Κυπριακό, ΑΟΖ και τη στάση της Τουρκίας συζήτησαν Δήμας-Μαρκουλλή

Η Τουρκία να αφήσει τις απειλές και να συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής.

Το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το θέμα των απειλών της Τουρκίας σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή και Σταύρος Δήμας. 
Ο κ. Δήμας, ο οποίος πραγματοποίησε  διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, είπε ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζει μια περίοδο αστάθειας και σημείωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα διαδραματίζουν σταθεροποιητικό ρόλο, κάτι που θα πρέπει να πράττουν όλοι οι γείτονες, ιδίως η Τουρκία. 

Στις δηλώσεις της, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο υποβολής οποιουδήποτε σχεδίου από πλευράς των ΗΕ στη συνάντηση της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο, ενώ είπε ότι αποτελεί θέση και των ΗΕ ότι δεν προχωρούμε προς μια διεθνή διάσκεψη εάν δεν υπάρχει συμφωνία στα θέματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού. 

Καλωσορίζοντας τον κ. Δήμα στην Κύπρο, η κ. Μαρκουλλή του ευχήθηκε πολλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο «πολύ δύσκολο έργο του ιδίου αλλά και της κυβέρνησης της Ελλάδας».

Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε, συζήτησαν θέματα που αφορούν την προεδρία της Κύπρου του Συμβουλίου της ΕΕ, το Μεσανατολικό, τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής καθώς και θέματα διεύρυνσης κυρίως των Δυτικών Βαλκανίων. 

Και οι δύο Υπουργοί μίλησαν για την αγαστή συνεργασία και το συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών. 

Η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε την επίσκεψη πολύ επίκαιρη γιατί, όπως είπε, έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του νέου ΥΠΕΞ της Ελλάδας και τόνισε τον συμβολισμό της. 

Ο κ. Δήμας είπε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν απόλυτα στον τρόπο με τον οποίο θα συνεργάζονται γιατί, όπως είπε, αυτή την κρίσιμη περίοδο πρέπει να έχουμε αποτελέσματα συνεχώς που να είναι θετικά. 

Ευχαρίστησε την κ. Μαρκουλλή για τις ευχές της για δύναμη, λέγοντας ότι «οι περιστάσεις είναι τέτοιες που χρειαζόμαστε δύναμη, σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα για να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που δεν είναι το μόνο θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι και τα άλλα πολύ σοβαρά θέματα που συζητήσαμε ήδη και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στη συνέχεια». 

Οπως είπε ο κ. Δήμας, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζει μια περίοδο αστάθειας και σημείωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα διαδραματίζουν σταθεροποιητικό ρόλο, κάτι που θα πρέπει να πράττουν όλοι οι γείτονες, ιδίως η Τουρκία. 

Η Τουρκία, πρόσθεσε, «θα μπορούσε, εφόσον αναθεωρήσει την πολιτική της, εφόσον αποφεύγει δηλώσεις, ενέργειες που προκαλούν ένταση θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόοδο των συνομιλιών σε βήματα προόδου που θα διευκόλυνε και τη δική της ενταξιακή πορεία στην Ευρώπη και θα συνέβαλλε ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή». 

Ο κ. Δήμας είπε ακόμη ότι συζήτησαν και το θέμα της οικονομικής κρίσης και για το «πόσο αποφασισμένη είναι η ελληνική κυβέρνηση - η οποία έχει ευρύτατη λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη - να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη συνεργασία των εταίρων μας στην ΕΕ». 

Συζήτησαν ακόμη και το θέμα της ΑΟΖ, τον σεβασμό που απαιτείται να επιδεικνύεται από όλες τις χώρες στο Δίκαιο της Θάλασσας και στην ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία αποβλέπει στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια και στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Κυπριακό
Ο κ. Δήμας ρωτήθηκε και για τη συνάντηση που είχε με τους συνεργάτες του χθες με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. 

Είπε ότι ο κ. Ντάουνερ, «τουλάχιστον προς εμάς, παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο θέμα των συνομιλιών και μας εξέθεσε τον προβληματισμό του». 

«Από εκεί και πέρα ελπίζω ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη θέση της και θα συμβάλει ώστε να γίνουν βήματα προόδου ώστε να υπάρξει η επανένωση της νήσου σύμφωνα με αυτά που έχουν συμφωνηθεί διότι έχουν σημειωθεί εν τω μεταξύ υπαναχωρήσεις εκ μέρους της τ/κ πλευράς», υπέδειξε. 

Σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδραση Κύπρου και Ελλάδας εάν τον Ιανουάριο τεθεί από τον ΟΗΕ ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Ντάουνερ μετά τη συνάντησή του χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ήταν ξεκάθαρες, ίσως για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρες, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιδιαιτησίας ή όποιου άλλου είδους διαμεσολάβησης εκ μέρους του ΟΗΕ». 

Η κ. Μαρκουλλή εξέφρασε τη θέση ότι εκείνο που θα επιχειρηθεί από τα ΗΕ είναι υποβοήθηση της διαδικασίας ούτως ώστε, αν υπάρχει περίπτωση, να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Αρα δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο υποβολής οποιουδήποτε σχεδίου από πλευράς των ΗΕ». 

