Μάχη χαρακωμάτων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για επιδόματα και υπερωρίες

Πυρά από τον Αβέρωφ Νεοφύτου -  Στην αντεπίθεση Καζαμίας και Στεφάνου -  Για κατάχρηση μιλούν βουλευτές.

Στη δίνη της αντιπαράθεσης Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης έχει βρεθεί το θέμα των διάφορων επιδομάτων καθώς και των υπερωριών των κρατικών υπαλλήλων, κάποια από τα οποία είναι και συντάξιμα. 

Αντιπολίτευση και κυβέρνηση, αφού αλληλοκατηγορήθηκαν για το ποια κυβέρνηση παραχώρησε τα περισσότερα και πιο ευφάνταστα επιδόματα, τόνισαν όλοι την ανάγκη να υπάρξει κούρεμα των επιδομάτων τα οποία προκαλούν τους απλούς πολίτες.

323 εκατομμύρια ευρώ υπάρχουν στον προϋπολογισμό του κράτους για επιδόματα, υπερωρίες, βάρδιες και οδοιπορικά σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα επιδόματα καθήκοντος, ειδικών συνθηκών και καθηκόντων καλής συμπεριφοράς, ευθύνης πολιτικής περιβολής και καλής διαγωγής. Επίσης είπε ότι εκατό με εκατόν πενήντα αυτοκίνητα διατίθενται με τον οδηγό τους για μεταφορά Διοικητών και Υποδιοικητών Μονάδων του στρατού. Εβδομήντα σπίτια διατίθενται, εξάλλου, στο Τρόοδος, με σημερινή αξία 50 εκατομμυρίων ευρώ, για να κάνουν τις διακοπές του υψηλόβαθμα στελέχη. 

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου τα συντάξιμα επιδόματα των Γενικών Διευθυντών Υπουργείων προσκομίστηκαν στη Βουλή από την κυβέρνηση Χριστόφια και ψηφίστηκαν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Στην αντεπίθεση ο Κίκης Καζαμίας
Ο υπουργός οικονομικών, Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι τα επιδόματα, τα οποία ξεπερνούν τα 300 εκ ευρώ και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, αφορούν κυρίως το τιμαριθμικό επίδομα. 
Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Νεοφύρτου, ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε αν οι επικριτές της κυβέρνησης απευθύνονται στο υπουργείο οικονομικών προτρέποντας να προχωρήσει σε αποκοπή του τιμαριθμικού επιδόματος των εργαζομένων.

Σε σχέση με τα επιδόματα, ο υπουργός επανέλαβε ότι όλα θα επανεξεταστούν από την αρχή, με πιθανότητα και κατάργησης όλων όσων είναι παράλογα. 
Τόνισε επίσης ότι τα επιδόματα δεν αποφασίστηκαν προχθές ή πριν από τρία χρόνια, τονίζοντας πως μερικά πιθανότατα είχαν αποφασιστεί όταν ο κ. Νεοφύτου ήταν υπουργός.

Επί διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια δεν έχει προστεθεί κανένα επίδομα από αυτά που αναφέρθηκαν απάντησε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος έκανε λόγο για προσπάθεια να χρεωθούν όλες οι στρεβλώσεις των τελευταίων δεκαετιών στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι επί διακυβέρνησης του διπλασίασε τις δαπάνες στη δημόσια υπηρεσία, αύξησε σημαντικά τις θέσεις στο δημόσιο και συνεχίζει την προσπάθεια για προστασία του πλούτου. Στόχος της αντιπολίτευσης, τόνισε, δεν είναι να διορθωθεί η οικονομία, αλλά να πληγεί η κυβέρνηση.

Για κατάχρηση μιλούν βουλευτές 
Για κατάχρηση των επιδομάτων στο δημόσιο και προκλητικά προνόμια τα οποία απολαμβάνουν υπάλληλοι του δημοσίου, έκαναν σήμερα λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος, και οι Βουλευτές του ΔΗΣΥ και των Οικολόγων, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Περδίκης αντίστοιχα, ύστερα από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. 

Χωρίς να διαφωνήσει, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση έχουν ζητήσει από τους υπηρεσιακούς να κατατεθούν αυτά τα επιδόματα, και υπέδειξε παράλληλα ότι υπάρχουν επιδόματα που δικαιολογημένα παραχωρούνται. 

