Ο ΟΗΕ δεν θα μεσολαβήσει στο Κυπριακό λέγει ο Ντάουνερ

Επαφίεται στους δύο Συνομιλητές «να κτίσουν τις γέφυρες», είπε.- Είδε χθες τον πρόεδρο Χριστόφια. 
Τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν καμία πρόθεση να διαιτητεύσουν ή να μεσολαβήσουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά θα πράξουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να κτίσουν γέφυρες, δήλωσε χθες το απόγευμα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν έχει δει τον Πρόεδρο από τη συνάντηση στο Greentree, ''για αυτό ήταν καλή ευκαιρία να μιλήσουμε, όχι μόνο για την περίοδο μετά το Greentree, αλλά για να αρχίσουμε να προγραμματίζουμε τους επόμενους δύο μήνες πριν επιστρέψουμε στο Greentree, που θα είναι λίγο πέρα από τα μέσα του Ιανουαρίου''.

Πρόσθεσε ότι συναντάται με τον Πρόεδρο Χριστόφια αρκετά συχνά και σημείωσε ότι ο Τ/κ ηγέτης Ντερβίς Ερογλου απουσιάζει και θα τον συναντήσει το Σαββατοκύριακο.

Ερωτηθείς εάν ήταν αισιόδοξος για αυτή τη νέα φάση των συνομιλιών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ''είναι δύσκολο, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για αυτό, αλλά θεωρήσαμε, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, ότι έγινε καλή πρόοδος στο Greentree και στην περίοδο μέχρι το Greentree''.

''Τελικά πρέπει να βρεθεί συμφωνία σε όλα τα κύρια ζητήματα. Εχουμε προχωρήσει σε μερικά. Ακόμα αντιμετωπίζουμε δυσκολίες με άλλα. Υπάρχουν πολλές συγκλίσεις. Υπάρχουν ακόμα κάποιες αποκλίσεις. Για αυτό είναι δύσκολο, αλλά ξέρετε αυτό είναι ένα θέμα που συνεχίζεται εδώ και 37 χρόνια και έτσι, όπως έχω πει συχνά, κανείς δεν έχει ψευδαισθήσεις για το πόσο δύσκολο είναι. Είναι απίθανα δύσκολο, αλλά θα συνεχίσουμε και θα δούμε πώς πάμε'', πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπήρχε οποιοσδήποτε ενισχυμένος ρόλος για τα Ηνωμένα Εθνη, ίσως για να κτίσουν γέφυρες, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι ''είμαστε πολύ προσεκτικοί για το ρόλο μας''.

''Φυσικά έχουμε συμφωνήσει σε αυτή τη διαδικασία και μια από τις βάσεις αυτής είναι ότι δεν μεσολαβούμε ή διαιτητεύουμε. Αυτό θα μπορούσε σχεδόν να πει κανείς είναι μια από τις βάσεις των συνομιλιών, σίγουρα μια αρχή, εάν μπορεί να το πει κανείς αυτό, που έχουμε συμφωνήσει από την αρχή, για αυτό δεν σκοπεύουμε να το πράξουμε αυτό. Αλλά συνομιλούμε πολύ συχνά, φυσικά, καθημερινά, με τις δύο πλευρές, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε να γεφυρώσουν τις διαφορές. Δεν γεφυρώνουμε εμείς τις διαφορές, αυτοί γεφυρώνουν τις διαφορές, αλλά εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη διαδικασία και να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''υπάρχουν διαφόρων ειδών συναντήσεις που μπορεί κανείς να έχει, και τους δίδονται τίτλοι και γίνεται προσπάθεια να τεθεί η στρατηγική μας και η τακτική μας σε κουτιά''.

''Δεν νομίζω ότι αυτό είναι ορθό. Είμαστε εντελώς πραγματιστικοί, μέσα στο πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει, όχι έξω από αυτό το πλαίσιο. Από τον καιρό που ήρθα εδώ, έγινε προσπάθεια να προβλεφθεί ότι τα Ηνωμένα Εθνη ήθελαν να διαιτητεύσουν και να μεσολαβήσουν και θα έκαναν διάφορα δραματικά πράγματα. Το έχω εξηγήσει. Μην είστε υστερικοί, δεν θα το πράξουμε. Δεν έχουμε πει ότι θα το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε. Σας δίνω το λόγο μου. Αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές'', είπε.

Ο κ. Ντάουνερ σημείωσε ότι ''στο τέλος της ημέρας αυτοί πρέπει να κτίσουν τις γέφυρες'' και ότι ''εμείς μπορούμε να τους βοηθήσουμε αλλά στο τέλος οι ίδιοι πρέπει να κτίσουν τις γέφυρες''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"