Τελεσίγραφο του Όλι Ρεν στην Κύπρο για ουσιαστικά μέτρα στην οικονομία

«Βρίσκεστε ένα βήμα από τον γκρεμό».- Τα κόμματα απευθύνουν νέες αγωνιώδεις εκκλήσεις στην Κυβέρνηση.- Ο Πρόεδρος  Χριστόφιας μιλά  για «ανάγκην αλληλοκατανόησης» ενώ κατηγορείται ότι αυτός και το ΑΚΕΛ «έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Υπουργού Οικονομικών».

Ακολουθώντας τις απογοητευτικές προβλέψεις της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα για την Κυπριακή οικονομία ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρέν προέβη, με χθεσινές δηλώσεις του, σε αυστηρές συστάσεις προς την Κύπρο και σε άλλα τέσσερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αποκάλυψε ότι θα μας αποστείλει προειδοποιητική επιστολή, στην οποία όπως σημειώνει θα συγκεκριμενοποιήσει τα αιτήματα. Θα προβεί είπε και σε συστάσεις προς το Συμβούλιο και αν χρειαστεί θα επιβληθούν και κυρώσεις με βάσει τους κανονισμούς εταιρικής διακυβέρνησης. 

Αλληλοκατανόηση ζητά ο Πρόεδρος Χριστόφιας

«Η δική μας η δουλειά και το καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει αλληλοκατανόηση ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας», δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας την επιστολή του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, που εστάλη στην Κύπρο και σε άλλες τέσσερεις χώρες για την οικονομία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Πρότυπου Κέντρου Ημέρας του Συνδέσμου Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία ''Απόστολος Λουκάς'' στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ''δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτή είναι η ΕΕ, έχει κανόνες, ο Ολι Ρεν κάνει τη δουλειά του και εμείς πρέπει να κάνουμε τη δική μας''.

''Η δική μας η δουλειά και το καθήκον αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει αλληλοκατανόηση ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να μην μπούμε σε μηχανισμούς, διότι αν μπούμε σε μηχανισμούς τα πράγματα θα είναι χειρότερα για ολόκληρο τον κυπριακό λαό'', συμπλήρωσε.

Ανησυχία κομμάτων 

Σε συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητας και εθνικών αδιεξόδων, βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νροφύτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή κρίση εμπιστοσύνης, στην οποία έχει περιπέσει η Κυβέρνηση της χώρας, δημιουργεί ανυπολόγιστους κινδύνους».

Ο κ. Νεοφύτου είπε επίσης πως ''η οικονομία της χώρας που πριν τριάμισι χρόνια ήταν από τις καλύτερες της Ευρώπης, σήμερα βρίσκεται κάτω από ευρωπαϊκή επιτήρηση και δέχεται ασταμάτητα τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις, που μας έφεραν μόλις ένα σκαλοπάτι πάνω από την κατηγορία σκουπίδια''. 

Ανέφερε δε ότι τα δημόσια οικονομικά «οδεύουν από το κακό στο χειρότερο».
Παπαδόπουλος: Έχουμε φτάσει σε περιθώρια κινδύνου σε ό,τι αφορά την διαχείριση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας, δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος και προσθέτει ότι υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οφείλουν κάποιοι να πουν τους σχεδιασμούς τους.

Ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε, στη Βουλή, να σχολιάσει δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν ο οποίος ανέφερε ότι η ΕΕ με επιστολές της σε Κύπρο και σε άλλα τέσσερα κράτη - μέλη προειδοποιεί για τον κίνδυνο παραβίασης δημοσιονομικών κανόνων κατά το επόμενο έτος και ότι η Επιτροπή αναμένει από τα κράτη αυτά να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

''Είναι γνωστό ότι ο κ. Ολι Ρεν έχει αποστείλει μια επιστολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία προειδοποιεί με κυρώσεις την Κυπριακή Δημοκρατία, ως επίσης και άλλα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ, εάν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου δεν προχωρήσουμε στην υλοποίηση ή στην υιοθέτηση μέτρων εξυγίανσης. Μας απειλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κυρώσεις. Μας απειλούν οι Οίκοι Αξιολόγησης ότι θα μας κατατάξουν στα σκουπίδια. Προειδοποιεί ο Υπουργός Οικονομικών ότι εάν δεν προχωρήσουμε σε μέτρα ενδεχομένως να φτάσουμε στα πρόθυρα ή και να έχουμε στάση πληρωμών, δηλαδή να μην έχουμε να πληρώσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Και, όμως, το ΑΚΕΛ μας λέει ότι εάν δεν δεχτούν οι συντεχνίες τα μέτρα εμείς δεν τα υποστηρίζουμε'', ανέφερε.

Αυτή και αν είναι μία στάση, συνέχισε, ''που καταδεικνύει την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα με την οποία οι κυβερνώντες αντιμετωπίζουν τα σημερινά προβλήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

''Εχουμε δώσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στις συντεχνίες. Οι συντεχνίες είναι που αποφασίζουν το μέλλον της Κύπρου. Και εγώ οφείλω να ρωτήσω: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφωνεί ή διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών ; Το ΑΚΕΛ συμφωνεί ή διαφωνεί με τις εισηγήσεις του Υπουργού Οικονομικών σε ό,τι αφορά το πάγωμα των μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια;. Γιατί αν διαφωνούν θα πρέπει να μας πουν ποιο είναι το σχέδιο τους. Είναι δικαίωμα τους να θέλουν να προωθήσουν και να υλοποιήσουν τις θεωρίες τις δικές τους, τις θεωρίες του υπαρκτού σοσιαλισμού και να καταστρέψουν την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Οφείλουν και πρέπει να μας πουν με τι θα αντικαταστήσουμε το 70% του ΑΕΠ μας όταν θα το εξαφανίσουμε. Τι θα γίνουμε για να ζήσουμε; Θα πρέπει να ξαναγίνουμε γεωργοί; Θα βασιστούμε στο τουρισμό; Θα πρέπει να δημιουργήσουμε στην Κύπρο βιομηχανίες; Ποιο είναι το σχέδιο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ για μετά την καταστροφή εποχή;'', πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν το ΔΗΚΟ συμφωνεί με τις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι έτοιμοι να συζητήσουν τα πάντα.

''Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καλούμε όλους να συμπεριφερθούν σοβαρά και υπεύθυνα. Να βάλουν πάνω από τα συμφέροντα του κόμματος τους τα συμφέροντα της πατρίδας τους. Για μας προέχει το συμφέρον της οικονομίας και του τόπου. Εχουμε φτάσει σε περιθώρια κινδύνου σε ό,τι αφορά την διαχείριση των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Εχουμε ενώπιον μας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Είναι καιρός να ακούσουμε το σχέδιο. Οφείλουν κάποιοι να μας πουν τους σχεδιασμούς τους. Θα αφήσουν τις υποβαθμίσεις να συνεχίζουν να επιβάλλονται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μετατραπούμε ως οικονομία, ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, απαγορευτικό για επενδύσεις από ξένους; Γιατί εκεί οδεύουμε'', συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''Ας μας φέρει τα μέτρα ο Υπουργός Οικονομικών, να μας δοκιμάσει και θα διαπιστώσει ότι εμείς έχουμε και την απαραίτητη υπευθυνότητα και σοβαρότητα να τον στηρίξουμε''.

''Αλλά αν στόχος για παράδειγμα είναι να παγώσει η ΑΤΑ για τα επόμενα δύο χρόνια, πως μπορεί αυτό το πράγμα να το κάνει η Βουλή όταν η ΑΤΑ δίνεται με συλλογικές συμβάσεις; Δεν υπάρχει νομοτεχνικός τρόπος εμείς να απαγορεύσουμε την πληρωμή της ΑΤΑ. Αρα, ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει να αποφασίσει και είναι μόνο με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που μπορούν να έρθουν τέτοιες προτάσεις ενώπιον της Βουλής'', πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε τι κίνητρο έχει η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ να συμφωνήσει στις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών;.

''Για μια ακόμα φορά του έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια. Οπως έγινε τον Φεβρουάριο του 2010 όταν τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Χαρίλαου Σταυράκη, όπως έγινε τον Ιούλιο του 2011 όταν για ακόμα μια φορά υπαναχώρησε ο Πρόεδρος από τη συμφωνία με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, όπως έγινε το Αύγουστο όταν για ακόμα φορά ΑΚΕΛ και Προεδρικό τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Κίκη Καζαμία και έφερε νερωμένα μέτρα στην Βουλή και όπως γίνεται και τώρα. Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Και είναι έργο τρόμου'', συμπλήρωσε.

Το ΔΗΚΟ, συνέχισε, δεν συζητά όλες τις προτάσεις του Υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ έχει προβληματισμούς.
''Δεν δικαιούμαστε να παθαίνουμε συλλογική αμνησία όποτε έχουμε να κάνουμε με φόρους'', ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και διερωτήθηκε αν θα πρέπει να πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος τα λάθη αυτής της Κυβέρνησης;.

Ερωτηθείς τι προβλέπει το σχέδιο του ΔΗΚΟ για έξοδο από την κρίση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι οι περικοπές των δαπανών.
''Εδώ μας έχει φέρει η εγκληματική καθυστέρηση αυτής της Κυβέρνησης. Δεν φταίμε εμείς που προειδοποιούσαμε. Φταίνε εκείνοι που δεν έπραξαν εκείνα που έπρεπε να πράξουν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Φταίνε εκείνοι που έφεραν την οικονομία μας στα πρόθυρα της οικονομίας μας. Φταίνε εκείνοι που ανατίναξαν το Μαρί για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα'', ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε όσο αυξάνονται οι φορολογίες μειώνονται τα έσοδα του κράτους.

Οικολόγοι: «Σε επικίνδυνα μονοπάτια»

Σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Όλι Ρεν, οι οικολόγοι είπαν ότι πλέον η Κυπριακή οικονομία βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

«Οι μέχρι σήμερα αποφάσεις χαρακτηρίζονται από έλλειψη οράματος και αποφασιστικότητας με ενέργειες που είτε έρχονται πολύ αργά ή υπολείπονται ισχύος. Η κατάσταση αυτή έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα της άρνησης των κυβερνώντων να αναγνωρίσουν τις πραγματικότητες της κρίσης.»

ΕΥΡΩΚΟ:Ο διάλογος πρέπει να είναι βραχυχρόνιος»
Έντονη ανησυχία για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, μετά τα χθεσινά αποτελέσματα του κύκλου επαφών του Υπουργού Οικονομικών με εμπλεκόμενες οργανώσεις και συντεχνίες, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Ρίκκος Ερωτοκρίτου

«Το Ευρωπαϊκό Κόμμα είναι υπέρ της διεξαγωγής διαλόγου χωρίς όρους και προκαταλήψεις. Ο διάλογος όμως πρέπει να είναι βραχυχρόνιος και αποτελεσματικός. Για εμάς δεν υπάρχουν μέτρα ή προτάσεις εκ προοιμίου εκτός συζήτησης. Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, συντεχνίες και εργοδότες πρέπει να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα συμφωνημένο πλαίσιο μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την αναθέρμανση της οικονομίας προκειμένου να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου στον μηχανισμό στήριξης», είπε ο κ. Ερωτοκρίτου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"