Μπαν Κι Μουν: Να ξανάρθετε τον Γενάρη, έτοιμοι για πολυμερή διάσκεψη

Με προφανή σκοπό να οδηγηθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό σε κατάληξη  πρίν από τον Ιούλιο του 2012, που αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, όρισε νέα συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου τον ερχόμενο Ιανουάριο, προδιαγράφοντας ταυτόχρονα και τον καθορισμό «πολυμερούς διάσκεψης».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Χριστόφιας αφού ανέφερε ότι «δεν έγινε κατορθωτό  να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα διάφορα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού» εξέφρασε την άποψη ότι «παρότι δύσκολο δεν είναι ακατόρθωτο» αυτό να γίνει μέσα στα χρονοδιαγράμματα του Μπαν Κι Μούν. 
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Χριστόφιας επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις επικριτικές δηλώσεις τους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Νέας Υόρκης.

Ο Ντερβίς Έρογλου εξέφρασε ικανοποίηση για το περιεχόμενο της δήλωσης Μπαν Κι Μουν , εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με την προδιαγραφόμενη «πολυμερή» θα αποφασισθεί και η διενέργεια δημοψηφίσματος.

Οι εξελίξεις  της συνάντησης της Νέας Υόρκης προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας τες ως παγίδευση της ελληνικής πλευράς.

Η  δήλωση  Μπαν Κι Μουν

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρης Χριστόφιας και Ντερβίς Ερογλου συμφώνησαν ότι περαιτέρω προσπάθειες είναι αναγκαίες τους επόμενους δύο μήνες για να φθάσουν στο τελικό στάδιο στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, προαναγγέλλοντας παράλληλα νέα συνάντηση για τον Ιανουάριο. 

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση των διήμερων συνομιλιών στο Greentree στο Λογκ Αϊλαντ της Νέας Υόρκης, ο Γενικός Γραμματέας είπε επίσης ότι οι ηγέτες έκαναν κάποια ενθαρρυντική πρόοδο στις συνομιλίες πάνω στα βασικά θέματα και οι συζητήσεις ήταν θετικές, εποικοδομητικές και εντατικές, και «αυτό μου δημιούργησε την πεποίθηση ότι μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί», είπε. 

Πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες τον διαβεβαίωσαν ότι πιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν σε μια λύση. 

Αν και σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στους τομείς της οικονομίας, θεμάτων ΕΕ και στα εσωτερικά θέματα ασφάλειας, είπε ο κ. Μπαν, εντούτοις πολύ λιγότερη πρόοδος έχει επιτευχθεί στα θέματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένειας. 

Ο κ. Μπαν είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλός του και η ομάδα του, θα παραμείνουν έτοιμοι να βοηθήσουν. Πρόσθεσε επίσης ότι κάλεσε τους ηγέτες να τον συναντήσουν σε μια παρόμοιας μορφής διαδικασία τον ερχόμενο Ιανουάριο και «μέχρι τότε, αναμένω ότι οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού θα έχουν επιλυθεί και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακολούθως σε μια πολυμερή διάσκεψη». 

Στη δήλωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ αφού ευχαριστεί τους ηγέτες που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του και μετέβησαν στο Greentree τις τελευταίες δύο μέρες, αναφέρει ότι αυτή ήταν η τέταρτη συνάντησή τους μαζί «καθώς εργαζόμαστε για να διαμορφώσουμε μια συνολική λύση του Κυπριακού. Συναντηθήκαμε τον Ιούλιο στη Γενεύη. Σε εκείνη τη συνάντηση, συμφωνήσαμε όπως οι πλευρές εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες για να φθάσουν σε συγκλίσεις πάνω σε βασικά θέματα των συνομιλιών τα οποία εκκρεμούσαν.

