Βαβέλ ασυνεννοησίας η Ελλάδα για εξεύρεση «ήρωα» Πρωθυπουργού

Διακόπηκε σύσκεψη υπό τον Παπούλια για να επαναληφθεί σήμερα. – Μετά τα ναυάγια Σκουρή και Πετσάλνικου,  επανήλθε η περίπτωση Λουκά Παπαδήμου. – Σήμερα λήγει το τελεσίγραφο της Ευρωζώνης για τις πέντε «εγγυητικές» υπογραφές στη δανειακή συμφωνία.

Βαβέλ έγινε η Αθήνα, με την κάθε προσπάθεια να βρεθεί πρωθυπουργός που θα οδηγήσει την Ελλάδα  στο δρόμο εξόδου από την πολιτική και οικονομική κρίση,  να καταλήγει σε ασυνεννοησία και ναυάγιο.

Το βράδυ, και αφού όλα έδειχναν ότι ο γόρδιος δεσμός ελύθη με την ανάθεση της πρωθυπουργίας στον Πρόεδρο της Βουλής  Φίλιππο Πετσάλνικο, με τους Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη, να βρίσκονται στο γραφείο του Προέδρου Παπούλια για την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της λύσης, τά πάντα ανατινάχτηκαν στον αέρα. 

Προηγουμένως και σύμφωνα με το κυρίαρχο σενάριο του απογεύματος, ο κ. Παπανδρέου προσήλθε-μετά και το αποχαιρετιστήριο διάγγελμα- στο προεδρικό μέγαρο με την εξής πρόταση. Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Φίλιππος Πετσάλνικος. Αντιπρόεδρος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά και υπουργός οικονομικών. Υπουργός σε σημαντικό υπουργείο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και ο κ. Χηνοφώτης. 

Επισημαίνεται ότι σήμερα λήγει και το τελεσίγραφο της Ευρωζώνης σχετικά με τη δέσμευση των πέντε βασικών παραγόντων, δηλαδή των κ.κ Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Γ. Προβόπουλου, νέου Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για την ενυπόγραφη δέσμευσή τους, σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου της 27ης Οκτωβρίου.

Ο Καρατζαφέρης έφυγε από το Προεδρικό Μέγαρο, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι Παπανδρέου και Σαμαράς βρίσκονταν ήδη με τον Πρόεδρο Παπούλια. Αργότερα απεχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο καιοι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί και να ανακοινώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπούλια σήμερα στις δέκα το πρωί.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες η λύση Πετσάλνικου ως πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης ναυάγησε. Το μεσημέρι χθες  είχε ναυαγήσει και προσπάθεια να ανατεθεί η πρωθυπουργία στον Βασίλειο Σκουρή, Πρόεδρο του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Νυκτερινές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο αρχηγοί ξαναπήγαν στη  λύση Παπαδήμου. Μάλιστα δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε τηλέφωνο στον κ. Παπαδήμο από τους κκ Παπανδρέου και Σαμαρά μέσα από το Προεδρικό Μέγαρο, του πρότειναν την πρωθυπουργία αλλά ο κ. Παπαδήμος επιφυλάχτηκε να απαντήσει και ζήτησε να συναντηθεί με τους δύο αρχηγούς.

Παπανδρέου -Παπούλιας
Μετά από κυοφορία αρκετών ημερών, ο κ. Γ. Παπανδρέου διάβηκε λίγο μετά τις 18.00 την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την παραίτησή του και την παραίτηση όλων των μελών της κυβέρνησης ώστε να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση συνεργασίας. 

«Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα» είπε ο κ. Παπανδρέου στον κ. Κάρολο Παπούλια. Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «συνεργασία πολλών δυνάμεων» ενώ ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «ανακούφιση» γιατί όπως είπε «τα τελευταία 24ωρα περιμέναμε να σχηματισθεί κυβέρνηση» και ζήτησε τη βοήθεια όλων για να πετύχει στο έργο της.

