Μετέωρα τα νέα μέτρα Καζαμία για οικονομική εξυγίανση

Διπλό ΟΧΙ, τόσο από τις Συντεχνίες όσο και από τους Εργοδότες – Ωστόσο δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις επαφές.

Επαφές με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε σχέση με τα πρόσθετα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας, άρχισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας. Το πρωί είδε τις εργοδοτικές οργανώσεις ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και το απόγευμα τις Συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ. Και οι δύο πλευρές του είπαν ένα μεγάλο όχι, η κάθε μια απαιτώντας να φορτωθεί το βάρος η άλλη. Ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε μετά τις συναντήσεις ότι θα συνεχίσει τις επαφές μαζί τους.

Τα πρόσθετα μέτρα αφορούν στο πάγωμα των αυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για δύο χρόνια, (εξοικονόμηση 255 εκατομμυρίων ευρώ), κλιμακωτή επιβάρυνση των υψηλότερων μισθών στον ιδιωτικό τομέα και φορολόγηση των επιχειρήσεων με εγχώρια δραστηριότητα μέσω της καταβολής μικρού τέλους που δεν θα ξεπερνά το 0,5% στη βάση του κύκλου εργασιών τους.

Όχι από ΟΕΒ
Ο κ. Καζαμίας συνάντησε την πρώτη άρνηση από την ΟΕΒ, με την ηγεσία της οποίας  συζήτησε τις προτάσεις του το πρωί.
 «Διαφωνούμε με τη φορολογία στον κύκλο εργασιών των εταιρειών», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης, ο οποίος απέφυγε ωστόσο να διασαφηνίσει κατά πόσον το «όχι» της ΟΕΒ είναι κατηγορηματικό.

«Θα πρέπει», πρόσθεσε, «να βοηθηθεί η δραστηριοποίηση των εταιρειών διότι είναι μέσω αυτής της δραστηριοποίησης που θα εξέλθουμε από την κρίση και έτσι διαφωνούμε με αυτή τη φορολογία πάνω στον κύκλο εργασιών ιδιαίτερα γιατί δεν έχει σχέση με την επικερδότητα αυτών των επιχειρήσεων».
Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε για τα μέτρα που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ για προώθηση της ανάπτυξης.

«Είναι γνωστό ότι για να εξέλθουμε από την κρίση είναι μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Αναμένουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρχουν αυτά τα μέτρα για να τα συζητήσουμε στη λεπτομέρεια και να προχωρήσουμε για την εφαρμογή τους», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η ΟΕΒ θα έβλεπε με διαφορετικό μάτι την πρόταση αυτή αν η προτεινόμενη φορολογία ήταν επί της κερδοφορίας των εταιρειών αντί του κύκλου εργασιών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι οπωσδήποτε στον κύκλο εργασιών δεν είναι η πιο σωστή προσέγγιση.

Αναφορικά με τη φορολόγηση των κερδών, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι ήδη έχει αυξηθεί η έκτακτη εισφορά για την Αμυνα από 15% σε 17%, που υπολογίζεται στη διανομή κερδών.

«Θα συναντηθούμε για να ανταλλάξουμε περαιτέρω απόψεις», επανέλαβε.

Κληθείς να σχολιάσει την επισήμανση ότι δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστούν οι ξένες εταιρείες από τις ντόπιες, ο κ. Ζαχαριάδης συμφώνησε ότι η επιβολή φορολογίας επί του κύκλου εργασιών πιθανόν να μην μπορεί να διαχωριστεί, όπως και στον εταιρικό φόρο.

«Και σίγουρα δεν θα πρέπει οι ξένες εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και που είναι μια καλή πηγή εισοδήματος για την κυπριακή οικονομία να αποθαρρυνθούν», είπε.

Τέλος, σε ερώτηση αν το 'όχι' στην φορολόγηση του κύκλου εργασιών είναι κατηγορηματικό, ο κ. Ζαχαριάδης απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να αναφέρει πως «σήμερα ανταλλάξαμε διάφορες απόψεις, τονίσαμε στον Υπουργό ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βοηθηθούν για να προωθηθεί η ανάπτυξη και θα ξανασυναντηθούμε».