Από τον Ιούλιο, είπε, στην εντατική φάση, οι ηγέτες συναντήθηκαν 19 φορές. Ανέφερε ότι η περίοδος αυτή ενίοτε ήταν δύσκολη «αλλά οι δύο πλευρές παρέμειναν προσηλωμένες και επιτεύχθηκε πρόοδος πάνω σε μερικά σημαντικά θέματα που εκκρεμούσαν. Αξιόλογη πρόοδος επιτεύχθηκε στους τομείς της οικονομίας, θεμάτων ΕΕ και στα εσωτερικά θέματα ασφάλειας, είπε ο κ. Μπαν, εντούτοις «πολύ λιγότερη πρόοδος έχει επιτευχθεί στα θέματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένειας». 
Ανέφερε ότι προσκάλεσε τους δύο ηγέτες στο Greentree με την ελπίδα ότι θα φθάσουν σε περαιτέρω συγκλίσεις πάνω σε αυτά τα βασικά θέματα. «Επωφελήθηκα επίσης της ευκαιρίας που είχαμε μαζί στο Greentree να εκτιμήσουμε πόσο κοντά είναι οι δύο πλευρές στην επίτευξη μιας συμφωνίας», είπε.

Ο κ. Μπαν είπε ότι οι πλευρές «πέτυχαν ενθαρρυντική πρόοδο κατά τη διάρκεια των δύο ημερών πάνω στα υπόλοιπα βασικά θέματα. Οπως ανέφερε ο Ειδικός Σύμβουλός μου, οι συζητήσεις ήταν θετικές, εποικοδομητικές και εντατικές. Αυτό με ενεθάρρυνε ότι μια συνολική λύση μπορεί να επιτευχθεί. Και οι δύο ηγέτες με διαβεβαίωσαν ότι πιστεύουν ότι μπορούν να φθάσουν σε λύση».

«Υπάρχει ακόμη εργασία που πρέπει να γίνει», είπε ο κ. Μπαν, προσθέτοντας ότι Χριστόφιας και Ερογλου «συμφώνησαν ότι χρειάζονται περαιτέρω ουσιώδεις προσπάθειες τους επόμενους δύο μήνες καθώς προχωρούμε στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Ο Ειδικός Σύμβουλός μου και η ομάδα του παραμένουν έτοιμοι να βοηθήσουν», είπε, προσθέτοντας ότι «κάλεσα τους δύο ηγέτες να με συναντήσουν σε μια παρόμοιας μορφής διαδικασία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Μέχρι τότε, αναμένω ότι οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού θα έχουν επιλυθεί και θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ακολούθως σε μια πολυμερή διάσκεψη», κατέληξε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Πρόεδρος Χριστόφιας

Οσο διαρκούν οι συνομιλίες θα επιδεικνύουμε καλή θέληση και θα είμαστε έτοιμοι για λύση η οποία να είναι συμφωνημένη, λειτουργική, να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού, δήλωσε μετά το τέλος των Συνομιλιών στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στο τέλος της διήμερης συνάντησης, η ουσία είναι ότι στο Greentree δεν έγινε, δυστυχώς, κατορθωτό να γίνει το μεγάλο βήμα για να υπάρξει στροφή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι γι’ αυτό, ανέφερε, που ο ΓΓ, συνεκτιμώντας μαζί μας τα αποτελέσματα της συνάντησης, αλλά και της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων, πρότεινε να συναντηθούμε ξανά περί τα μέσα του ερχόμενου Γενάρη. 

Ο στόχος μέχρι τότε, ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα διάφορα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού, πράγμα δύσκολο έχοντας υπόψη τις διαφορές. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, επεσήμανε.

Αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Λογκ Αϊλαντ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «προβήκαμε σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ και ζητήσαμε τη δραστήρια εμπλοκή του ΓΓ στις συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών. Κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό». 

Στη δήλωσή του, όπως είπε, ήθελε να προβεί σε ορισμένα σχόλια σχετικά με τις συνομιλίες καθώς και για διάφορα σχόλια και τοποθετήσεις που έγιναν στην Κύπρο. 

Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «για ό,τι είχαμε υπόψη μας σχετικά με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, εμείς ενημερώσαμε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο. Οπως κάνουμε πάντα. Ερχόμενοι στη Νέα Υόρκη, είχαμε υπόψη ότι η συνάντηση θα διεξαγόταν με το ίδιο τρόπο που πραγματοποιήθηκαν οι τρεις προηγούμενες. Οταν φτάσαμε πληροφορηθήκαμε διαφοροποίηση της μεθοδολογίας. Προβήκαμε σε έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ και ζητήσαμε τη δραστήρια εμπλοκή του ΓΓ στις συνομιλίες στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών. Κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό». 

Στο χρονικό διάστημα που ο ΓΓ του ΟΗΕ απουσίαζε από τη συνάντηση, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «έγιναν χωριστές συναντήσεις των ανθρώπων του ΟΗΕ με τους δύο ηγέτες και τις διαπραγματευτικές τους ομάδες. Σ’ αυτές τις συναντήσεις συζητήθηκαν εκατέρωθεν θέσεις των δύο πλευρών όπως διατυπώθηκαν στις συνομιλίες στην Κύπρο, χωρίς την οποιαδήποτε διαμεσολάβηση ή επιδιαιτησία, όπως ελέχθη από κάποιους στην Κύπρο. Ούτε και κατατέθηκαν γεφυρωτικές προτάσεις, όπως επίσης ελέχθη». 

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η παρουσία του ΓΓ στις συνομιλίες ήταν πολύωρη. «Η ουσία όμως ποια είναι; Η ουσία είναι ότι στη συνάντηση δεν έγινε δυστυχώς κατορθωτό να γίνει το μεγάλο βήμα για να υπάρξει στροφή στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Είναι γι’ αυτό που ο ΓΓ, συνεκτιμώντας μαζί μας τα αποτελέσματα της συνάντησης, αλλά και της εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων, πρότεινε να συναντηθούμε ξανά περί τα μέσα του ερχόμενου Γενάρη. Ο στόχος μέχρι τότε είναι να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στα διάφορα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού, πράγμα δύσκολο έχοντας υπόψη τις διαφορές. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο», ανέφερε. 

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας είπε ότι «αξιολογώντας τις αντιδράσεις αλλά και αρκετές αυθαίρετες και αστήριχτες επικρίσεις και συμπεράσματα που γίνονται στην Κύπρο, διερωτώμαι τελικά ποιο μήνυμα και ποιες εντυπώσεις δημιουργούμε στο διεθνή παράγοντα». Διερωτώμαι, είπε, «τελικά αν πραγματικά έχουμε κατανοήσει ότι η λύση θα είναι συμβιβαστική και αν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως είναι η διαχρονική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το 1977 και όπως επαναβεβαίωσε επανειλημμένα το Εθνικό Συμβούλιο». Πάνω σ’ αυτή τη βάση», ανέφερε «εμείς διαπραγματευόμαστε συνεπείς στις αρχές λύσης του Κυπριακού και επιδεικνύοντας τον απαραίτητο ρεαλισμό».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ενημερώνουμε πλήρως το Εθνικό Συμβούλιο για όλες τις εξελίξεις και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε. Αυτό καταμαρτυρούν τα κοινά ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου». 

Την ώρα που δίνουμε τη μάχη της επίλυσης του Κυπριακού ενώπιον του ΓΓ, πρόσθεσε, «είναι το λιγότερο παράδοξο και αφύσικο στο εσωτερικό μέτωπο να διατυπώνονται αυθαίρετα συμπεράσματα λες και ο στόχος είναι μια όχι δημιουργική στάση για επίλυση του προβλήματος, αλλά η εκ των προτέρων απόφαση να αμαυρωθούν οι προσπάθειες του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες. Αυτή η εικόνα που εκπέμπει το εσωτερικό μέτωπο στο διεθνή παράγοντα σας διαβεβαιώ ότι σημειώνεται αρνητικά από το διεθνή παράγοντα. Τελικά με μια τέτοια στάση ζημιώνουμε τη ελληνοκυπριακή πλευρά και σε τελευταία ανάλυση την Κύπρο και τον αγώνα του λαού μας για λύση και επανένωση», ανέφερε. 

