Συστράτευση για παραμονή στην Ευρωζώνη ζήτησε ο Παπαδήμος

Αρχισε το απόγευμα της Δευτέρας η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.- Ψήφος εμπιστοσύνης αύριο Τετάρτη. Παπανδρέου και Σαμαράς ζήτησαν από τους βουλευτές τους στήριξη Παπαδήμου.

ΑΘΗΝΑ: Για μεγάλη ευθύνη της νέας κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, μίλησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπορεί να επιτύχει με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών εθνών και των διεθνών οργανισμών, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τη συστράτευση και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού.

Κατά την ομιλία του, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Παπαδήμος έστειλε σαφή μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την πιστή και ταχύτατη εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο.

Αναλαμβάνω την ευθύνη του προέδρου της κυβέρνησης στη δυσκολότερη στιγμή της χώραςτη νεώτερη ιστορία. Μόνος μου δεν μπορώ να διεκπεραιώσω αυτό το έργο. Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετωπίζονται όταν ενώνονται όλες οι δυνάμεις του έθνους. Αυτό το νόημα έχει η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Κανείς δεν θέλει να ηττηθεί η χώρα και να φύγει από το ευρώ, τόνισε ο κ. Παπαδήμος ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ομιλίας του ότι για τους Ευρωπαίους εταίρους η τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και των δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της στήριξης της Ελλάδας. 

Το κύριο έργο της κυβέρνησης αυτής, τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που απορρέει από αυτές. 

Να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας, που άλλωστε συνέβαλαν στο να καταλήξουν οι εταίροι στην ΕΕ στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που προβλέπουν πρόσθετη χρηματοδότηση 130 δισ .ευρώ, το ενισχυμένο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) το οποίο αν εφαρμοστεί περιορίζει δραστικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμα μειώνοντας το στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

«Αν υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία» τόνισε ο κ. Παπαδήμος.

Αναφερθείς ειδικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Πρώτον, θα μειωθεί το απαιτούμενο ποσό για πληρωμή τόκων ήδη από το 2012, κάτι που θα επιδράσει θετικά και στη μείωση του ελλείμματος. 

Επίσης για τα τελευταία δύο χρόνια της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-14 θα χρειασθούν λιγότερα μέτρα για την επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής, πρόσθεσε.

Απαριθμώντας και εξηγώντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι το έργο που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι δυσανάλογο σε σχέση με τη χρονική διάρκεια της θητείας της. 

Πρώτη προτεραιότητα, η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου «δεδομένων των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας».

Συσκέψεις

Μαραθώνιο συσκέψεων είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, την προώθηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Το μεσημέρι ο υπουργός είχε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο με αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 
Νωρίτερα, στις 9 το πρωί, ο κ. Βενιζέλος είχε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τους αρμόδιους υφυπουργούς και τα υπηρεσιακά στελέχη για τον προϋπολογισμό του 2012. 

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ο νέος προϋπολογισμός να κατατεθεί το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή. 

Ο προϋπολογισμός θα είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων με την τρόικα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση από τα μέσα της εβδομάδας, αμέσως μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης από τη Βουλή.

Μετά τη σύσκεψη για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών είχε σύσκεψη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτό να έχει ψηφιστεί έως τον Μάρτιο 2012. 

Σε αυτό, όπως είναι ήδη γνωστό, θα προβλέπονται μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης όπως τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, διατάξεις που θα οδηγούν στην εφαρμογή καθολικού Πόθεν Έσχες για όλους τους φορολογουμένους, περικοπές στις φοροαπαλλαγές, μέτρα για την απλοποίηση του καθεστώτος φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείονται ακόμη και μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό πακέτο δεν θα οδηγεί σε μείωση εσόδων.
πηγή: http://www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νέα σύλληψη για την κλοπή κερματοδέκτη