Το ΚΕΒΕ συζητά φορολόγηση του «συσσωρευμένου πλούτου»
Την ικανοποίηση του ΚΕΒΕ για την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία να εισηγηθεί κίνητρα προς τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αναπτυχθούν, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φειδίας Πηλείδης, διευκρινίζοντας από την άλλη ότι αυτό που συζητά το ΚΕΒΕ, από την πλευρά του, είναι τρόπους φορολόγησης του συσσωρευμένου πλούτου, και όχι φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΚΕΒΕ με τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Πηλείδης δήλωσε πως θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι, όσον αφορά την επιχειρηματικότητα, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων ούτως ώστε να αναπτυχθούν, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να τονωθεί η οικονομία του τόπου. Πρόσθεσε ότι τουναντίον, σε περιόδους κρίσης οι φορολογίες πάνω στις επιχειρήσεις επιβαρύνουν τις δυσκολίες που έχουν, συρρικνώνεται η οικονομία και αυξάνεται η ανεργία.

Αναφορικά με την εισήγηση για φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ο κ. Πηλείδης είπε ότι η φορολόγηση που δεν λαμβάνει υπόψη την επικερδότητα των επιχειρήσεων μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις στις περιπτώσεις εταιρειών με μεγάλο κύκλο εργασιών αλλά που δεν έχουν την απαραίτητη κερδοφορία ή είναι ζημιογόνες.

Ο κ. Πηλείδης χαρακτήρισε παράλληλα απαραίτητο το πάγωμα του μισθολογίου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς εμπίπτει, όπως είπε, στη γενικότερη πεποίθηση του ΚΕΒΕ ότι πρέπει να υπάρξει συγκράτηση και μείωση των κρατικών εξόδων στο σύνολο τους. 

Ο κ. Πηλείδης ανέφερε ότι αυτό που συζητά το ΚΕΒΕ είναι εναλλακτικούς τρόπους φορολόγησης του πλούτου. «Νομίζω δεν υπάρχει περιθώριο για φορολόγηση των επιχειρήσεων γιατί, όπως γνωρίζετε, η Κύπρος είναι ένα παγκόσμια γνωστό επιχειρηματικό κέντρο και το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να φοβίσουμε τις ξένες επιχειρήσεις και να μας εγκαταλείψουν. Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ που συνεισφέρεται από αυτές τις ξένες εταιρείες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ΚΕΒΕ δέχεται να συζητήσει φορολόγηση των εταιρειών πάνω στα κέρδη και όχι πάνω στον κύκλο εργασιών, ο κ. Πηλείδης είπε ότι ήδη υπήρξε πρόταση για αύξηση της εισφοράς στην Αμυνα από 15% σε 17%. «Αυτό βασικά είναι φορολόγηση των επιχειρήσεων που ευτυχώς δεν επηρεάζει τις ξένες εταιρείες. Αυτό είναι ήδη στη Βουλή και αν ψηφιστεί θα είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου πακέτου», ωστόσο, πρόσθεσε, «θα πρέπει να μιλούμε για ένα ολοκληρωμένο πακέτο και όχι μεμονωμένα».

Σε ερώτηση τι έχει να προσφέρει το ΚΕΒΕ σε αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο, ο κ. Πηλείδης είπε ότι ζήτησαν να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και επανέλαβε πως το ΚΕΒΕ είναι διατεθειμένο να συζητήσει τρόπους φορολόγησης συσσωρευμένου πλούτου.

Απαντώντας στο πότε θα ξανασυναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών για ολοκλήρωση της συζήτησης, ο κ. Πηλείδης είπε ότι θα πρέπει το ΚΕΒΕ να κληθεί για να πει τις απόψεις του, μετά που θα γίνουν οι προτάσεις για τα κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει ίσως και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης.

Ανένδοτες οι Συντεχνίες 
Τις θέσεις τους ότι οι εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ήδη συνεισφέρει στην ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και ότι θα πρέπει να συνεισφέρει και ο συσσωρευμένος πλούτος και να παταχθεί η φοροδιαφυγή, έθεσαν το απόγευμα της Δευτέρας οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ στον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, με τον οποίο συζήτησαν τα πρόσθετα μέτρα για την οικονομία που εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους ηγέτες των τριών συντεχνιών, ο κ. Καζαμίας άκουσε τις απόψεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενημέρωσε για τις θέσεις του και απομένει στον Υπουργό Οικονομικών να καλέσει εκ νέου τις τρεις συντεχνίες. 

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ζήτησε αποφασιστικά μέτρα που να απευθύνονται στο συσσωρευμένο πλούτο, ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι πριν μια ώρα ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να ανακοινώσει τους μεγαλύτερους φοροοφειλέτες στο κράτος ώστε να δημιουργηθεί το name and shame, ενώ ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου ζήτησε να δοθεί γραπτώς ότι αν δώσουν εκ νέου οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία στο Μηχανισμό Στήριξης. 