«Εμείς όσο κρατούν οι συνομιλίες θα επιδεικνύουμε καλή θέληση και θα είμαστε έτοιμοι για λύση, η οποία να είναι συμφωνημένη, λειτουργική να στηρίζεται σε αρχές και να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα ολόκληρου του κυπριακού λαού», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ικανοποιημένος ο Ερογλου 

Ευχαριστημένος από τις συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου λέγοντας ότι η συνάντηση στο βαθμό που ανέμεναν κύλησε καλά. 

Αξιολογώντας τα αποτέλεσμα της διήμερης συνάντησης στο Λονγκ Αϊλαντ, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του παράνομου Μπαϊράκ, ο κ. Ερογλου εξέφρασε ικανοποίηση και για τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ. 

''Το χαρακτηριστικό της δήλωσης που ξεκαθαρίζει ότι ήρθαμε προς το τέλος της διαδικασίας μας ικανοποίησε''. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για τη συνέχιση στην Κύπρο των συναντήσεων των ηγετών απευθείας και εκ του σύνεγγυς, ενώ πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της και ο ΓΓ και η ομάδα του τις αξιολόγησαν καλά. 

''Στις συνομιλίες που θα γίνουν στην Κύπρο με την κατάθεση και από την ε/κ πλευρά κάποιων προσεγγιστικών, γεφυρωτικών προτάσεων, θεωρώ ότι μπορούμε να πλησιάσουμε σε ένα τέλος''. 

Σε ερώτηση εάν η συνάντηση του Ιανουαρίου είναι η τελευταία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στη δήλωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρθηκε σε μια διεθνή διάσκεψη με τέσσερα ή πέντε μέρη. ''Μετά τη συνάντηση του Ιανουαρίου η πραγματοποίηση μιας διάσκεψης δίδει την έννοια του τέλους. Ξέρετε ότι από τον Ιούνιο η νότια Κύπρος θα ασκεί την Προεδρία της ΕΕ και αυτή την περίοδο δύσκολο να γίνουν συνομιλίες. Εγώ κράτησα μια σταθερή στάση, πρώτα συνάντηση τον Ιανουάριο, μετά τετραμερής ή πενταμερής διάσκεψη και πλέον θα φανεί αν θα υπάρξει ή όχι μια συμφωνία''. 

Σε παρατήρηση ότι δεν έκαναν πολλές δηλώσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Ερογλου είπε ότι δεν θέλουν να παίξουν το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών και πως το σημαντικό είναι να υπάρξει ένα αποτέλεσμα τον Ιανουάριο. Ευχήθηκε τέλος όπως στην π έ μ π τ η σ υ ν ά ν τ η σ η (τον Ιανουάριο) επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει τους Τουρκοκυπρίους και ορισθεί μια ημερομηνία για το δημοψήφισμα.

ΔΗΣΥ: Απογοητευτικά τα αποτελέσματα
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ''τα αποτελέσματα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη είναι απογοητευτικά'', προσθέτοντας ότι ''είναι εμφανέστατο πως χωρίς να έχει επιτευχθεί η όποια ουσιαστική πρόοδος, οδηγούμαστε προς την κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε ενώπιον του πιεστικού διλήμματος του ναυαγίου ή μιας πολυμερούς διάσκεψης''. 

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε απόψε, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι ''για άλλη μια φορά επαναλαμβάνουμε πως αυτό που χρειάζεται είναι η νηφάλια επανεκτίμηση της κατάστασης, ο σοβαρός προβληματισμός και η συλλογική προετοιμασία και διαχείριση των επόμενων βημάτων''. 

Σε σχέση με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει ότι ''λυπούμαστε να παρατηρήσουμε πως αντί να επικεντρώσει τα όποια σχόλια στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς επέλεξε για άλλη μια φορά, από το χώρο των συνομιλιών, να καταγγείλει κόμματα της αντιπολίτευσης πως φέρουν την ευθύνη για τα αδιέξοδα των δικών του χειρισμών''.

