Επιδόματα τέκνου και φοιτητική χορηγία θα περιμένουν



Η Βουλή θα αναμένει τα αποτελέσματα της αυριανής σύσκεψης

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης της Παρασκευής στο Προεδρικό Μέγαρο για την οικονομία, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, αποφάσισε να αναμένει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προτού τα μέλη της τοποθετηθούν επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων για την στόχευση των επιδομάτων τέκνου και φοιτητικής χορηγίας.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκαν τα τροποποιητικά νομοσχέδια για τους περί παροχής Επιδόματος τέκνου και Φοιτητικής χορηγίας νόμους του 2011, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αγγελος Βότσης είπε ότι ''η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει και έχει συμπεριλάβει στους κρατικούς προϋπολογισμούς μείωση (των κοινωνικών παροχών) με τη στόχευση, μέχρι 200 εκ. ευρώ, ενώ ενώπιον μας έχουμε μέχρι 100 εκ. ευρώ που αφορούν τη φοιτητική χορηγία και το επίδομα τέκνου''.

Ο κ. Βότσης είπε ότι ''επιβεβαιώθηκε η δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών ότι θα έχουμε ενώπιον μας και τις προτάσεις για τα υπόλοιπα 100 εκ. ευρώ το συντομότερο δυνατό'' και εξέφρασε την ελπίδα ''το συντομότερο δυνατό να είναι ενώπιον μας όλη η εικόνα για να πάρει ο καθένας την πολιτική για το πώς προσεγγίζει ότι θα πρέπει να περικοπούν αυτά τα 200 εκ. ευρώ''.

''Είναι σωστό να έχουμε ενώπιον μας όλη την εικόνα γιατί είναι και αδόκιμο να κάνουμε λεπτομερείς συζητήσεις για το πώς θα αποκοπεί ή τι ποσοστό στο επίδομα τέκνου και φοιτητικής χορηγίας χωρίς να έχουμε ενώπιον μας από πού θα αποκοπούν τα υπόλοιπα 100 εκ. ευρώ'', πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ''ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής στο Προεδρικό θεωρήσαμε σωστό ότι δεν θα έπρεπε να μπούμε σε κατ’ άρθρο συζήτηση αυτών των δύο νομοσχεδίων τώρα'' και πρόσθεσε ότι ''θα αναμένουμε τα αποτελέσματα της σύσκεψης του Προεδρικού''.

Αναφορικά με την εισήγηση των πολύτεκνων για αποκοπή 10% από όλα τα επιδόματα, ο κ. Βότσης είπε ότι ''αν δεν καταφέρουμε να βρούμε τη χρυσή τομή, μια λύση ανάγκης που δεν είναι η δικαιότερη, θα μπορούσε να ήταν μια επίπεδη περικοπή για όλα τα επιδόματα για να φτάσουμε στα 200 εκ. ευρώ''. 

''Ολοι θεωρούν ότι δεν είναι ο δικαιότερος τρόπος να επέμβεις στις κοινωνικές παροχές, όμως είναι στο τραπέζι γιατί ίσως να είναι η πιο πρακτική λύση της τελευταίας στιγμής - και δεν ευθύνεται η Βουλή γιατί είναι η τελευταία στιγμή'', πρόσθεσε. 

Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα να έχει ενώπιον της η Επιτροπή ''τα στοχευμένα μέτρα και τότε, όπως είπε, ''ο καθένας θα πάρει και το πολιτικό κόστος και την πολιτική απόφαση για τις πράξεις τους''.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ''όσον αφορά τον περιορισμό, πετσόκομμα της φοιτητικής χορηγίας και του επιδόματος τέκνου, το Κίνημα Οικολόγων τοποθετείται επί της αρχής αρνητικά, δεν συμφωνούμε στην περικοπή του επιδόματος τέκνου ούτε της φοιτητικής χορηγίας'', προσθέτοντας ότι ''έχουμε ένα πακέτο από αντισταθμιστικά μέτρα και προτάσεις, το οποίο θα καταθέσουμε και στη σύσκεψη της Παρασκευής''.

''Αν δεν γίνουν αυτά τα μέτρα και οι εισηγήσεις μας αποδεκτές τότε οπωσδήποτε στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούμε αρνητικά σε αυτή την πρόταση της Κυβέρνησης'', πρόσθεσε. 

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση για μείωση 10% όλων των κοινωνικών παροχών, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''λογιστικά δεν βγαίνει'', καθώς συνολικά οι κοινωνικές παροχές είναι 1,5 δισ. ευρώ και το 10% είναι 150 εκ. ευρώ και ''άρα το 10% δεν είναι ικανοποιητικό'', όταν η Κυβέρνηση αναφέρει για στόχευση που θα εξοικονομεί 200 με 250 εκ. ευρώ. 

''Ούτε και είναι δυνατό να γίνει διότι υπάρχουν νομοθεσίες οι οποίες εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν'', είπε, προσθέτοντας ότι ''απαιτείται, όπως ειπώθηκε από την Υπουργό Εργασίας, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για το δημόσιο επίδομα, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 700 εκ. ευρώ το χρόνο''.

Ανέφερε ότι ''ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για το δημόσιο επίδομα μπορεί να παράξει σημαντικές εξοικονομήσεις'' και πρόσθεσε ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας εκκρεμεί τους τελευταίους οκτώ μήνες και δεν νομίζω να μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες''.

''Αρα, ο δρόμος των μέτρων είναι λίγο πολύ αναπόφευκτος και αυτό που πρέπει να επιδιωχθεί είναι να βρεθεί ένας τρόπος αυτά τα λεφτά, όχι μόνο να μην αποκοπούν από τα έσοδα της Κυβέρνησης, αλλά να επιστραφούν πίσω στην αγορά - κάθε τρία ευρώ τα δύο ευρώ να επιστραφούν στην αγορά - ως προγράμματα τα οποία θα παράξουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας'', είπε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι χρειαζόμαστε ροπή ανάπτυξης και προόδου. 