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «πρέπει να δίνονται μόνο σε εκείνους που έχουν πραγματική ανάγκη». Παράλληλα έκανε λόγο για «χωρίς όρια ανευθυνότητα της Κυβέρνησης». Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε, ότι τα ποσά για το κρατικό μισθολόγιο που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2012, είναι αυξημένα και πρόσθεσε ότι η σπατάλη συνεχίζεται. «Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε για να αντιμετωπιστούν αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ θέλουν να μας φορολογήσουν όλους για να συνεχιστούν οι σπατάλες» είπε, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για «πολιτική της απραξίας, του λαϊκισμού και έλλειψη πολιτικής βούλησης».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στα επιδόματα που λαμβάνουν υπάλληλοι του δημοσίου, είπε ότι «γίνεται κατάχρηση», χωρίς «να υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο». Ερωτηθείς εάν το ΔΗΚΟ προτίθεται να «σταυρώσει» κονδύλια στον προϋπολογισμό, που αφορούν επιδόματα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι μελετούνται όλα τα ενδεχόμενα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στην εξαγγελία, εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, της στόχευσης των κοινωνικών παροχών που αφορούν τη φοιτητική χορηγία και το επίδομα τέκνου, λέγοντας ότι «για να έχουν αξία οι κοινωνικές παροχές πρέπει να δίνονται σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη», ενώ πάγια θέση του ΔΗΣΥ, είπε, είναι ότι «η στόχευση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο το εισόδημα από μισθό, αλλά και τα κριτήρια πλούτου». «Αν η στόχευση με βάση το εισόδημα δεν έχει ως προϋπόθεση τους αυστηρούς κανόνες της πάταξης της φοροδιαφυγής, είναι ακόμα ένα μέτρο που, δυστυχώς, θα επιβραβεύσει τους φοροδιαφεύγοντες» πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιάννος Λαμάρης, ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα επιδόματα που αναθεματίζονται σήμερα, υιοθετήθηκαν το 1998 και το 2002, όταν κ. Νεοφύτου ήταν Υπουργός, «και με περισσή ευκολία δίνονταν τα επιδόματα και κλίμακες», όπως είπε. Σήμερα, συνέχισε, επιχειρείται η κατάργηση στρεβλώσεων στα επιδόματα και γίνεται προσπάθεια στόχευσής τους. Υπέδειξε ακόμη ότι είναι στο χέρι της Βουλής, όταν έρθει η πρόταση για τη συγκεκριμένη στόχευση, «να συμφωνήσει, να διαφοροποιήσει, να τροποποιήσει τις προτάσεις και να τις κάνει, κατά την άποψη της, πιο δίκαιες και πιο στοχευμένες». 

Ο Γιάννος Λαμάρης υπέδειξε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση έχουν ζητήσει από τους υπηρεσιακούς να κατατεθούν αυτά τα επιδόματα. Ωστόσο ανέφερε δεν πρέπει να αναθεματίζουμε όλα τα επιδόματα, καθώς υπάρχουν κάποια που είναι δικαιολογημένα. 

Από πλευράς του ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι «όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν φροντίσει να φορτώσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή την τσέπη του φορολογούμενου, με ένα σωρό ανόητα και αδικαιολόγητα επιδόματα». Ο κ. Περδίκης είπε ότι δίνονται επιδόματα στους υπαλλήλους του κτηματολογίου για να αγοράζουν παπούτσια, στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών να αγοράζουν γραβάτες και «στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίδομα παραστάσεως και ψυχαγωγίας στο εξωτερικό». 

Ο Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για «παράλογη, ανεξέλεγκτη και αδικαιολόγητη κατάσταση διασπάθισης του δημόσιου χρήματος στον τομέα των επιδομάτων και των εξόδων παραστάσεως». Σημείωσε δε ότι ενώ για την περικοπή του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας υπάρχει πρόνοια στον προϋπολογισμό του 2012, «τα όσα λέγονται περί περικοπής των επιδομάτων γραβάτας, παπουτσιών και ψυχαγωγίας είναι ακόμη λόγια του αέρα». 

Πυρ και από το ΕΥΡΩΚΟ
Τα συντάξιμα επιδόματα, που αφορούν υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εγκρίθηκαν επί διακυβέρνησης Χριστόφια και το ΕΥΡΩΚΟ τα είχε καταψηφίσει σύμφωνα με τον Δημήτρη Συλλούρη.

Το ΕΥΡΩΚΟ εντός της εβδομάδας θα δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τα επιδόματα αυτά. Υπέδειξε, εξάλλου, ότι πρέπει να ιεραρχηθούν τα προβλήματα της οικονομίας και να εκπονηθεί κυπριακό μνημόνιο για αντιμετώπισή τους.
πηγή: http://www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"