ΑΒΕΡΩΦ: Η Κυβέρνηση ευθύνεται για τις συνεχείς υποβαθμίσεις

Ανησυχία για την κυπριακή οικονομία αλλά και για τον τρόπο που παρουσιάζονται οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων από την Κυβέρνηση, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στην υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο πιστοληπτικής ικανότητας Moody's κατά δύο βαθμίδες, από Baa1 σε Baa3. 

Μιλώντας στη Βουλή, κ. Νεοφύτου είπε ότι η εξέλιξη αυτή φέρνει τα κυπριακά ομόλογα μόλις ένα σκαλοπάτι πάνω από την κατηγορία των σκουπιδιών (junk) και τη στιγμή αυτή τα κυπριακά ομόλογα κατατάσσονται στην κατώτατη βαθμίδα investment grade, με τον αρνητικό ορίζοντα να παραμένει. 

«Ανησυχώ για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και ανησυχώ με τον τρόπο που ακόμα και σήμερα προπαγανδιστικά και αποσπασματικά παρουσιάζονται οι αξιολογήσεις των διεθνών οίκων πιστοληπτικής ικανότητας», ανέφερε. 

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση επικεντρώθηκε στο να σημειώνει τον πρώτο λόγο για τη νέα υποβάθμιση, δηλαδή τη μεγάλη πιθανότητα να αναγκαστεί το κράτος να συμβάλει οικονομικά στην επανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο δεύτερος λόγος είναι η αδυναμία μιας χώρας να απευθυνθεί για δανεισμό στις διεθνείς αγορές. Ανέφερε ότι αυτό μπορεί κάποιος να το κατανοήσει όταν μια χώρα έχει δημόσιο δανεισμό 100 ή 120%, αλλά αν μια χώρα όπως η Κύπρος με το εξωτερικό χρέος να είναι στο 63% και να μην μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές, αυτό δείχνει μια παντελή έλλειψη αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας και κατ' επέκταση της κυπριακής πολιτείας. 

Συμπλήρωσε ότι ο τρίτος λόγος για τη διπλή υποβάθμιση είναι η αδυναμία της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα πακέτο μέτρων που θα οδηγήσει τα δημοσιονομικά της χώρας σε μια πορεία μακροπρόθεσμης οικονομικής εξυγίανσης, ιδιαίτερα μετά την καταστροφή στο Μαρί.

«Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα του Νοέμβρη κι ενώ η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε για το δεύτερο πακέτο ότι θα έφθανε στη Βουλή το Σεπτέμβριο, ακόμα περιμένουμε τα νομοσχέδια για τη στόχευση των κοινωνικών παροχών», ανέφερε. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα, αφού η Κύπρος στήριξε την ανάπτυξη της τα τελευταία χρόνια στον πυλώνα των υπηρεσιών και κατέστη ένα από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου έχει ένα μέγεθος οκτώ με εννιά φορές το ΑΕΠ. Είπε ότι σίγουρα αυτή η υπερμεγένθυνση του τομέα έχει και τους δικούς της κινδύνους, όπως βιώνονται την τελευταία περίοδο. Ανέφερε ωστόσο πως αν δεν υπήρχε αυτός ο τομέας να ωθεί την ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, το βιοτικό επίπεδο των Κυπρίων θα ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. 

«Έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε δυνατή την οικονομία και ψηλό το βιοτικό επίπεδο του λαού μας. Δεν μπορούμε όμως να πετύχουμε αυτή την επιθυμία και αυτό το στόχο με αυτές τις αξιολογήσεις», είπε. 

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι με τα λάθη και τις παραλείψεις, η Κύπρος από εκεί που ήταν μια από τις καλύτερες οικονομίες στο σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομιών τα τελευταία χρόνια, σήμερα τα κυπριακά ομόλογα κατατάσσονται σε καλύτερη κατηγορία μόνο από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, που είναι δυο χώρες που έχουν ήδη καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης. 

