Τελεσίγραφο του Όλι Ρεν στην Κύπρο για ουσιαστικά μέτρα

Απογοητευτικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Κυπριακή οικονομία

Σε αυστηρές συστάσεις σε πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα περιλαμβανομένης και της Κύπρου προέβη με χθεσινές δηλώσεις του ο ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρέν.

Ο Όλι Ρεν, δίνει ουσιαστικά τελεσίγραφο στην Κύπρο, το Βέλγιο, τη Μάλτα την Ουγγαρία και την Πολωνία να προχωρήσουν στη λήψη ουσιαστικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης το ταχύτερο δυνατό.

Διαπιστώθηκε πως ένας αριθμός κρατών μελών της ΕΕ παραμένουν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος χωρίς να διορθώνουν το δημοσιονομικό τους πρόβλημα με βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο, σημείωσε ο κ. Ρέν. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αποκάλυψε ότι θα αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές προς τα επηρεαζόμενα πέντε κράτη στην οποία όπως σημειώνει θα συγκεκριμενοποιήσει τα αιτήματα. Θα προβεί είπε και συστάσεις προς το Συμβούλιο και αν χρειαστεί θα επιβληθούν και κυρώσεις με βάσει τους κανονισμούς εταιρικής διακυβέρνησης. 

Η κυπριακή κυβέρνηση διεξάγει αγώνα δρόμου για να προωθήσει και νέο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης γεγονός που καταδεικνύεται και από τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με μοναδικό αντικείμενο το νέο πακέτο μέτρων.

Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Απογοητευτικές για την κυπριακή οικονομία είναι και οι Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή προβλέπει μικρή ανάπτυξη της οικονομίας φέτος και στασιμότητα το 2012 την ίδια ώρα που το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να συντηρηθεί σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα.

Η Επιτροπή προβλέπει το δημοσιονομικό έλλειμμα να εκτοξεύεται φέτος στο 6,7% από έλλειμμα 5,3% το 2010 και για τον επόμενο χρόνο εκτιμά να ανέλθει στο 4,9% και 4,7% το 2013. 

Η κυβέρνηση στοχεύει πάντως σε περιορισμό του ελλείμματος στο 2,8% το 2012 αλλά η Επιτροπή δεν πείστηκε καθώς τα πιο σημαντικά από τα μέτρα που δεσμεύθηκε να λάβει, όπως η αύξηση του ΦΠΑ και η στόχευση των παροχών δεν έχουν ακόμη ψηφιστεί, ενώ οι δαπάνες είναι αμφίβολο αν θα μειωθούν.

Όσον αφορά την ανάπτυξη η Επιτροπή εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% φέτος παρά την καλή πορεία του τουρισμού λόγω της πολύνεκρης έκρηξης στο Μαρί που κατέστρεψε τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό. 

Η επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και η δημοσιονομική περισυλλογή προστίθενται στο αρνητικό κλίμα, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εγχώρια ζήτηση που παραδοσιακά είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, αναμένεται να συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2011 με ρυθμό ανάλογο με πέρσι. Παράλληλα, οι αυστηρότεροι όροι τραπεζικού δανεισμού σε συνδυασμό με την επιδείνωση των προοπτικών στην αγορά εργασίας και την αποδυνάμωση της εμπιστοσύνης θα επηρεάσουν την ιδιωτική κατανάλωση. 

Τροχοπέδη στην ανάπτυξη, αποτελεί επίσης η δημόσια κατανάλωση που περιορίζεται λόγω δημοσιονομικής περισυλλογής.

Επιπλέον, η ασθενής ζήτηση ακινήτων από ξένους και η αναδιάρθρωση των ισολογισμών των επιχειρήσεων έχουν κρατήσει τις επενδύσεις σε πορεία διόρθωσης τα τελευταία τρία χρόνια.

Το αδύναμο οικονομικό περιβάλλον, σημειώνεται, αναμένεται να επηρεάσει και την αγορά εργασίας με το ποσοστό ανεργίας να προβλέπεται να φθάνει το 7,2%, το 2012 στο 7,5% και το 2013 να υποχωρεί στο 7,1%.

«Οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης και μεγάλων μεταναστευτικών εισροών φαίνεται να ανήκουν στο παρελθόν. Η υποτονική οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να περιορίσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς το 2013», τονίζεται. 

Όσον αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας αναμένεται να παραμείνει υποτονική συμβαδίζοντας με τη χαμηλή οικονομική δραστηριότητα και την αδύναμη απασχόληση. 

Για την αύξηση των μισθών, αναφέρεται ότι θα μετριαστεί λόγω δυσμενών συνθηκών στην αγορά εργασίας σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των μισθών στο δημόσιο τομέα που αναμένεται να επηρεάσει και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 64,9% φέτος, στο 68,4% το 2012 και στο 70,9% το 2013, στο οποίο όμως περιλαμβάνεται και η στήριξη στην Ελλάδα και οι εγγυήσεις για το μηχανισμό.

Ελεγχόμενοι οι κίνδυνοι 

Όσον αφορά τους κινδύνους, η Κομισιόν επισημαίνει ότι συνολικά φαίνεται σε γενικές γραμμές να είναι ισορροπημένοι, ωστόσο η Κομισιόν κτυπά καμπανάκι. 

«Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τις αντιδράσεις των χρηματιστηριακών αγορών στις εξελίξεις στην ευρωζώνη και την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τη μεγάλη έκθεση του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν είναι αμελητέοι.

Επιπλέον, τονίζεται, η ενίσχυση των οικονομικών και πιστωτικών συνθηκών σε συνδυασμό με το ήδη υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και το υψηλό βαθμό μόχλευσης των ιδιωτικών φορέων θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάκαμψη της κατανάλωσης και των επενδύσεων. 

Από την άλλη πλευρά, προσθέτει, η επιτυχής εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγίανσης, σε συνδυασμό με ελπιδοφόρα αποτελέσματα από τις έρευνες για το φυσικό αέριο, θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη. 

Η συνέχιση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αναφέρεται, μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Κύπρου ως περιφερειακό ασφαλές τουριστικό προορισμό.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, σημειώνει ότι οι πιέσεις είναι προς τα πάνω. Για το 2011, αναμένεται να ανέλθει στο 3,4%, το 2012 να περιοριστεί στο 2,8% και το 2013 στο 2,3%

Ευρωπαϊκή οικονομία 

Όσον αφορά την ΕΕ, η Κομισιόν σημειώνει ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει σταματήσει. Η ραγδαία επιδείνωση της εμπιστοσύνης επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις και την κατανάλωση, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης αποτελεί τροχοπέδη για τις εξαγωγές και η επείγουσα δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση. 

Το ΑΕΠ στην ΕΕ αναμένεται πλέον να παραμείνει στάσιμο μέχρι και το 2012. Η ανάπτυξη για το σύνολο του 2012 προβλέπεται να ανέλθει σε περίπου 0,5%. Εν συνεχεία, το 2013, αναμένεται επιστροφή σε ανάπτυξη της τάξης του 1,5%. 

«Δεν υπάρχουν προοπτικές ουσιαστικής βελτίωσης στις αγορές εργασίας και η ανεργία προβλέπεται να παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα του 9,5% περίπου. Τα επόμενα τρίμηνα ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει εκ νέου κάτω του 2%. Η δημοσιονομική εξυγίανση προβλέπεται να προχωρήσει με αναμενόμενη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων σε επίπεδο μόλις άνω του 3% μέχρι το 2013, εφόσον διατηρηθούν αμετάβλητες οι ασκούμενες πολιτικές», σημειώνει.

Ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Όλι Ρεν, δήλωσε: «Η ανάπτυξη έχει σταματήσει στην Ευρώπη και υπάρχει κίνδυνος νέας ύφεσης. Ενώ οι θέσεις εργασίας αυξάνονται σε ορισμένα κράτη μέλη, ουδεμία πραγματική βελτίωση προβλέπεται για την κατάσταση της ανεργίας συνολικά στην ΕΕ. Το κλειδί για την επάνοδο της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της Ευρώπης. Υπάρχει ευρεία συναίνεση για τα αναγκαία μέτρα πολιτικής. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι η αταλάντευτη υλοποίησή τους», καταλήγει.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"