιολογεί τις αντιδράσεις των συντεχνιών αλλά, υπογράμμισε «πρέπει να γίνει συνείδηση πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα πράγματα θα είναι χειρότερα και το κόστος θα το επωμιστούν οι εργαζόμενοι. 

«Είναι καιρός να φύγουμε από τα συνθήματα και να δούμε τις πραγματικότητες», πρόσθεσε. 
Από την πλευρά τους οι Συντεχνίες επιμένουν ότι δεν θα δεχθούν την λήψη αποφάσεων με τη μορφή τετελεσμένων κατά την επικείμενη συνάντηση Χριστόφια – κοινοβουλευτικών κομμάτων, την Παρασκευή.

Σε συμφωνία για τα μέτρα έπειτα από διάλογο επέμειναν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας, δήλωσε συναφώς, ότι σήμερα θα έχει νέες διαβουλεύσεις με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, με την ελπίδα ότι τα θέματα θα ξεκαθαρίσουν για οριστική λήψη αποφάσεων στην αυριανή σύσκεψη του Προεδρικού.

Δραματική έκκληση ΕΥΡΩΚΟ 
Έντονα προβληματισμένο είναι το ΕΥΡΩΚΟ, μετά και τις τελευταίες συστάσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, απηύθυνε έκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως αποδεχτούν τα μέτρα για την οικονομία.

«Οι συνδικαλιστές κάνοντας κάποιες θυσίες σήμερα θα διασφαλίσουν τα προνόμια και τα συμφέροντα των εργαζομένων τους αύριο. Διαφορετικά στα γρανάζια του μηχανισμού στήριξης θα χαθούν όλα. 
Απευθύνουμε έκκληση στο συνδικαλιστικό κίνημα να αποφύγει οποιεσδήποτε απεργιακές κινητοποιήσεις αυτή τη στιγμή, γιατί κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την οικονομία. Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ δεν θέλει να θυματοποιηθεί κανένας εργαζόμενος αλλά τα μέτρα να κατανέμουν δίκαια και ισότιμα το βάρος για την εξυγίανση της οικονομίας», τόνισε ο κ. Γιωργάλλας.

«Ο διάλογος με συναίνεση πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα με θετικά αποτελέσματα», υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κόμματος. 

Εκκληση Οικολόγων 
Εκκληση προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης, απηύθυνε ενόψει της σύσκεψης της Παρασκευής για την οικονομία, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή. 

Ο κ. Περδίκης κάλεσε τις συντεχνίες να τοποθετηθούν όχι με άρνηση, αλλά καταθέτοντας προτάσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, της παροχής αντισταθμιστικών μέτρων και προτάσεων που να ωθούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Πρόσθεσε ότι η παραγωγή ανάπτυξης βελτιώνει και τα δημόσια οικονομικά αλλά και παράγει κοινωνικό έργο. 

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι αναμένεται φέτος το ανεργιακό επίδομα συνολικά να ξεπεράσει τα 100 εκ. κάτι που αποτελεί επιπλέον έξοδο για τα δημόσια οικονομικά, συν τα άλλα επιδόματα που παράγονται λόγω της φτώχιας που προκύπτει από την έλλειψη εργασίας. 

«Το σημαντικό είναι όχι μόνο να κτυπηθούν οι αριθμοί και να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες σε επίπεδο λογιστικό, αλλά και στην πράξη να μειωθεί η ανεργία, να περιοριστεί ο πληθωρισμός και έτσι τα μέτρα θα είναι πιο εύκολο να γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία και την οικονομία, μέτρα τα οποία ούτως ή άλλως είναι επαχθή», ανέφερε ο κ. Περδίκης.

Ομήρου:» Ρευστή η κατάσταση»
Στο μεταξύ, Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, στο πλαίσιο συνάντησης του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τόνισε ότι εάν δεν είναι δυνατός ο επανασχεδιασμός του κρατικού Προϋπολογισμού του 2012, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις, ώστε να περιληφθούν τα μέτρα που θα συμφωνηθούν στη σύσκεψη μεταξύ των κομμάτων και του Προέδρου της Δημοκρατίας την Παρασκευή.

«Τα κόμματα αναμένεται να διαμορφώσουν τις θέσεις τους μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής και ως εκ τούτου τα πάντα είναι ρευστά για το τί μέλλει να ακολουθήσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τους Προϋπολογισμούς», διασαφήνισε ο κ. Ομήρου. 

Στήριξη υπό προϋποθέσεις λέει το ΚΕΒΕ
Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αποφάσισε να υποστηρίξει υπό προϋποθέσεις τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, που προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φειδίας Πειλίδης.

Οι προϋποθέσεις που θέτει το ΚΕΒΕ είναι η πλήρης αποδοχή των μέτρων και από τις συντεχνίες και η παρουσίαση μέτρων για στήριξη της επιχειρηματικότητας. 
Σήμερα η ηγεσία του ΚΕΒΕ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με όλα τα κόμματα.

πηγή: http://www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"