Πρόσθεσε ότι σε σχέση με την τρίτη χώρα που έχει καταφύγει στο Μηχανισμό, την Ιρλανδία, η Κύπρος κατατάσσεται σε καλύτερη θέση μόνο από τους Moody's, ενώ οι S&P και οι Fitch κατατάσσουν την Ιρλανδία (ΒΒΒ+) σε μια ψηλότερη βαθμίδα από την Κύπρο (ΒΒΒ). Είπε επίσης ότι σε σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές της Κύπρου χώρες για προσέλκυση επενδύσεων και περιφερειακά χρηματοοικονομικά κέντρα όπως είναι το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Ανέφερε ότι το Λουξεμβούργο έχει διαβάθμιση ΑΑΑ και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, δηλαδή εννέα βαθμίδες ψηλότερα από την Κύπρο με βάση τους Moody's και οκτώ με βάση τους S&P και Fitch. Η δε Μάλτα, πρόσθεσε, κατατάσσεται τέσσερεις βαθμίδες ψηλότερα βάση τους Moody's (A2) και τρεις βαθμίδες ψηλότερα βάση τους S&P και Fitch (Α). 

Ο κ. Νεοφύτου συμπλήρωσε ότι με αυτές τις αξιολογήσεις η Κύπρος δεν μπορεί να παραμείνει χρηματοπιστωτικό κέντρο. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος δεν έχει άλλες επιλογές ώστε να κτίσει την οικονομία της όπως η βιομηχανία ή ο αγροτικός τομέας.

«Είναι μονόδρομος για μας να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών, να αναβαθμίσουμε την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, να θωρακίσουμε το οικονομικό μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα χρειαστεί νέο πακέτο μέτρων για να σταθεροποιηθεί και να αναβαθμιστεί η οικονομία, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι κάποια μέτρα που πάρθηκαν ήταν επώδυνα για κάποιες κατηγορίες πολιτών, δεν έγινε δυνατό να διορθωθεί η κυπριακή οικονομία. 

Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς χρειάζονται κι άλλα μέτρα», γιατί όπως είπε όταν πριν από τρία χρόνια έπρεπε να ληφθούν ανώδυνα μέτρα που θα θωράκιζαν την οικονομία από την κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν η αιτία για την μη λήψη μέτρων, αφού έλεγε ότι η κυπριακή οικονομία είναι αλώβητη και ότι η κρίση θα προσπεράσει την Κύπρο. Συμπλήρωσε ότι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και επώδυνα μέτρα να μην είναι σε θέση να σταματήσουν την κατρακύλα της κυπριακής οικονομίας. 

«Η οικονομία είναι όπως τον καρκίνο. Όσο καθυστερείς τη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας τόσο πιο επώδυνη είναι η θεραπεία, αλλά μειώνονται και οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς. Όσο γρηγορότερα εντοπιστεί ο καρκίνος και όσο γρηγορότερα ξεκινήσει η θεραπεία τόσο πιο ανώδυνη θα είναι για τον ασθενή και με πολύ περισσότερες πιθανότητες για ίασή του», ανέφερε. 

Ερωτηθείς κατά πόσο τα κόμματα θα αναγκαστούν να ψηφίσουν πλέον την αύξηση του ΦΠΑ στο 3%, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε αυτή την Κυβέρνηση «κόλλησε η βελόνα: φόρους και μόνο φόρους». Απαρίθμησε σειρά φορολογιών που «έχουν γονατίσει τον Κύπριο φορολογούμενο». 
«Όσο περισσότερους φόρους βάζει αυτή η Κυβέρνηση τόσο και διευρύνονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Δεν είναι δυνατό να βάζεις 8-10 νέες φορολογίες και τα δημοσιονομικά ελλείμματα να διευρύνονται αντί να μειώνονται», είπε. 

«Κάπου πάει στραβά το πράγμα», ανέφερε προσθέτοντας ότι η αύξηση των δαπανών ενός «σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους είναι πολλαπλάσια από την αύξηση των εσόδων του κράτους ακόμα και με δέκα νέες φορολογίες». 

Έκανε λόγο για επιδόματα και ωφελήματα που δεν έχουν καμιά σχέση με τους μισθούς που είναι στο σύνολό τους εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο. Μίλησε για κοινωνική ανισότητα μεταξύ των πολιτών, αλλά και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων αφού κάποιοι διαχρονικά απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"