Χρονοδιάγραμμα βλέπει το ΔΗΚΟ

Τις επιθυμίες του ως πραγματικότητα, παρουσίασε με τη δήλωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Green Tree του Λόνγκ Αϊλαντ, εκτιμά το ΔΗΚΟ και διακρίνει ''πίσω από τα επιτηδευμένα λόγια του ένα προφανές χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα καταστεί σαφέστατο μετά την προαναγγελθείσα επόμενη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Ντερβίς Ερογλου''. 

Σε ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, αναφέρεται ότι ο Μπαν Γκι-μουν, ''κατά την πάγια τακτική του, επιχείρησε να παρουσιάσει τις επιθυμίες του ως πραγματικότητα, δημιουργώντας έτσι μια εικονική πραγματικότητα πίσω από την οποία κρύβονται δυσάρεστες αλήθειες''. 

Ούτε λέξη για την τουρκική αδιαλλαξία, αναφέρεται ενώ κάνει λόγο για πρόδηλη προσπάθεια να παρουσιαστεί δήθεν ενθαρρυντική πρόοδος στη συνάντηση της Νέας Υόρκης σε κάποια από τα θεμελιώδη θέματα. Μάλιστα, όπως είπε, η πρόοδος αυτή του επιτρέπει να εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει τελική συμφωνία, σημειώνεται. 

Ωστόσο, την επόμενη στιγμή σημείωσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει στους επόμενους δυο μήνες ώστε να φτάσουν τα πράγματα «στο τέλος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΚΟ. 

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Μπαν, προστίθεται, η επόμενη συνάντηση του με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα είναι ο τελευταίος σταθμός πριν «το τέλος» και μέχρι αυτό το σταθμό αναμένει ότι οι δυο ηγέτες θα καταλήξουν σε συμφωνία για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού ώστε να ακολουθήσει διεθνής διάσκεψη. 

''Εχουμε την άποψη ότι πίσω από όσα δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ και κυρίως από όσα παρέλειψε να πει, υπάρχει μια μεθόδευση και μια απόπειρα παγίδευσης της πλευράς μας σε μια πορεία με προσδιορισμένη και σημαδεμένη κατάληξη''. 

Το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι θα προβεί σε εκτενέστερα σχόλια στη βάση πληρέστερης ενημέρωσης και αναλυτικότερης αξιολόγησης και εκτίμησης των αποτελεσμάτων της συνάντησης της Νέας Υόρκης. 

Η ΕΔΕΚ ζητά δημοψήφισμα 
Η ΕΔΕΚ θα είναι έτοιμη να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και με σαφήνεια για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους , εκφράζοντας, παράλληλα, τη θέση της ΕΔΕΚ για την ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. 

Σε δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ, μετά τη συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων και κληθείς να σχολιάσει τα όσα μεταδίδονται από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι «είναι φρόνιμο να αναμένουμε τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ».

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι ανησυχούμε γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν φαίνεται έτοιμος να αποσύρει τις απαράδεκτες, γενναιόδωρες προσφορές της εκ περιτροπής προεδρίας, της σταθμισμένης ψήφου, της αποδοχής παραμονής 50 χιλιάδων εποίκων αλλά και τις δικές μας θέσεις όπως έχουν κατατεθεί για το περιουσιακό».

Επίσης, συνέχισε, «ανησυχούμε και εύλογα τίθεται ένα ερώτημα γιατί ο ΟΗΕ προχώρησε σε εκ τους σύνεγγυς συνομιλίες με πρώτο ρόλο και λόγο στον κ. Ντάουνερ και στον κ. Πάσκοε». 

Ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι «θα είμαστε έτοιμοι να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα και με σαφήνεια όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ».

Η θέση της ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, είναι ότι με την επιστροφή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει «να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και να θέσει στο λαό ένα σημαντικό ερώτημα, εάν δηλαδή αποδέχεται ή απορρίπτει την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο».

