«Ε/κ πλευρά» αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην Έκθεση του ο Μπαν Κι Μουν, σε αναφορά του στις έρευνες για υδρογονάνθρακες

Νέα Υόρκη: Δόθηκε ανεπίσημα το βράδυ της Τετάρτης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο. Η έκθεση κινείται στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη κι ο Γενικός Γραμματέας, εκτιμώντας ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στο νησί για τη διατήρηση της ηρεμίας και την υπόθαλψη δικοινοτικών σχέσεων και εμπιστοσύνης», εισηγείται «όπως η εντολή της επεκταθεί για διάστημα ακόμη έξι μηνών, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2012».

Στις δύο παραγράφους που περιλαμβάνονται για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, αναφέρει ότι «από τον Ιούλιο του 2011, ορισμένη πρόοδος σημειώθηκε στην επίτευξη συγκλίσεων σε βασικά θέματα».

Περιγράφει τα συμφωνηθέντα στη συνάντηση της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη, για την εντατικοποίηση των συνομιλιών και τις 19 συναντήσεις που έλαβαν χώρα μέχρι το Greentree και επισημαίνει: «Στη διάρκεια αυτής της περιόδου σημαντικές κινήσεις προόδου (advances) έγιναν στους τομείς της οικονομίας, στα θέματα της ΕΕ και εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας, ενώ λιγότερη πρόοδος σημειώθηκε στο περιουσιακό, το εδαφικό και θέματα ιθαγένειας».

Αναφορικά με το διήμερο των επαφών στο Greentree, που έγινε με στόχο «να προσδιοριστεί πόσο κοντά είναι οι πλευρές στην επίτευξη λύσης, γράφει: «Στη διάρκεια της συνάντησης, οι πλευρές επικέντρωσαν τις συνομιλίες τους στα εκκρεμή ουσιώδη θέματα, ιδιαίτερα στα θέμα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσίας, περιουσιακό, εδαφικό και ιθαγένεια».

Ο Μπαν Γκι -μουν εκτιμά ότι στο Greentree «κάποια ενθαρρυντική πρόοδος σημειώθηκε, αλλά πολλά απομένουν να γίνουν για να φτάσουν σε πλήρη σύγκλιση».

Επισημαίνει ότι «και οι δύο ηγέτες του επιβεβαίωσαν την πεποίθηση τους πως είναι δυνατή και εφικτή μία διευθέτηση» κι ότι αυτή η πεποίθηση τον οδήγησε «να ζητήσει από τους ηγέτες να συναντηθούν ξανά σε παρόμοια μορφή στο Greentree τον Ιανουάριο του 2012». 
O Γενικός Γραμματέας τονίζει ότι αποτελεί προσδοκία του «όπως όλες οι εσωτερικές πτυχές μιας διευθέτησης θα έχουν επιλυθεί μέχρι τότε, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία πολυμερή διάσκεψη, σύντομα μετά».

Τονίζει παράλληλα ότι θα υποβάλλει χωριστή έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες προς το Σ.Α. μετά την επόμενη συνάντησή του με τους ηγέτες, τον Ιανουάριο.

Δύο νέα σημεία που υπάρχουν στην έκθεση είναι η έκρηξη στο Μαρί και η ένταση μετά την έναρξη των ερευνών της Δημοκρατίας για φυσικό αέριο.

Σε σχέση με το Μαρί οι αναφορές του περιορίζονται στις ζημιές και τις απώλειες που υπήρξαν, ενώ αναφέρεται στη συμφωνία των δύο επιμελητηρίων για μεταφορά ηλεκτρισμού από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Αναφορικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο, γράφει πως «σημειώθηκε αύξηση της έντασης σε σχέση με εξελίξεις γύρω από τη νήσο. Το Σεπτέμβριο, η ε/κ πλευρά (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), άρχισε διερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της νότιας ακτής της νήσου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, Αυτό συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, που θεώρησαν ότι παρόμοιες ενέργειες προκαταλαμβάνουν τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων πάνω και γύρω από το νησί».

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι αναφορές για τις παραβιάσεις του στάτους κβο στη γραμμή αντιπαράταξης από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ παρά τις προσπάθειες για περαιτέρω μείωση της έντασης και των παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη, μέσω εφαρμογής ΜΟΕ, δεν σημειώθηκε πρόοδος.

«Ενώ η Εθνική Φρουρά στο παρελθόν εργάστηκε με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην εκτίμηση των προτάσεων, αναμένονται ακόμη ουσιαστικά βήματα από τις τουρκικές και τ/κ δυνάμεις».

Στην έκθεση επαναλαμβάνονται οι καθιερωμένες αναφορές για την αναδιάρθρωση της δύναμης, αλλά και για το αίσθημα απομόνωσης που αισθάνονται οι Τ/κ. 

Στο πρώτο, αναφέρει ότι «ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Σ.Α., η Γραμματεία θα παραμείνει εμπλεγμένη στην προετοιμασία έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διευθέτηση. Ο σχεδιασμός θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών, για τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών».

Σε σχέση με το δεύτερο ζήτημα, επαναλαμβάνει ότι διατηρεί την άποψη ότι «η καθιέρωση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και παρομοίων δεσμών και επαφών, θα έχει θετική επίπτωση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Παρόμοιες επαφές υποθάλπουν την αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών για απομόνωση που εκφράστηκαν από τους Τ/κ».

πηγή: http://www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"