Η Μέρκελ πιέζει την Ιταλία για νέα ηγεσία και μέτρα

«Είναι σημαντικό να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της» λέει η καγκελάριος -  Ο Μπερλουσκόνι φεύγει, αλλά όχι και από το «παιχνίδι».

Ισχυρή πίεση προς την Ιταλία ασκεί η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας να αποσαφηνιστεί τάχιστα το πολιτικό σκηνικό προς ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και να δρομολογηθεί η υιοθέτηση των μέτρων λιτότητας. «Είναι πολύ σημαντικό να ανακτήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της. Εχω την εντύπωση ότι η Ιταλία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο χρόνος πιέζει» δήλωσε την Πέμπτη η Μέρκελ από το Βερολίνο, την ώρα που στη γειτονική χώρα κερδίζει έδαφος η συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής υπό τον Μάριο Μόντι.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναμένεται να υποβάλει παραίτηση μετά την κοινοβουλευτική έγκριση του πακέτου οικονομικής σταθερότητας, που περικλείει τα μέτρα που ζητούν μετ' επιτάσεως η Βρυξέλλες.

Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη επισπευστεί και ο νόμος αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στη Γερουσία την Παρασκευή και θα ακολουθήσει πιθανότατα το Σάββατο η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Είναι πολύ σημαντικό να ανακτήσει η Ιταλία την αξιοπιστία της. Αυτό σημαίνει να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα το πακέτο λιτότητας και πάνω απ' όλα να ξεκαθαρίσει το θέμα της πολιτικής ηγεσίας το ταχύτερο δυνατόν -διότι πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ιταλική αξιοπιστία» δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ.

«Εχω την εντύπωση ότι η Ιταλία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο χρόνος πιέζει» επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι «η Γερμανία έχει ένα και μοναδικό στόχο. Να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη, να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Η Ιταλία φέρεται να βρίσκεται σε τροχιά νέας κυβέρνησης υπό τον οικονομολόγο και πρώην κοινοτικό επίτροπο Μάριο Μόντι. Κατά τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μόντι μπορεί να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα, μετά τις καθοριστικές διαβουλεύσεις που θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο.

Οπως μεταδόθηκε χαρακτηριστικά στα ιταλικά μεσημβρινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, το νέο κυβερνητικό σχήμα πρόκειται να αντιμετωπίσει πρώτα την αρνητική ή θετική κρίση των αγορών και κατόπιν εκείνη της Βουλής και της Γερουσίας της Ρώμης. 

Η κυβέρνηση Μόντι με τα μέχρι τώρα δεδομένα μπορεί να υποστηριχθεί από την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι -που δεν τάσσεται, πλέον υπέρ της λύσης των πρόωρων εκλογών- από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και από τον κεντρώο Τρίτο Πόλο.

Συνεχίζουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους η Λέγκα του Βορρά, ο κεντροαριστερός πρώην εισαγγελέας Αντόνιο Ντι Πιέτρο του κόμματος Ιταλία των Αξιών και ένα μέρος των βουλευτών του Μπερλουσκόνι με επικεφαλής τον υπουργό Υποδομών Αλτέρο Ματεόλι. Ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί, στο μεταξύ, να τους μεταπείσει.


πηγή: http://www.iefimerida.com.cy/efimerida/page.php?pageID=13&instance_ID=23&newsid=8904

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"