Ελλάδα: Ανάδυση Λουκά Παπαδήμου από το πολυήμερο «ψυχόδραμα»

Στις δύο το μεσημέρι ορκίζεται η νέα Κυβέρνηση με υπουργούς από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. – Ικανοποίηση Μέρκελ, Κομισιόν και ΗΠΑ. – Τριγμοί στις καρέκλες Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά.

Η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου ορκίζεται στις 14:00 σήμερα Παρασκευή. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης τα επιτελεία των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση συσκέπτονταν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να καταλήξουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Επίσημη ανακοίνωση για τη σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει εκδοθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν  από τα κομματικά επιτελεία, στην κυβέρνηση Παπαδήμου παραμένει ο βασικός κορμός του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος. Οι πληροφορίες αυτές επιμένουν πώς οι Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Ρέππας, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα συνεχίσουν να προΐστανται των υπουργείων τους. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει υπουργός Οικονομικών καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τέσσερα στελέχη (εξωκοινοβουλευτικά) της Νέας Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα παραιτηθεί από βουλευτής, ο Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο Γιάννης Μουρμούρης και ο Λευτέρης Οικονόμου θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση. Δύο τουλάχιστον στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ.,ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης, πάντα κατά τις διαρροές, θα συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Το ΛΑ.Ο.Σ. διεκδικεί και τρίτη κυβερνητική θέση.

Τέσσερα υπουργεία αλλάζουν ηγεσία όπως φαίνεται. Αυτό της Άμυνας, της Προστασίας του Πολίτη, των Εσωτερικών και της Επικρατείας (κυβερνητικός εκπρόσωπος) ενδεχομένως και εκείνο της Δικαιοσύνης.

Άγνωστο παρέμενε έως αργά το βράδυ της Πέμπτης αν είχε γίνει πρόταση συμμετοχής στην κυβέρνηση στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Η Δημοκρατική Αριστερά συγκάλεσε τα κομματικά όργανα προκειμένου να αποφασιστεί η τακτική που θα ακολουθηθεί. 

Πληροφορίες έφεραν τον κ. Λουκά Παπαδήμο να επιθυμεί και την συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στο κυβερνητικό σχήμα. Η πλειοψηφία ωστόσο στο κόμμα του κ. Φώτη Κουβέλη αντιμετώπιζε αρνητικά μία τέτοια προοπτική.

«Ανησυχίες για υπονόμευση» 
Στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης που παραμένουν και στο νέο σχήμα, σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες δεν έκρυβαν τις ανησυχίες τους ως προς την προοπτική υπονόμευσης του νέου πρωθυπουργού από το «Βαθύ Κράτος» των δύο κομμάτων εξουσίας. Ήδη στο ΠΑΣΟΚ άρχισε να εκδηλώνεται η πρώτη αντίδραση από την «Αριστερή Πρωτοβουλία» με επίκεντρο τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, ενώ από το μεσημέρι της Πέμπτης διάφοροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκδήλωναν σε προσωπικές συνομιλίες την αντίθεση τους στην επιλογή Παπαδήμου. Ανάλογες αντιδράσεις εντοπίζονται και στην Νέα Δημοκρατία από την πρώτη μάλιστα στιγμή που ετέθη το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωθυπουργός ο πρώην Τραπεζίτης.

Από τις πρώτες δηλώσεις του Λουκά Παπαδήμου προέκυψε πως η ημερομηνία διενέργειας εκλογών είναι μεν ενδεικτική αλλά όχι δεσμευτική. Ως προς τα υπόλοιπα ο Λουκάς Παπαδήμος ξεκαθάρισε σε μία άψογη τεχνοκρατικά γλώσσα πώς το έργο του συνίσταται στην σχολαστική εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου. Πέραν τούτου ουδέν.

H επίσημη ανακοίνωση του ΠτΔ

«Υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, συναντήθηκαν σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

Στη σύσκεψη αυτή επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που παρέστησαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου 2011. Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν προτάσεων των πολιτικών αρχηγών που παρευρέθησαν στη σύσκεψη, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή (σήμερα) στις 14:00».

Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, έργο της νέα κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές. Με τη διατύπωση αυτή οι δύο αρχηγοί ξεπέρασαν την άρνηση του κ. Σαμαρά να βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία, όπως ζητούσε η τρόικα. 

Επιπλέον δεν προσδιορίζεται στην ανακοίνωση ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, γεγονός που ερμηνεύεται ως άτυπη συμφωνία να διατηρηθεί στη ζωή η νέα κυβέρνηση έως ότου ολοκληρώσει το έργο της.

Πρώτη δήλωση Λ.Παπαδήμου

«Αποδέχτηκα την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόταση των αρχηγών των πολιτικών κομμμάτων», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λίγη ώρα μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

«Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά στο μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής μου δραστηριότητας έχω ασκήσει οικονομική πολιτική τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη». 

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Η πορεία δεν θα είναι εύκολη αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν. Και θα επιλυθούν ταχύτερα αν υπάρχει ενότητα. 

Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί ασφάλεια για τη χώρα. 

Τέλος, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό». 

Ο κ. Παπαδήμος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και επιφυλάχθηκε για το χρόνο μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ποίος ο Λουκάς Παπαδήμος
Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε σην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 1947 με καταγωγή από τη Δεσφίνα τς Φωκίδας. 
Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχει σπούδασε Φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από όπου και αποφοίτησε το 1970. 

Δύο χρόνια μετά, το 1972 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική ενώ το 1978 άλλαξε προσανατολισμό σπουδών με διδακτορικό στις Οικονομικές Επιστήμες. 
Μέχρι το 1985 εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ και ως οικονομικός εμπειρογνώμωας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. 

Αμέσως μετά επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το 1984-1985 ήταν επισκέπτης καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Συμμετείχε σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως στην Επιτροπή Padoa-Schioppa (1986-1987) που συνέταξε την Έκθεση Efficiency, Stability and Equity (Oxford University Press, 1987), στην Επιτροπή Αγγελοπούλου (1989-1990), η οποία συνέταξε την Έκθεση για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας και στην Επιτροπή Schneider (1990-1991) για την Αξιολόγηση Ερευνητικών Προγραμμάτων Οικονομικών Επιστημών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. 

Παράλληλα, από το 1985 μέχρι το 1993 κατείχε θέση οικονομικού συμβούλου στην Τράπεζα της Ελλάδος και διετέλεσε επίσης διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας (1988-1992). 

Το 1993 ο τότε πρωθυπουργός, Α. Παπανδρέου, τον τοποθέτησε στη θέση του υποδιοικητή και έναν χρόνο αργότερα έγινε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση στην οποία κατείχε μέχρι το 2002.
Το 2002 από την Τράπεζα της Ελλάδος περνά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αντιπροεδρία της οποίας υπηρέτησε μέχρι το 2010. 
Με την ολοκλήρωση της οκταετούς θητείας του αποδέχτηκε τη θέση του άμισθου οικονομικού συμβούλου στο γραφείο του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.
Επιπλέον, υπήρξε εκ των στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τον οποίο και συνέδραμε στο έργο της εισόδου της Ελλάδας στην Οικονομική Νομισματική Ενωση. 

Παράλληλα διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994-1998) και πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993-1995).

Από το 2006 είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η ερευνητική εργασία και το συγγραφικό του έργο έχουν επικεντρωθεί σε θέματα μακροοικονομικής θεωρίας και πολιτικής, όπως η διάρθρωση και λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, το 
πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού, η αποτελεσματικότητα των μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής και η οικονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"