ΙΤΑΛΙΑ: Εφυγε ο Μπερλουσκόνι, αναλαμβάνει ο Μάριο Μόντι

Ο καβαλιέρε άρχισε να στρώνει τον δρόμο της επιστροφής

ΡΩΜΗ: Μετά την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το βράδυ του Σαββάτου, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο άρχισε τις διαβουλεύσεις για την ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης

Λίγο μετά τις εννέα το πρωί, ο Ναπολιτάνο ξεκίνησε το κυριακάτικο πρόγραμμα του, συναντώντας τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας, Τζανφράνκο Φίνι και Ρενάτο Σκιφάκι, έχοντας ως στόχο η Ιταλία να έχει νέα Κυβέρνηση σήμερα Δευτέρα, πριν το άνοιγμα των Αγορών. Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του Προέδρου Ναπολιτάνο, τα ηνία της διακυβέρνησης της Ιταλίας βρίσκονται στα χέρια του πρώην Επιτρόπου της ΕΕ, οικονομολόγου, Μάριο Μόντι. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μόντι μπορεί να παρουσιαστεί στην συνάντηση με τον Ναπολιτάνο έχοντας ήδη έτοιμη τη λίστα των υπουργών: δέκα με δώδεκα ονόματα και αυστηρά περιορισμένο, επίσης, αριθμό υφυπουργών. 

Μένει να επαληθευθεί, αν η στήριξη του που θα προσφέρουν, σήμερα τα κόμματα, θα κριθεί ικανοποιητική, τόσο από τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τον ίδιο τον Μόντι.

Το κεντροαριστερό «Δημοκρατικό Κόμμα» και ο κεντρώος «Τρίτος Πόλος» εγγυώνται την απόλυτη υποστήριξή τους, στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Ιταλό πρώην επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο όμως, της «Ιταλίας των Αξιών», τόνισε ότι «θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση περιορισμένης διάρκειας» προσθέτοντας ότι «θέλει δει την λίστα των υπουργών».

Η δε κεντροδεξιά, με το μπερλουσκονικό κόμμα «Λαός της Ελευθερίας», σε επίσημο ανακοινωθέν της υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Μόντι θα πρέπει να παραιτηθεί εντός της επόμενης Άνοιξης και ότι, παράλληλα, τα μέλη της δεν θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του «Καβαλιέρε», δεν θέλει να δώσει την αίσθηση, ουσιαστικά, ότι «παραδίδεται άνευ όρων». Για το λόγο αυτό, ζητά και να μην γίνουν περικοπές και οικονομικές παρεμβάσεις, που να ξεπερνούν τα όρια των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει, ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο των Βρυξελλών.

Η μόνη υποχώρηση αφορά στην απαίτηση να παραμείνει στην νέα κυβέρνηση ο Τζάνι Λέττα, σημερινός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης και έμπιστος συνεργάτης του «μίστερ τιβί», την οποία είχε προβάλλει με επιμονή ο απερχόμενος πρωθυπουργός: ο ίδιος ο Λέττα, αργά χθες βράδυ, δήλωσε ότι δεν εννοεί να συμπεριληφθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Όσο για τη Λέγκα του Βορρά, επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει την νέα κυβερνητική ομάδα. Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, και ηγετικό στέλεχος του κόμματος, Ρομπέρτο Μαρόνι, σε δηλώσεις το στο δίκτυο «Sky TG24», ξεκαθάρισε τις προθέσεις της Λέγκα: «δεν θα επιτρέψουμε να ξεπουληθεί ο δημόσιος πλούτος της χώρας σε γαλλογερμανικούς κολοσσούς. Η κυβέρνηση Μόντι, πάντως, θα συναντήσει σίγουρα πολλές δυσκολίες, στην εφαρμογή του προγράμματός της».

Όπως υπογραμμίζουν, τέλος , οι αναλυτές, ο Μάριο Μόντι θα πρέπει να προσπαθήσει να στείλει ένα καθησυχαστικό και ισχυρό μήνυμα, πριν ανοίξουν οι χρηματαγορές. Σήμερα το βράδυ, ει δυνατόν, διότι στα χρηματιστήρια της Ασίας, οι συναλλαγές, ξεκινούν πολύ νωρίτερα.

Μπερλουσκόνι: Άρχισε να στρώνει τον δρόμο της επιστροφής
 «Υπερήφανος» για τις ενέργειές του στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δηλώνει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος σε επιστολή του προς τον ηγέτη του κόμματος "Δεξιά" του Φραντσέσκο Στοράτσε, μια ημέρα μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, τονίζει ότι επιθυμεί «να πάρει πάλι το δρόμο προς την κυβέρνηση».

«Είμαι υπερήφανος γι΄αυτά που καταφέραμε σ΄αυτά τα τρεισήμισι χρόνια που σημαδεύτηκαν από μια χωρίς προηγούμενο στην ιστορία διεθνή κρίση», τονίζει ο Μπερλουσκόνι στην επιστολή του στον Στοράτσε, το κόμμα του οποίου πραγματοποιεί το συνέδριό του στο Τορίνο. Η "Δεξιά"¨δεν εκπροσωπείται στη Βουλή.

«Συμμερίζομαι τις πεποιθήσεις σας και ελπίζω ότι θα ξαναπάρουμε μαζί το δρόμο προς την κυβέρνηση», υπογραμμίζει ο Μπερλουσκόνι στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του από τη στιγμή που υπέβαλε παραίτηση.

Ο Μπερλουσκόνι εξηγεί ότι έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο την Τρίτη, γιατί «στο Κοινοβούλιο επικράτησε τελικά η λογική των μικροεκβιασμών και των αποστασιών, μια παλιά τακτική στην ιταλική πολιτική».
πηγή: http://www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"