Κομματικές αντιπαραθέσεις στη φοιτητική αντικατοχική εκδήλωση

ΠΕΟΜ και Προοδευτική: «Οργανωμένη προσπάθεια μελών της ΝΕΔΗΣΥ, με πυρήνα του ΕΛΑΜ προσπάθησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα». – Η ΝΕΔΗΣΥ κάνει λόγο για "ανυπόστατες κατηγορίες". 

Με φραστικά επεισόδια αμαυρώθηκε, σύμφωνα με την Προοδευτική και την ΠΕΟΜ, η αντικατοχική εκδήλωση στο Λευκόθεο, την ίδια ώρα που η προκλητική στάση της Τουρκίας συνεχίζει να υφίσταται, την ίδια μέρα που οι πολίτες της Κύπρου κλήθηκαν να καταγγείλουν την Τουρκία και το ψευδοκράτος, μέσω της αντικατοχικής εκδήλωσης. "Οργανωμένη" προσπάθεια μελών της ΜΑΚΙ, με "προκλητική συμπεριφορά, βρισιές και ρίξιμο αντικειμένων στο Λευκόθεο", καταγγέλλει η μαθητική Οργάνωση του ΑΚΕΛ ΠΕΟΜ, και η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών. Από την πλευρά της η νεολαία του ΔΗΣΥ μιλά για ανυπόστατες κατηγορίες, καταδικάζοντας παράλληλα κάθε υβριστικό σύνθημα, "από όπου και αν αυτό προέρχεται".

Η μαθητική οργάνωση του ΑΚΕΛ υποστηρίζει ότι μέλη της ΜΑΚΙ προσπάθησαν να πυροδοτήσουν το κλίμα και να προκαλέσουν επεισόδια «αλλά δεν περιορίστηκαν σε αυτό, αφού, παρόλο που συμμετείχαν στην διαμόρφωση του πλαισίου συνθημάτων της εκδήλωσης δεν το σεβάστηκαν. Οργανωμένα φώναζαν συνθήματα εκτός πλαισίου, συνθήματα εθνικιστικά και παρωχημένων εποχών και αντιλήψεων». 

Από την όλη «απαράδεκτη συμπεριφορά», όπως τη χαρακτηρίζει ο Κεντρικός Υπεύθυνος της ΠΕΟΜ, δεν έλειψαν τα συνθήματα ενάντια στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΠΕΟΜ στρέφει τα πυρά της και εναντίον του Προέδρου της ΠΣΕΜ, ο οποίος «προερχόμενος από την μαθητική παράταξη του ΔΗΣΥ την ΜΑΚΙ, συμπεριφερόμενος σαν απόλυτος μονάρχης, παρέθεσε μια καθαρά προσωπική ομιλία η οποία καμία σχέση δεν είχε με το ψήφισμα της εκδήλωση αλλά ερχόταν και σε κάθετη αντίθεση με το ψήφισμα του Παγκύπριου Συνεδρίου της ΠΣΕΜ». 
Ψηφίσματα τα οποία έχει καθήκον όχι απλά να σέβεται, αλλά να προασπίζεται και να υλοποιεί, τονίζει η ΠΕΟΜ.

Η μαθητική Οργάνωση του ΑΚΕΛ εκφράζει επίσης φόβους ότι «υπάρχει κίνδυνος η ΝΕΔΗΣΥ να μην αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκμεταλλευτεί την όποια πλειοψηφία της για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα και σκοπιμότητες. Μέσα σε αυτές της σκοπιμότητες εντάσσουμε τόσο την σημερινή συμπεριφορά της στις Αντικατοχικές εκδηλώσεις αλλά και την απαράδεκτη της στάση αναφορικά με την επερχόμενη εκδήλωση Μνήμης και Τιμής Πολυτεχνείου|.

Τη μαζική και αγωνιστική παρουσία του φοιτητικού και του μαθητικού κινήματος, στη σημερινή αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της παράνομης, αποσχιστικής ανακήρυξης του ψευδοκράτους από την Τουρκία, χαιρέτισε η Προοδευτική Κ.Φ.
Η Προοδευτική καταγγέλλει με τη σειρά της «οργανωμένη προσπάθεια μελών της ΝΕΔΗΣΥ, ανάμεικτοι με πυρήνα του ΕΛΑΜ, με προκλητική συμπεριφορά, βρισιές και ρίξιμο αντικειμένων που να προσπάθησαν να πυροδοτήσουν το κλίμα και να προκαλέσουν επεισόδια».