«Αν αποδέχεται ή απορρίπτει τις θέσεις όπως έχουν κατατεθεί για το περιουσιακό όπως επίσης και της αποδοχής παραμονής 50 χιλιάδων εποίκων. Τότε στην πράξη θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ενότητα που είναι και το ζητούμενο»

«Δεν συναινούμε στο λάθος», κατέληξε.

Σύγκληση του Εθνικού ζητά το ΕΥΡΩΚΟ

Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζει το ΕΥΡΩΚΟ σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι αναμένει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας θα συγκαλέσει άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για τα όσα έγιναν στο Greentree. 

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις του Προέδρου Χριστόφια για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο, το ΕΥΡΩΚΟ τον καλεί «να αναλογιστεί πρώτα τις δικές του ασήκωτες ευθύνες για την κατάσταση αυτή πριν με μεγάλη ευκολία ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους». 

Σύμφωνα με το ΕΥΡΩΚΟ, «μια προσεκτική ανάγνωση της δήλωσης του ΓΓ του ΟΗΕ για τις συναντήσεις στο Greentree, επιβεβαιώνει την εκτίμηση που από την προηγούμενη τριμερή του Ιουλίου στη Γενεύη, εξέφρασε το ΕΥΡΩΚΟ ότι δηλαδή στο παρασκήνιο του «θεάτρου» των διαπραγματεύσεων υλοποιείται ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης από τους αξιωματούχους της Γραμματείας του ΟΗΕ, που έχει ως στόχο τη διεξαγωγή μιας δήθεν «διεθνούς» διάσκεψης για το Κυπριακό πριν από την Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ». 

Εκφράζεται παράλληλα η θέση ότι το νέο χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Ιανουάριο που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, δεν είναι αρκετό για να ξεπεραστούν οι αγεφύρωτες διαφορές που υπάρχουν στα ουσιώδη θέματα του Κυπριακού πριν από την επόμενη συνάντηση. 

«Η πιεστική απαίτηση για συγκλίσεις μέχρι τότε, ελλοχεύει τον κίνδυνο η πλευρά μας να αναγκαστεί να μπει σε ένα καταστροφικό πάρε δώσε», αναφέρεται. 

Τέλος, επαναλαμβάνεται η θέση ότι «η καταστροφική διολίσθηση που ακολουθεί ο κύριος Χριστόφιας θα ολοκληρωθεί με τη σύγκληση μιας δήθεν «διεθνούς» διάσκεψης την οποία εξήγγειλε ήδη ο ΓΓ και η οποία μάλιστα χαρακτηρίστηκε ως το τελικό στάδιο».

Δημοψήφισμα ζητούν οι Οικολόγοι

Είναι νωρίς να προβούμε σε εκτιμήσεις καθότι δυστυχώς για ακόμα μια φορά δεν έχουμε άμεση ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις πληροφορίες που έρχονται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν κλειδωθεί τα θέματα οικονομίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και εσωτερικά θέματα ασφάλειας.
Ο Γενικός Γραμματέας απέφυγε να αναφερθεί στην υπαναχώρηση των τουρκοκύπριων στα σημαντικά και καίρια θέματα όπως το εδαφικό, διακυβέρνηση, ιθαγένεια και εγγυήσεις. 
Το γεγονός ότι υπήρχε εξαγγελία για πολυμελή διάσκεψη η οποία από τις παρούσες συνθήκες παραπέμπει σε διαδικασία επιδιαιτησίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. 
Αναμένουμε από τον κον Χριστόφια μετά από την επιστροφή του να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις στη βάση του σεβασμού των απόψεων όλων το πολιτικών δυνάμεων και του λαού.
Επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά τη θέση των οικολόγων για δημοψήφισμα πριν από τη επόμενη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αποφασίσει ο κυπριακός λαός τις κόκκινες γραμμές για μια λύση δίκαιη και βιώσιμη. 




πηγή: http://www.iefimerida.com.cy/efimerida/page.php?pageID=13&instance_ID=23&newsid=8656

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"