Αύριο η Ιερά Σύνοδος εκλέγει τον Μητροπολίτη Κυρηνείας

Σήμερα επικυρώνονται τα αποτελέσματα της λαϊκής εκλογής.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ θα προτείνει στην Ιερά Σύνοδο όπως η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας γίνει αύριο Πέμπτη, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Σταύρο Δήμα. 

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας ανέφερε ότι η Ιερά Σύνοδος είναι δεσμευμένη να εκλέξει νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας, έναν εκ των τριών πρώτων που έχει προκρίνει ο λαός.

Εξήγησε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να εκλέξει κάποιον της αρεσκείας της που δεν προέκρινε ο λαός. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν Αρχιμανδρίτες, καταξιωμένοι ιερείς, καλύτεροι από αυτούς που είναι υποψήφιοι, τους οποίους δεν ψήφισε ο λαός και οι οποίοι δεν κινήθηκαν ούτε να πουν σε κανένα να τους ψηφίσει, ούτε να πάρουν τηλέφωνο. 

«Άρα είμαστε υποχρεωμένοι, από αυτούς που προέκρινε ο λαός να πάρουμε ένα και να τον ψηφίσουμε. Συνεπώς πρέπει να σεβαστούν και οι άλλοι την άποψη της Συνόδου η οποία θα εργαστεί μέσα στα περιθώρια του καταστατικού. Δεν θα βγούμε έξω από το καταστατικό», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτός που θα προκρίνει η Σύνοδος θα είναι κατ’ ανάγκη αυτός με τις περισσότερες ψήφους, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς». 

Πρόσθεσε ότι δεν είναι υποχρεωτικό και δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει τη Σύνοδο να πάρει τον πρώτο. Όπως είπε, μπορεί εκείνος που πήρε τις περισσότερες ψήφους να μην έχει τα ίδια πλεονεκτήματα με κάποιον που πήρε λιγότερες ψήφους. Ανέφερε ακόμα ότι η Σύνοδος γνωρίζει καλύτερα τους κληρικούς απ’ ότι οι λαϊκοί κι έτσι μπορεί να αποφανθεί καλύτερα απ’ αυτούς. 

«Εμείς θα πάμε στην κάλπη και θα ψηφίσουμε τον καλύτερο κατά το δυνατό. Ανθρωποι είμεθα, ουδείς τέλειος, αλλά κατά την άποψή μας ο καθένας θα ψηφίσει εκείνον που νομίζει ότι είναι καλύτερος», είπε. 

Η Σύνοδος συνέρχεται σήμερα στις 10 το πρωί για να επικυρώσει τις εκλογές και το τριπρόσωπο, τους τρεις που προκρίθηκαν από τις εκλογές. 

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι ο ίδιος θα κάνει πρόταση στην Ιερά Σύνοδο να γίνει η εκλογή και η τελετή του Μηνύματος την Πέμπτη ούτως ώστε να είναι έτοιμοι, αν θα εκλεγεί ένας από τους Αρχιμανδρίτες να οριστεί ημερομηνία χειροτονίας και να γίνει και κάποια προετοιμασία. Αν εκλεγεί κάποιος που είναι ήδη Επίσκοπος, είπε, είναι πιο απλά τα πράγματα, καθώς μπορεί όποτε επιθυμεί εκείνος να γίνει η ενθρόνιση. 

Ερωτηθείς γιατί, αφού η Ιερά Σύνοδος γνωρίζει καλύτερα τους κληρικούς ενεπλάκη ο λαός στη διαδικασία, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι «θέλουμε να έχουμε ένα δημοκρατικό πολίτευμα στην εκκλησία, να λαμβάνεται υπόψη και ο λαός». Είπε επίσης ότι από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι σήμερα, ο λαός λάμβανε πάντα μέρος στις εκλογές των Επισκόπων του. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να απεμπολήσει αυτό του το δικαίωμα ο λαός, αλλά να αποφευχθούν τα "παρατράγουδα" με το να μπορεί ένα κόμμα ή η πλειοψηφία να βγάζει Μητροπολίτη.

Εξήγησε ότι για να μην συμβαίνει κάτι τέτοιο όπως συνέβαινε παλιά, με τον νέο καταστατικό χάρτη δεν επιτρέπεται σε κάποιον που μπορεί να έχει δύναμη μέσα στο λαό να επιβάλει τον Μητροπολίτη ή τον Αρχιεπίσκοπο που θέλει. 

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις από τους Βουλευτές Κερύνειας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε «εμείς τους ευχαριστούμε για τις συμβουλές που μας έδωσαν». 

«Έχουμε αλλάξει το καταστατικό και τον τρόπο εκλογής, γιατί βιώσαμε σε όλη τη μεγαλοπρέπειά τους τις εκλογές και δη τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές που για να πω το ελάχιστο και σκανδαλίσαμε και απογοητεύσαμε το λαό μας. Κάτι τέτοιο δεν θέλαμε να επαναληφθεί για αυτό και αλλάξαμε το καταστατικό», ανέφερε. 

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι το μήνυμα που θέλει να τους δώσει είναι να αφήνουν το λαό ανεπηρέαστο, ήσυχο, ώστε να πηγαίνει ο ευσεβής Χριστιανός στην κάλπη και να ψηφίζει τον κληρικό της αρεσκείας του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"