Με αυτά τα μέτρα, συνέχισε, φοβάμαι ότι θα έχουμε τα αποτελέσματα που είχαν στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες όπως πάγωμα της αγοράς, συγκράτηση του εργαζόμενου και της καταναλωτικής διάθεσης, περισσότερη ανεργία, συρρίκνωση των εισοδημάτων και της αγοραστικής αξίας και τα δημόσια ταμεία να μην ενισχυθούν και να έχουμε κοινωνικά και άλλα προβλήματα στην χώρα μας''.

''Μέτρα ανάπτυξης πρέπει να δούμε μπροστά μας και δυστυχώς δεν υπάρχουν από την Κυβέρνηση προτάσεις για μέτρα ανάπτυξης'', είπε ο κ. Περδίκης. 

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Παρασκευάς Σαμάρας είπε ότι «τα μέτρα αυτά κινούνται σε μια στρεβλή βάση, καθώς παίρνουν ως δεδομένο ότι πρέπει να περικόψουν τα επιδόματα τέκνου και φοιτητικής χορηγίας δυνατά, ενώ όλα τα άλλα επιδόματα ελαφρώς», προσθέτοντας ότι «παρατηρείται μια αδικία τεράστια».

«Διαφωνούμε με το μέτρο διότι θα είναι καταστροφή της πατρίδας μας και ζητούμε εξαίρεση της πολυτεκνίας από αυτό», είπε ο κ. Σαμάρας. 

Ανέφερε ότι «τα μέτρα βασίζονται σε ένα λανθασμένο συμπέρασμα του δημογραφικού φορέα ότι πρέπει να βοηθούμε το πρώτο και δεύτερο παιδία και τους αλλοδαπούς, ενώ το τρίτο και τέταρτο παιδί το αφήνουν εκτός» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν είναι δημογραφικό, αλλά στρέβλωση της πραγματικότητας».

Ανέφερε επίσης ότι «είναι άδικο να οδηγήσουμε την πατρίδα μας σε περαιτέρω μείωση των γεννήσεων και πολύτεκνες οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχιας» και πρόσθεσε ότι αυτό που πάει να γίνει είναι κατάργηση της πολύτεκνης οικογένειας. 

Ο κ. Σαμάρας είπε ακόμη ότι οι οικογένειες έχουν κάνει το προγραμματισμό τους και τα περισσότερα επιδόματα πάνε σε δόσεις για το σπίτι και πρόσθεσε ότι «είναι η τρίτη φορά που μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια» και «στόχος είναι η διαγραφή όλων των επιδομάτων». 

Οσον αφορά την περικοπή 10% από όλα τα επιδόματα, ο κ. Σαμάρας είπε ότι δεν γνωρίζει αν το σκέφτονταν γιατί «κάποιοι θα αδικηθούν πάρα πολύ», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθος της οικογένειας, τα περιουσιακά στοιχεία, οι καταθέσεις και τα χρέη και τα δάνεια της κάθε οικογένειας». 

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας (ΠΟΠΟ) Ευθύμιος Στρούθος είπε ότι τους ενοχλεί «ιδιαίτερα ότι τίθεται στα νομοσχέδια πως η τριτεκνία, πολυτεκνία, θεωρείται διαρθρωτικό πρόβλημα και πρέπει να το επιλύσουμε», προσθέτοντας ότι «αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τις πολυμελείς οικογένειες, οι οποίες πληρώνουν την κρίση όσο καμία άλλη τάξη του κυπριακού λαού».

«Αν τα κόμματα είναι το κύτταρο της Δημοκρατίας, οι πολυμελείς οικογένειες είναι τα θεμέλια της κυπριακής κοινωνίας», είπε ο κ. Στρούθος, προσθέτοντας ότι τόνισαν πως δεν πρόκειται να αποδεχτούν την αφαίρεση του εξαρτώμενου όταν ενηλικιώνεται.

Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι οι φοιτητές δεν είναι εξαρτώμενα και πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο όταν η οικογένεια βρίσκεται στην χειρότερη της οικονομική κατάσταση όταν σπουδάζει πέρα του ενός παιδιών να θεωρούνται τα παιδιά της ότι δεν είναι φοιτητές».

Ο κ. Στρούθος εισηγήθηκε να γίνει «μια μείωση 10% σε όλα τα επιδόματα που είναι γύρω στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ με μία προσωρινότητα για δύο χρόνια και αν μετά τα οικονομικά του κράτους βελτιωθούν να επιστρέψουμε στα προηγούμενα επιδόματα».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ Γιάγκος Ζήνωνος είπε ότι η φοιτητική χορηγία αποτελεί το μοναδικό κίνητρο που δίνει το κράτος σε κάποιον για να πάει να σπουδάσει, προσθέτοντας ότι θεωρεί πως αποτελεί οικονομική ενίσχυση προς τον φοιτητή για να καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των σπουδών του.

Ανέφερε ότι οι φοιτητές διαφωνούν «κάθετα με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για μείωση και αποκοπή της φοιτητικής χορηγίας καθώς κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση», προσθέτοντας ότι «το θέμα της φοιτητικής χορηγίας πρέπει να προσεγγίζεται ως αναπτυξιακό έργο καθώς αποτελεί επένδυση στους νέους».

Ο κ. Ζήνωνος είπε ακόμη ότι οι φοιτητές πραγματοποιούν συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όταν ολοκληρωθούν οι συναντήσεις θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν πως θα κινηθούν γι’ αυτό το θέμα.
πηγή: http://www.iefimerida.com.cy

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"