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να βρεθούμε ενώπιον πρόσκλησης Διεθνούς Διάσκεψης στη διάρκεια της συνάντησης της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι και σε αυτό το θέμα και ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο κ. Ντάουνερ «είναι ξεκάθαροι». 

«Το θέμα αυτό», πρόσθεσε, «έχει πλέον ξεκαθαριστεί και είναι θέση και των ΗΕ ότι δεν προχωρούμε προς μια διεθνή διάσκεψη εάν δεν υπάρχει συμφωνία στα θέματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού». 

«Αρα από τη στιγμή που στα τέσσερα ουσιώδη κεφάλαια, της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, του εδαφικού και της ιθαγένειας δεν υπάρχει μετακίνηση της άλλης πλευράς ή δεν υπάρχουν σοβαρές συγκλίσεις δεν προχωρούμε στη διεθνή διάσκεψη», υπογράμμισε. 

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του συμβούλου του Τ/κ ηγέτη Κουντρέντ Οζερσάι ότι τα ΗΕ διαπιστώνουν πρόοδο στο Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή υπενθύμισε ότι η πολιτική της τ/κ κοινότητας και η πολιτική της Τουρκίας είναι να παρουσιάζει ότι υπάρχει πρόοδος. 
Υπέδειξε ότι και ο ΓΓ του ΟΗΕ αλλά και ο κ. Ντάουνερ έχουν ξεκάθαρα πει ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων 30 και 31 του περασμένου Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη δεν υπήρξε πρόοδος. 

«Αυτό είναι κάτι το ξεκάθαρο, μακάρι να υπήρχε αλλά δεν υπήρχε πρόοδος. Ουσιαστικά, η όποια πρόοδος έχει παρουσιαστεί, είναι η πρόοδος στα κεφάλαια της ΕΕ, της οικονομίας και της εσωτερικής ασφάλειας που είχε επιτευχθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο», είπε. 

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι σε αυτά θα αναφέρεται ο κ. Οζερσάι και εξέφρασε τη θέση ότι κάποιες από τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπάρχει μια σχετική πρόοδος είναι για να διατηρηθεί ένα κλίμα ότι προχωρούμε σε αυτή τη διαδικασία. 

«Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που έχουν λεχθεί κάποια πράγματα. Στην ουσία όμως δεν υπήρχε καμία πρόοδος επί της ουσίας στη Νέα Υόρκη, αυτό είναι κάτι το οποίο όλοι το παραδέχονται», τόνισε. 

Σε ερώτηση εάν από τις επαφές τους έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόθεση για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, η κ. Μαρκουλλή είπε ότι από τις επαφές της στην ΕΕ αλλά και άλλες κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αρκετοί από τους εταίρους μας και άλλες τρίτες χώρες εξέφρασαν «κάποια σοβαρή ανησυχία αναφορικά με τις – θα έλεγα – κάπως ανεξέλεγκτες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν εννοώ μόνο τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και τις απειλές κατά της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». 

«Αυτά είναι θέματα που προβληματίζουν πολλές χώρες και στις επαφές μας προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτούς τους προβληματισμούς γιατί εάν η Τουρκία δεν πάρει τα σωστά μηνύματα - και αυτή είναι η ευκαιρία να τα πάρει τώρα που θα έχουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - αλλά και στις διμερείς επαφές των διαφόρων χωρών με την Τουρκία, η Τουρκία πρέπει να πάρει τα σωστά μηνύματα ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», συνέχισε. 

Από την πλευρά του, ο κ. Δήμας είπε ότι το κύμα της Δημοκρατίας στις αραβικές χώρες θα συμβάλει όχι μόνο στο να ζουν οι λαοί των χωρών αυτών σε καθεστώς ελευθερίας και δημοκρατίας αλλά και στη βελτίωση της ζωής τους. 

Σημείωσε ότι αυτό προκαλεί μεν μια παροδική αστάθεια αλλά πολύ σύντομα αυτό θα ξεπεραστεί και τόνισε τη σημασία να γίνουν προσπάθειες και από άλλες χώρες κυρίως από την Τουρκία. 

«Χρειάζονται και οι προσπάθειες των άλλων χωρών - της Τουρκίας πχ - που θα πρέπει να ακολουθήσει την οδό της ΕΕ. Αυτό συμφέρει στην Τουρκία και σε όλους μας γιατί ο Ελληνισμός της Κύπρου και της Ελλάδας θέλει να βελτιωθούν οι σχέσεις αλλά σε ένα κλίμα με στόχο το κοινό καλό», είπε ο κ. Δήμας. 

ΑΟΖ
Σε σχέση με το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Δήμας δήλωσε ικανοποιημένος από όσα άκουσε και από την ΥΠΕΞ αλλά και από τον Πρόεδρο Χριστόφια που επισκέφθηκε χθες την πλατφόρμα. 

«Φαίνεται», είπε, «ότι οι ποσότητες που υπάρχουν εκεί θα δώσουν μια λύση στο ενεργειακό πρόβλημα της Κύπρου». 

Ο κ. Δήμας πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και προς τη διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, είπε ότι πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με όλες τις γειτονικές χώρες. 
 Κατά την επίσκεψή  του στην Κύπρο ο Σταύρος Δήμας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο την Βουλής και τις ηγεσίες των Κομμάτων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"