Δεκάδες χιλιάδες στις πορείες στην Ελλάδα για το Πολυτεχνείο

Κουκουλοφόροι του «Μαύρου Μπλογκ» προκάλεσαν μικροεπεισόδια

ΑΘΗΝΑ: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα έδωσαν το παρών τους στις πορείες που οργανώθηκαν χθες, κατά την κορύφωση των εορτασμών για την 38η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, στις 4μμ, μετά την κεντρική εκδήλωση η οποία ξεκίνησε στις 2μμ με την ομιλία του Πρύτανη του Ιδρύματος.

Η πορεία με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, να κρατά η ΠΑΣΠ, ολοκληρώθηκε μετά τις 7μμ στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Έκκληση στην ΠΑΣΠ να παραδώσει τη σημαία του Πολυτεχνείου έκανε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, σημειώνοντας σε ανακοίνωση του ότι «η Σημαία του Πολυτεχνείου, το πιο ιερό σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης, δεν χρειάζεται ούτε φανερούς ούτε μυστικούς νομείς».

Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, πραγματοποίησε δική του συγκέντρωση και πορεία από την πλατεία Ομονοίας στην αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία ξεκίνησε στις 5:30μμ.

Ο φετινός εορτασμός είναι ο πρώτος μετά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να αναλαμβάνει την αποκλειστική ευθύνη για την περιφρούρηση και φέτος των χώρων του Πολυτεχνείου, κατά τους εορτασμούς. 

Ιδιαίτερα ισχυρά ήταν τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας, καθώς επιστρατεύθηκαν 7.000 αστυνομικοί και αποκλείστηκε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας. Εκτός από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία αστυνομικών κοντά σε υπουργεία, γύρω από τη Βουλή και κοντά σε πρεσβείες και πανεπιστήμια. 

Μικροεπεισόδια
Ωστόσο και φέτος δεν έλειψαν τα επεισόδια, έστω και περιορισμένα με ομάδες διαδηλωτών του «μαύρου μπλοκ», όπως αποκαλείται να συγκρούονται για ακόμα μία φορά με τα ΜΑΤ, με μολότοφ και χημικά. Τα σημεία όπου υπήρξαν εστίες έντασης ήταν στη Βασ. Σοφίας, δίπλα στη Βουλή, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στην πλατεία Μαβίλη και στη Ζαΐμη. 

Σύμφωνα με την αστυνομία πραγματοποιήθηκαν 78 προσαγωγές και 11 συλλήψεις. Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μεταφέρθηκε ένας τραυματίας ο οποίος φέρεται να έπεσε από ύψος, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να σπάσει και τα δύο του πόδια. Σύμφωνα με μάρτυρες τον κυνηγούσαν αστυνομικοί. Η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της αναφέρει ότι σήμερα τραυματίστηκαν και τέσσερις αστυνομικοί. 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη εκδήλωση στη Βουλή για την επέτειο του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος δήλωσε ότι «σήμερα στην Ελλάδα, η ελευθερία και η δημοκρατία έχουν εδραιωθεί» και πως η 17η Νοέμβρη δείχνει ότι ο ελληνικός λαός -και ειδικότερα οι νέοι- μπορούν να υπερβούν τις κρίσεις και να πετύχουν εθνικούς στόχους, όταν κινούνται με αποφασιστικότητα και ενότητα».

Πρόσθεσε ότι «με αποφασιστικότητα και ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε τους νέους εθνικούς στόχους, να ξεπεράσουμε την κρίση και να φέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Μανώλης Μπεντενιώτης αναφέρθηκε στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία που επιχειρεί την αποδόμησή του.

Ο Σπύρος Ταλιαδούρος, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, σημείωσε πως «σήμερα η επέτειος βρίσκει την πατρίδα μας και την Ευρώπη σε δύσκολη και κρίσιμη καμπή», ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής που πρόσκειται στη Δημοκρατική Συμμαχία, Γιώργος Κοντογιάννης ανέφερε ότι παρά τις ανατροπές που ακολούθησαν την πτώση της χούντας, το χρέος προς την πατρίδα παραμένει το ίδιο.

Ο Σπύρος Χαλβατζής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι «όπως ξεπεράστηκε τότε ο φόβος των τανκς, μπορούνε σήμερα να ξεπεραστούν όλοι οι φόβοι και η τρομοκρατία που ασκείται για την έκτη ή άλλη δόση». 

Ο Θοδωρής Δρίτσας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παραλλήλισε την έκτακτη ανάγκη που είχε επικαλεστεί η στρατιωτική χούντα για να καταλύσει τη δημοκρατία με την σημερινή «έκτακτη μνημονιακή ανάγκη», που συνοδεύεται και με την ανέλιξη της ακροδεξιάς, «όχι μόνον στη Βουλή αλλά και στην κυβέρνηση». 

Ο Άγγελος Κολοκοτρώνης εκ μέρους του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι «η γενιά του Πολυτεχνείου αποτέλεσε τη νομιμοποιητική βάση των κυβερνήσεων που προέκυψαν μετά και ήταν η γενιά που πρωταγωνίστησε όλα αυτά τα χρόνια στο πολιτικό μας σύστημα», προσθέτοντας ότι «για το αν είχαμε θετικό ή λιγότερο θετικό αποτέλεσμα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, καθώς και για τα γεγονότα που συνέβησαν, θα πρέπει να ασχοληθεί ο ιστορικός του μέλλοντος».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"