''Ας μας δώσουν γραπτώς ότι αν δώσουμε τα 30 εκ. ευρώ με την παγοποίηση των προσαυξήσεων, δεν θα πάμε στο Μηχανισμό Στήριξης'', είπε ο κ. Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος θα μπει στο Μηχανισμό ''εξαιτίας των τραπεζών και κάποιοι ασφαλώς ευθύνονται'' διότι κάποιοι δεν ήλεγξαν τη μεγέθυνση του τραπεζικού συστήματος, δεν ήλεγξαν την αγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά όταν η Ελλάδα βυθιζόταν, κάποιοι έδωσαν μερίσματα - πέρσι - και πήραν και μερίσματα τα Golden Boys''. 

''Η λύση δεν είναι να θυματοποιούμε τους υπαλλήλους και να φορτώνουμε τις ευθύνες στο δημόσιο τομέα'', είπε ο κ. Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι ''ζητούσαμε από την αρχή δίκαια μέτρα τα οποία δεν είδαμε ποτέ. Δώσαμε και μία, δώσαμε και δύο, δώσαμε και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές και ακόμα περιμένουμε να δούμε και κάποιον άλλο να βάλει το χέρι του στην τσέπη''. 

Ανέφερε επίσης ότι κατέχει λίστα με 35 άτομα που φοροδιαφεύγουν με το συνολικό ποσό να ανέρχεται γύρω στα 35 εκ. ευρώ και πρόσθεσε ότι ''σε μια περίοδο που έχουμε τεράστια φοροδιαφυγή, έχουμε κρίση, το θέμα που συζητείται είναι ποιος θα προλάβει να προωθήσει την πρόταση νόμου για ειδικό διακανονισμό των οφειλών''. 

''Κάποιος που χρωστά 1-1,5 εκ. ευρώ από το 2002, σημαίνει ότι το 2002 είχε κέρδη μίνιμουμ τριπλάσια και κρατά αυτό το ποσό από το 2002 και αν το κατάθετε στην τράπεζα θα έπαιρνε πολύ περισσότερα από ό,τι του ζητείται με την πρόταση νόμου το 5%'', είπε ο κ. Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι κανένας δεν νομιμοποιείται να ασχολείται με την προώθηση αυτή της πρότασης νόμου''.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τις οργανώσεις για τις σκέψεις του και άκουσε τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και ''θα προβληματιστεί και θα σκεφθεί πάνω στις αντιδράσεις μας και θα επανέλθουμε''.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι η ΠΕΟ πρόβαλε δύο ζητήματα που είναι ότι ''είναι ώρα για πιο αποφασιστικά μέτρα που να απευθύνονται στο συσσωρευμένο πλούτο μιας και υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μέτρων στήριξης των δημοσίων οικονομικών'' και ότι ''η παγοποίηση μισθών ως μέθοδος έχει το στοιχείο το ισοπεδωτικό''. 

''Εμείς πάντα προωθούσαμε και θα συνεχίσουμε να προωθούμε τη λογική του να συνεισφέρει ο καθένας ανάλογα με τη δύναμή του'', είπε, προσθέτοντας ότι ''η λογική της κλιμακωτής συνεισφοράς έτσι όπως έχει συμφωνηθεί είναι σωστή και πάνω σε αυτή τη λογική πρέπει να παραμείνουμε''.

Εμείς, συνέχισε, ''έχουμε κάνει συμφωνίες με τον Υπουργό Οικονομικών που τις θεωρούμε ουσιαστικές και σημαντικές υπερβάσεις που προβλέπουν σημαντική ελάφρυνση στα δημόσια οικονομικά''.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ''έχουμε συμφωνήσει σε μια είσπραξη από τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πέρα των άλλων, με μια μέθοδο κλιμακωτής συνεισφοράς ανάλογα με το ύψος του μισθού''.

''Αυτή τη λογική εμείς την υπερασπιζόμαστε και η πρόταση για παγοποίηση μισθών σημαίνει ουσιαστικά να μπει στο περιθώριο η κλιμακωτή συνεισφορά και να υπάρξει πάγωμα για όλους'', είπε, προσθέτοντας ότι ''εμείς αυτό το βλέπουμε κάπως ισοπεδωτικό''.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι η κλιμακωτή συνεισφορά ''έχει συμφωνηθεί και επιμένουμε σε αυτή την φιλοσοφία, της κλιμακωτής επιβάρυνσης και όχι στη φιλοσοφία του παγώματος που είναι για όλους''.

