Κυπριακό, Αέριο και Οικονομία τέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο

Ουσιαστικό το θέλουν τα κόμματα, συμβουλευτικό επιμένει η Κυβέρνηση. – Θα ξανασυναντηθούν για να συζητήσουν τι  σημαίνει διζωνική «για να αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο».
Σε δηλώσεις τους με το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικοί ηγέτες τόνισαν την ουσιαστική σημασία που πρέπει να έχει το Εθνικό Συμβούλιο στη χάραξη κοινών γραμμών για το κυπριακό την ίδια ώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επιμένει πως ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός. Ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως δεν αντιλαμβάνονται όλοι με τον ίδιο τρόπο το σχέδιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και για αυτό πρέπει να γίνει νέα συζήτηση ''έτσι ώστε όλοι να αντιλαμβάνονται το ίδιο αναφορικά με τους ορισμούς αυτούς''.

Λυσσαρίδης: «Πρέπει να δημοσιεύσουν χάρτες, οι οποίοι να περιλαμβάνουν το σύνολο της ΑΟΖ»
Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει πραγματικά να αποβεί ένα μέσο συζήτησης και προσπάθειας εξεύρεσης κοινής πολιτικής ή πολιτικής κατά πλειοψηφίας, διότι μέχρι σήμερα δεν γίνεται αυτό το πράγμα και πληροφορούμεθα πολύ βασικά πράγματα από τις εφημερίδες και από τα ΜΜΕ χωρίς να τα συζητήσουμε σε βάθος».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΑΟΖ, είπε ότι «πρέπει να δημοσιευτούν χάρτες οι οποίοι να περιλαμβάνουν το σύνολο της ΑΟΖ το σύνολο της κυπριακής επικράτειας άσχετα αν η Τουρκία δεν δέχεται την οριοθέτηση και να προχωρήσουμε σε αδειοδότηση των οικοπέδων σύντομα μεν αλλά με διαφανή διαδικασία».

Αναφορά από τον κ. Λυσσαρίδη έγινε και στο ενδεχόμενο να γίνονται δεκτά λεγόμενα έγγραφα του ψευδοκράτους από τα οδοφράγματα.

Οπως είπε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ «θα είναι αδιανόητο εμείς οι ίδιοι να δίνουμε νομική υπόσταση σε ένα καθεστώς το οποίο αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων θεωρούν ως νομικά μη υπαρκτό».
Συλλούρης: «Η ενημέρωση επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας ότι στη Νέα Υόρκη υπήρξαν διαδικαστικές εκπλήξεις»
Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΕΥΡΩΚΟ ότι στη Νέα Υόρκη υπήρξαν διαδικαστικές εκπλήξεις δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης. Είπε επίσης ότι η διαδικασία οδηγεί σε αδιέξοδα ενώ είπε πως πρέπει να επανεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα και να αλλάξουμε στρατηγική.

Καρογιάν: "Nα γίνει μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «για το ξεκαθάρισμα των όρων"

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Μάριος Καρογιάν δήλωσε σήμερα ότι «δεν θέλουμε να βρισκόμαστε σε αντιδικία με τα ΗΕ, όμως λογικές και προσεγγίσεις των ΗΕ πολλές φορές μας οδηγούν στο να στέλνουμε αυτά τα μηνύματα σκληρά μεν αλλά έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε και τη διαπραγματευτική μας θέση και την οντότητά μας ως Κυπριακή Δημοκρατία».
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «οι όποιες συγκλίσεις και εάν υπήρξαν είναι δευτερευούσης και τριτευούσης σημασίας. Βέβαια τα ΗΕ θα το έχουν ως αρχή να δημιουργούν αυτό το κλίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δημιουργεί ψεύτικες προσδοκίες και στο τέλος της ημέρας επιχειρούν να παγιδεύσουν την πλευρά μας σε διαδικασίες οι οποίες δεν θα εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις συνομιλίες που είχε στη Νέα Υόρκη και το κάθε πολιτικό κόμμα έκανε τις δικές του διαπιστώσεις, τις δικές του εκτιμήσεις».
Το ΔΗΚΟ, είπε ο Πρόεδρός του, «προέβη στη δική του τοποθέτηση, υπενθυμίζοντας παλαιότερες δηλώσεις μας και πριν τη συνάντηση της Νέας Υόρκης ότι δηλαδή θα επιχειρείτο ο ΓΓ του ΟΗΕ να παρουσιαζόταν μόνο στην εναρκτήρια και στην τελετή λήξης της συνάντησης αυτής και τις συνομιλίες θα τις διεξήγαγε ο κ. Πάσκοε και ο Ντάουνερ πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι «υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις της πλευράς μας για να επανέλθουν τα πράγματα εκεί όπου έπρεπε να ήταν και τέτοιου είδους συναντήσεις πρέπει να έχουν πάντα σαφή ημερήσια διάταξη».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «εμείς έχουμε επισημάνει τους κινδύνους και τις ανησυχίες μας και έχουμε πει ότι είναι η ώρα για το σχέδιο Β’ και παρόλο που εδώ και δυο χρόνια επιμένουμε σε αυτή τη διαδικασία απορρίφθηκε».
Ωστόσο, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, «σήμερα άκουσα με χαρά διάφορους παρευρισκομένους να βάζουν κάποια ψήγματα για το πώς μπορεί το σχέδιο Β΄ να τεθεί σε εφαρμογή και πώς να επεξεργαστούμε συγκεκριμένα ζητήματα και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη διαδικασία από εμάς και κύρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους με την συμβολή και την συνέργεια όλων των πολιτικών κομμάτων».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι «αυτή η περίοδος είναι δύσκολη, είναι κρίσιμη και μάλιστα εμείς ως Δημοκρατικό Κόμμα έχουμε παρακαλέσει να υπάρξουν δυο – τρεις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου».
Εξήγησε ότι πρέπει να γίνει μια συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου «για το ξεκαθάρισμα των όρων, εάν εννοούμε όλοι το ίδιο πράγμα όταν μιλούμε για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και άλλα ζητήματα».