Ο κ. Παπανδρέου είπε συγκεκριμένα: «Είναι μια ιστορική στιγμή για τη χώρα. Η δυνατότητα συνεργασίας πολλών πολιτικών δυνάμεων ανοίγει μια νέα ευκαιρία, μια άλλη σελίδα στην ιστορία της χώρας μας. Νομίζω ότι θα είναι μια βάση για μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας, που ήδη έχουν ξεκινήσει και βεβαίως, να κλειδώσουμε και να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου που είναι τόσο ζωτικές και για μας και για την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Υπάρχει μια ανακούφιση», απάντησε ο κ. Παπούλιας, «γιατί τα τελευταία 24ωρα περιμέναμε τον σχηματισμό αυτής της κυβέρνησης. Είναι μια κυβέρνηση που επωμίζεται πολλά. Πρέπει να τη βοηθήσουμε όλοι για να πετύχει στο έργο της που είναι ένα σημαντικό έργο και ο ελληνικός λαός περιμένει να αποδώσει αυτή η κυβέρνηση».

Η εμπλοκή Καρατζαφέρη
Όμως, λίγο αργότερα σημειώθηκε νέα εμπλοκή καθώς ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο στο οποίο είχε καταφθάσει για να συμμετάσχει μαζί με του Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ περίμενε δέκα λεπτά να αρχίσει η το Συμβούλιο και καθώς δεν εμφανίσθηκαν οι δύο άλλοι αρχηγοί αποχώρησε εκνευρισμένος. Είχε προηγηθεί συνομιλία με τον συνεργάτη του πρέσβη κ. Γ. Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου κάτι ψιθύρισε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ο οποίος κατόπιν αποχώρησε. 

Εικάζεται ότι όσο ο κ. Καρατζαφέρης περίμενε τους δύο άλλους αρχηγούς αυτοί συζητούσαν στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Καρατζαφέρη και οδήγησε στην αποχώρησή του. 

Ο Αντώνης Σαμαράς
Φθάνοντας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος της κ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τις εξελίξεις στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε τα εξής: «η μόνη αλήθεια είναι ότι εγώ δεν έχω πρόβλημα με πρόσωπα. Είμαι ανοιχτός σε όποιον μου προτείνει την Πέμπτη ο κ. Παπανδρέου. Το κριτήριό μου δεν έχει σχέση με πρόσωπα». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε δήλωσή του έξω από τα γραφεία του κόμματος τόνισε: «Πολλοί φαίνεται θα το ήθελαν αλλά η ΝΔ δεν θα γίνει μέρος του προβλήματος. Είμαστε βαθιά προσηλωμένοι στο Σύνταγμα. Την πρωτοβουλία για την πρόταση για νέο πρωθυπουργό την έχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν έχω πρόβλημα με τα πρόσωπα. Το θέμα είναι να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και η δανειακή σύμβαση και να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνηση»
Διάγγελμα Παπανδρέου: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μείνουμε στο ευρώ
Με μήνυμα απευθύνθηκε προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για την κυβέρνηση συνεργασίας. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε το μέγεθος της κρίσης, φάνηκε πως αυτό έπρεπε να κάνουμε να συνεργαστούμε. Απ την αρχή εγώ επιδίωξα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.

Την πολιτική συννενόηση την βρίσκω αυτονόητη. Δεν την είχαμε, τώρα την έχουμε. Σήμερα παρά τις διαφορές μας αφήνουμε στην άκρη τις άγονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις.

Ετσι θα κάνουμε με εθνική ενότητα τα αναγκαία βήματα.

Εχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στη χώρα μας.

Σήμερα οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ενώνουμε τις δυνάμεις. Για να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και να εξασφαλίσουμε την εφαρμογή της 26ης Οκτωβρίου.

Απόλυτη εθνική προτεραιότητα να προστατεύσουμε αυτήν την συμφωνία ως κόρη οφθαλμού.

Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ελληνικό λαό. Φυσικά τα πράγματα δεν θα γίνουν από τη μία στιγμή στην άλλη ρόδινα αλλά τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. θα στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και όχι στις δάνειες.

Θα δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερο στην λιτότητα». 