Κληθείς να αναφέρει τον τρόπο που θα φορολογηθεί ο πλούτος, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ''ένα παράδειγμα είναι αυτό που λεν στο εξωτερικό ο φόρος του εκατομμυριούχου, ο φόρος καθαρής περιουσίας, με βάση το πώς ζει ο καθένας'', προσθέτοντας ότι αν κάποιος έχει ένα σπίτι 1.000 τετρ. μέτρα και ζει στη χλιδή, αυτό φαίνεται και αφού φαίνεται υπάρχει τρόπος να μετρηθεί και να φορολογηθεί''.

Ανέφερε ότι ''αν κάποιος έχει ένα κότερο που αξίζει ένα εκατομμύριο αυτό φαίνεται και αν το έχει και ζει μέσα στη χλιδή να φορολογηθεί'' και πρόσθεσε ότι ''αυτό είναι ο φόρος του πλούτου, δεν είναι καμιά επιστήμη και υπάρχουν κριτήρια που μπορούν να βρεθούν''.

Ανέφερε επίσης ότι ''αν υπάρχουν εταιρείες που έχουν κέρδη, αυτό φαίνεται και αυτά τα κέρδη να φορολογηθούν με ένα λογικό συντελεστή''. 

Ερωτηθείς ποιος ευθύνεται που δεν προχωρεί η φορολόγηση του πλούτου, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι ''προφανώς υπάρχουν δυνάμεις και βουλευτές και κόμματα που προστατεύουν τον πλούτο, πολιτικά''.

''Νομίζω είμαστε μάρτυρες σε πάρα πολλές περιπτώσεις όπου έγινε προσπάθεια για να επιβαρυνθεί ο πλούτος και αυτή η προσπάθεια απέτυχε γιατί βρήκε αντίδραση από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις'', πρόσθεσε. 

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι υπήρξε μια διερευνητική συνάντηση από πλευράς Υπουργού Οικονομικών και έχουμε τοποθετηθεί πάνω στις προτάσεις. 

''Δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτε, ούτε δεσμευτήκαμε σε τίποτα, απλά διερευνητικά ο Υπουργός άκουσε τις απόψεις μας και είναι θέμα δικό του να καθορίσει τα επόμενα βήματα'', είπε ο κ. Μωυσέως, ενώ απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο Υπουργός έλαβε σήμερα όχι από όλες τις συντεχνίες, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε: ''Περίπου ναι''.

Αναφορικά με το θέμα της παγοποίησης των προσαυξήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, είπε ότι ''με τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει στις 14 Σεπτεμβρίου έχουμε κάθε δικαίωμα να ζητούμε να εφαρμοστεί'', προσθέτοντας ότι ''η συμφωνία προνοεί κάποια πράγματα τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί''.

Ανέφερε ότι ''δεν θεωρεί ότι είναι σωστό, λογικό ή μπορεί να γίνει κοινωνικά αποδεκτό από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους κάθε ένα με ενάμισι μήνα να έχουν μια νέα πρόταση από τον εργοδότη τους να διαμορφώνουν τα δικαιώματα τους με βάση τις συλλογικές συμβάσεις''.

Αναφορικά με τη συμβολή των ιδιωτικών υπαλλήλων με κλιμακωτή φορολογία για εισόδημα πέρα των 2.500 ευρώ, ο κ. Μωυσέως είπε ότι ''δεν είναι υψηλά αμειβόμενος'' ένας που λαμβάνει ακάθαρτο μισθό 2.500 ευρώ, ενώ ''υπάρχει ένα μεγάλο κενό πώς καλείται να πληρώσει ο ιδιωτικός υπάλληλος και δεν καλείται την ίδια ώρα να πληρώσει ο αυτοεργοδοτούμενος''.

''Μπορεί να καλεί έναν αρχιτέκτονα που εργάζεται σε κάποιον εργοδότη να πληρώσει συνεισφορά και ένας αρχιτέκτονας ο οποίος ιδιωτεύει δεν πληρώνει τίποτα'', πρόσθεσε. 

Αναφέροντας ότι ο πλούτος φορολογείται με την πρόταση του Υπουργού για 0,5% πάνω στον κύκλο εργασίας των επιχειρήσεων, είπε ότι αυτό ''είναι ανεφάρμοστο και έχουν επιχειρηματολογήσει και διάφοροι άλλοι και οι εργοδοτικές οργανώσεις''. 