Ο κ. Καρογιάν είπε ότι πρέπει να γίνει μια δεύτερη συνεδρία «διότι είναι η ώρα να συζητήσουμε οικονομικά ζητήματα και φυσικό αέριο γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι έχουν επιπτώσεις σχετικά με το χειρισμό του εθνικού θέματος και κατά πόσον ενισχύουμε τη δική μας διαπραγματευτική θέση και πόσο θωρακίζουμε τη δική μας την πλευρά».

Οικολόγοι: "Oι οιωνοί είναι δυσοίωνοι"
Η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε σήμερα ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, οι οιωνοί είναι δυσοίωνοι και αυτό είναι ξεκάθαρο πια για αυτό και είναι ώρα πραγματικής ευθύνης και από την πλευρά του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων».

Μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η κ. Παναγιώτου είπε ότι «έχουμε καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πάρει την πρωτοβουλία και μέσα σε απεριόριστο χρόνο το Εθνικό Συμβούλιο να συζητήσει στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Σεπτεμβρίου του 2009 και να χαράξει όντως την στρατηγική για τα επόμενα βήματα».

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι «φαίνεται πως τον Ιανουάριο θα βρεθούμε μπροστά σε τρία πιθανά σενάρια, ή θα κηρυχθεί αδιέξοδο, ή θα συγκληθεί Διεθνής Διάσκεψη σε ένα επόμενο χρονικό διάστημα ή θα υπάρχει ένα πάγωμα για ένα συγκεκριμένο και πάλι χρονικό διάστημα».

Αρα, είπε η ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων, «χρειάζεται μια αντιμετώπιση μέσα από μια διαδικασία που να διασφαλίζει την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και αυτό θα δοθεί και μέσα από τη συζήτηση και τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής, αλλά και μέσα από τη στήριξη που μπορεί να δώσει ο ίδιος ο λαός μέσα από ένα δημοψήφισμα».

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: "Συμβουλευτικός ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου"
Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει συμβουλευτικό ρόλο. Είπε επίσης ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σήμερα σε εκτενή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνάντηση του στη Νέα Υόρκη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Ο Στέφανος Στεφάνου δήλωσε πως η λύση του κυπριακού θα στηρίζεται στα πλαίσια της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία προέκυψε μέσα στις συμφωνίες του 1977-79. Σημείωσε παράλληλα πως δεν αντιλαμβάνονται όλοι κατά τον ίδιο τρόπο την έννοια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτό χρειάζεται να γίνει συζήτηση ''έτσι ώστε όλοι να αντιλαμβάνονται το ίδιο αναφορικά με τους ορισμούς αυτούς''.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, ο οποίος αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση του Γενάρη αναλόγως της πορείας των διαπραγματεύσεων, είπε ότι υπήρξε καλό κλίμα για την τοποθέτηση του ΔΗΚΟ αλλά και ότι θα υπάρξει συλλογική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως το Εθνικό Συμβούλιο έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει, «είναι ένα Σώμα συμβουλευτικό, σημαντικό, με την έννοια ότι εκεί υπάρχει μια συλλογική διαβούλευση και μια συλλογική συζήτηση, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο δεν παύει να είναι Σώμα συμβουλευτικό όπως ήταν διαχρονικά».


ΠΗΓΗ
http://www.iefimerida.com.cy/efimerida/page.php?pageID=13&instance_ID=23&newsid=8860

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"