Επίταση της αγωνίας
Εντονες είναι όμως οι αντιδράσεις από στελέχη όλων των πολιτικών χώρων για την καθυστέρηση επιλογής πρωθυπουργού καθώς τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ελλάδα. Επίσης έντονες είναι οι διαφωνίες για την επιλογή «πρωθυπουργού χαμηλού προφίλ» μόνο και μόνο για να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση και να οδηγήσει τη χώρα το γρηγορότερο σε εκλογές οι διαφωνίες αυτές και οι αντιδράσεις έχουν φτάσει μέχρι τους διαδρόμους της Βουλής όπου βουλευτές όλων των παρατάξεων διαμαρτύρονται για τις επιλογές των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η παρέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης.
Στο μεταξύ από την πλευρά της η ΝΔ διέρρευσε ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια του κ. Παπανδρέου. «Δεν νοείται άλλη καθυστέρηση. Επιτέλους να τελειώνουμε», ζήτησε η Ρηγίλης.

Ο κ. Γ. Ραγκούσης 
Από την κυβέρνηση δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, δύο υπουργοί ο κ. Ι. Ραγκούσης και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, με παρεμβάσεις τους ζητούν να επιλεγεί πρόσωπο υψηλού κύρους ως πρωθυπουργός. 

Ο υπουργός Υποδομών σε συνέντευξη του στο Βήμα FM ότι «η χώρα έχει ανάγκη έναν πρωθυπουργό υψηλών πολιτικών κι όχι μόνο προδιαγραφών κι όχι τον κοινό χαμηλό μέσο όρο των κομμάτων». 

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου
Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η γραπτή δήλωση της υπουργού Παιδείας. «Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ο οποίος όπως επισημαίνει μαζί με ικανούς και αποφασισμένους ανθρώπους από το σύνολο του πολιτικού φάσματος «να βάλουν φραγμό στην πορεία της καταστροφής».

Παρά το γεγονός ότι η κυρία Διαμαντοπούλου αποφεύγει να κατονομάσει τον προωθυπουργό «υψηλού κύρους», ωστόσο με τη δήλωσή της «φωτογραφίζει» τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

Συγκεκριμένα , στη γραπτή δήλωσή της, η υπουργός Παιδείας αναφέρει: 

«Η αγωνία των πολιτών δεν πρέπει να μετατραπεί σε απελπισία. ΟΙ εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν άμεση λύση με σεβασμό στη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

»Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργού υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το ξεωτερικό, με βαθιά γνώση των οικονομικών και με εγνωσμένη επάρκεια στο κατεξοχήν θέμα που είναι η άμεση ολοκλήρωση των δεσμέυσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011, ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

»Αυτός μαζί με ικανούς και αποφασισμένους ανθρώπους από το σύνολο του πολιτικού φάσματος μπορούν να βάλουν φραγμό στην πορεία της καταστροφής».

Και η κυρία Διαμαντοπούλου καταλήγει : «Ελπίζω και εύχομαι ότι συνεχίζονται οι υπερβατικές και εξαντλητικές προσπάθειες προς αυτή την κατέυθυνση από όλους , ώστε να υπάρξει άμεσο αποτέλεσμα».

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος

O Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έκανε την Τετάρτη το πρωί ακόλουθη δήλωση:

«Επειδή παρακολουθώ μία δημοσιογραφική “φούσκα” των τελευταίων ημερών και ωρών να εξελίσσεται σε προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας και μέγιστη απρέπεια, θέλω να τονίσω τα εξής:
Είναι γνωστό ότι, όταν τον Ιούνιο πιεζόμουν να αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών, είχα αντιπροτείνει να αναλάβει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, που αρνήθηκε. Στη θέση του Υπουργού Οικονομικών δεν βρίσκομαι επειδή το επεδίωξα, αλλά ως πράξη εθνικού καθήκοντος».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι ο κ. Βενιζέλος έθεσε βέτο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λ. Παπαδήμο και επίσης ότι ετέθη βέτο από τον κ. Παπαδήμο για την συνέχιση της θητείας του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Κων. Μητσοτάκης

Ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτακης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Ο Εθνικός διασυρμός και ο ευτελισμός των θεσμών της Δημοκρατίας μας, έχουν φτάσει στα ακρότατά τους όρια. Καιρός είναι να συνέλθουμε. Η Ελλάς δεν χρειάζεται Πρωθυπουργό μαριονέττα. Η μόνη λύση αυτήν την ώρα είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου». 


ΠΗΓΗ
http://www.iefimerida.com.cy/efimerida/page.php?pageID=13&instance_ID=23&newsid=8887

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"