Η Κίνηση Φοιτητών πρόσθεσε ότι «οργανωμένα φώναζαν συνθήματα εκτός πλαισίου, συνθήματα εθνικιστικά – σοβινιστικά και παρωχημένων εποχών και αντιλήψεων». Σύμφωνα με την Προοδευτική, «από την όλη απαράδεκτη συμπεριφορά δεν έλειψαν τα συνθήματα ενάντια στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ΄΄Να πεθάνει ο Χριστόφιας΄΄, ΄΄Τούρκοι θα πεθάνετε σε χώμα ελληνικό΄΄.

Αυτά τα συνθήματα, υποστηρίζει η Προοδευτική «έδωσαν το στίγμα των προθέσεων της ΦΠΚ Πρωτοπορία, της ΝΕΔΗΣΥ και του ΕΛΑΜ στην αντικατοχική εκδήλωση. Οι Προοδευτικάριοι και οι ΠΕΟΜίτες τους απάντησαν δυνατά με τα συνθήματα ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ 
ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ και Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ!
Τέλος, η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών κάλεσε τον ΔΗΣΥ να τοποθετηθεί δημόσια, «για τη σημερινή στάση των νεολαίων στελεχών του».

Η ΝΕΔΗΣΥ με τη σειρά της απαντώντας στις καταγγελίες της ΕΔΟΝ και της ΠΟΕΜ, κάνει λόγο για ανυπόστατες κατηγορίες, αναφέροντας ότι η δική τους πληροφόρηση «είναι ότι οι αντικατοχικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ορισμένα συνθήματα που ακούστηκαν από εκατέρωθεν μεμονωμένα άτομα, δεν ξεφεύγουν από άλλα ανάλογα, μεμονωμένα και φυσικά καταδικαστέα περιστατικά, προηγούμενων ετών».

Χαρακτήρισε ως δεδομένο το ότι «η ΝΕΔΗΣΥ καταδικάζει κάθε υβριστικό σύνθημα, από όπου και αν αυτό προέρχεται».
Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση της η ΝΕΔΗΣΥ αναφέρει ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την ΕΔΟΝ, στις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλει για συσπείρωση των δικών της μελών και στελεχών, μέσα από οβιδιακές κατηγορίες περί δήθεν οργανωμένης προσπάθειας εξύβρισης και υπόσκαψης του Προέδρου της Δημοκρατίας». 

Ανακοίνωση του ΕΛΑΜ
Σχετικά με το επεισόδιο το ΕΛΑΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Το Μέτωπο Νεολαίας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) θέλει να διαψεύσει όλους όσους προσπαθούν να εμπλέξουν το κίνημά μας στα θλιβερά επεισόδια που έλαβαν μέρος στο Λευκόθεο, μεταξύ μαθητών και φοιτητών οι οποίοι πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ και στον ΔΗΣΥ. 

Το Μέτωπο Νεολαίας για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, διαδήλωσε το πρωί με μαθητικές-φοιτητικές πορείες από τα γραφεία μας προς το Λήδρα Πάλας και στην Λάρνακα από τα γραφεία του κινήματός μας προς το μεσαιωνικό κάστρο της πόλης. Ανάλογες μαθητικές πορείες έγιναν και στις υπόλοιπες πόλεις, Πάφου και Λεμεσού. Από την αρχή της ίδρυσής μας όπως και φέτος, θεωρούμε ότι καταδίκη του ψευδοκράτους δεν γίνεται σε κλειστά γήπεδα αλλά στον δρόμο και στα οδοφράγματα, με δυναμικές πορείες και όχι με τραγούδια και συναυλίες. 

Καταδικάζουμε λοιπόν την προσπάθεια των δύο παρατάξεων νεολαίας να δυναμιτίσουν το κλίμα μεταξύ των μαθητών και των φοιτητών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να μαντρώσουν μέσω του φανατισμού, την νεολαία στα δύο μεγάλα κόμματα που ουσιαστικά δεν διαφωνούν σε κανένα σημείο στη λύση του Κυπριακού. Ιδιαίτερα καλούμε την Προοδευτική να αποσύρει την ανακοίνωσή της για πυρήνα του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) ανάμεσα στην ΝΕΔΗΣΥ, καθώς γελοιοποιούνται στην κοινή γνώμη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"