Αναβάθμιση αμυντικής συνεργασίας Γαλλίας-Κύπρου

Ο Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας θα επισκεφθεί την Κύπρο – Σθεναρή υποστήριξη για Κυπριακό και ΑΟΖ

Τις πάγιες θέσεις της Γαλλίας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μετέφερε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Gerard Longuet στον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Ηλιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία κατόπιν πρόσκλησης του κ. Longuet. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί είχαν το απόγευμα της Τρίτης συνάντηση κατά την οποία προέβησαν σε ευρεία ανασκόπηση θεμάτων αμυντικής συνεργασίας και ασφάλειας καθώς και θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και για τις δύο χώρες. 

Ο κ. Ηλιάδης, όπως αναφέρεται, ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του για τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του και στις θέσεις αρχών που τηρεί στο κυπριακό πρόβλημα και στο θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου. 

Στη συνέχεια, ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σχετικά με τις έρευνες για φυσικό αέριο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η Κύπρος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με υπευθυνότητα και απόλυτη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο. Επιδιώκει την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή και καλεί την Τουρκία να συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. 

Οι δυο υπουργοί, συνεχίζει, συζήτησαν διάφορα θέματα στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας, που υπεγράφη ήδη από το 2007 μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας καθώς και μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. 

Επίσης, ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για την προετοιμασία ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο κατά το δεύτερο ήμισυ του 2012. 

Ο κ. Longuet, με τη σειρά του, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Γαλλίας για τη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Γάλλος υπουργός, τόνισε με έμφαση την αναγνώριση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης. 


ΠΗΓΗ
http://www.iefimerida.com.cy/efimerida/page.php?pageID=13&instance_ID=23&newsid=8852

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"