Ο κ. Μωυσέως είπε ότι πριν μια ώρα ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να ανακοινώσει τους μεγαλύτερους οφειλέτες φόρου στο κράτος, δίνοντας τους αρχικά μια προειδοποίηση ένα μήνα και αν δεν συμμορφωθούν να ανακοινώσει τους πρώτους 30.

Στη συνέχεια ''να δώσει ακόμη ένα μήνα και να ανακοινώσει τους άλλους 30 για να δημιουργηθεί το name and shame'', πρόσθεσε. 

Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Μωυσέως είπε ότι η πρώτη ευθύνη είναι του Υπουργείου Οικονομικών να καταθέσει πρόταση προς τη Βουλή, προσθέτοντας ότι ''τί θα γίνει στη Βουλή είναι θέμα τί θα πουν τα κόμματα και το κρίνουμε εκ των υστέρων''. 
Ανέφερε, όμως, ότι ''δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη Βουλή όταν δεν ψήφισε τις φορολογίες πριν αρκετό καιρό''.

Σε παρατήρηση ότι η Κύπρος θα μπει στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Μωυσέως είπε ότι ''δεν είναι τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να σημαίνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα κωφεύει ή δεν βλέπει τα προβλήματα της οικονομίας'', προσθέτοντας ότι ''οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να είναι η εύκολη λύση ιδιαίτερα εφόσον έχουν κληθεί και έχουν κάνει θυσίες''.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι ''η εξαγγελία του Υπουργού για πάγωμα των μισθών ήταν μια μεγάλη έκπληξη'', προσθέτοντας ότι ''μέχρι σήμερα έχουν γίνει πέντε συμφωνίες μεταξύ Κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων και ''εμείς δώσαμε ό,τι μας αναλογεί''.

''Προτού εφαρμοστεί η συμφωνία για μη καταβολή της ΑΤΑ ο Υπουργός Οικονομικών εξαγγέλλει (νέα μέτρα) χωρίς να προηγηθεί διάλογος που είναι μέγιστο σφάλμα του Υπουργού'', είπε ο κ. Χατζηπέτρου, προσθέτοντας ότι «έχει παράδοση στον τόπο μας ο κοινωνικός διάλογος'' και ''συγκρούσεις σπανίως γίνονται και πάντοτε καταλήγουμε σε συναινετικές ρυθμίσεις'', ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. 

Ανέφερε ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για τη φοροδιαφυγή και ότι δεν είναι θέμα της ΠΑΣΥΔΥ να δημοσιεύσει κατάλογο και πρόσθεσε ότι ''και ο κ. Υπουργός έχει τα ονόματα και ο Διευθυντής του Φόρους Εισοδήματος έχει τα ονόματα και αρκετοί άλλοι τα έχουν''.

Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα για πρώτη φορά είπαν θα δημοσιευθούν τα ονόματα των φοροδιαφυγάδων και έγιναν συλλήψεις επωνύμων. 

Αναφορικά με την προσφυγή δημοσίων υπαλλήλων στα εργατικά δικαστήρια για το θέμα της αποκοπής 3% για σκοπούς σύνταξης, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι ''εμείς θέλαμε να δώσουμε 3% επί των μικτών απολαβών αλλά για ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και όχι για τη σύνταξη, για την οποία λέγαμε - είχαμε και γνωμάτευση από τον Αλέκο Μαρκίδη - ότι είναι περιουσιακό στοιχείο του υπαλλήλου που προστατεύεται και από το Σύνταγμα'', είπε, προσθέτοντας ότι ''κανένας δεν μας άκουσε και μας έλεγαν ότι είναι και λίγα''.

Ανέφερε ότι ''είναι δικαίωμα μας να προσφύγουμε όπως το πράξαμε στα αρμόδια δικαστήρια και να επιδιώξουμε δικαίωση και πιστεύουμε ότι θα δικαιωθούμε αλλά θα τηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεσμευόμαστε να δώσουμε το 3% για όσο χρόνο χρειαστεί για να ενισχύσουμε τα δημόσια οικονομικά''.

Ανέφερε τέλος ότι συμφωνήσαμε και για τη μη καταβολή της ΑΤΑ που δεν εφαρμόστηκε και πρόσθεσε ότι ''ήταν λανθασμένη η ερμηνεία ότι θα τα παίρναμε αναδρομικά''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"