Δεν «αδειάζει» τον Καζαμία, αλλά συνεργάζονται, λέει ο Α. Κυπριανού

«Το ΑΚΕΛ ανησυχεί για την οικονομία και καλεί σε συνεργασία»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού αντέκρουσε τις επικρίσεις ότι μαζί με την κυβέρνηση «αδειάζουν τον Υπουργό Οικονομικών» δηλώνοντας  ''ουδέν αναληθέστερο. Πρέπει να πω, είπε ο Αντρος Κυπριανού, ότι με τον Υπουργό Οικονομικών έχουμε στενή συνεργασία και τον στηρίζουμε. Το ΑΚΕΛ έχει τις δικές του προτάσεις. Δεν αναμένουμε ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ θα υιοθετηθούν αυτούσιες από την Κυβέρνηση. Δεν αποφασίζει το ΑΚΕΛ και εφαρμόζει η Κυβέρνηση, όπως βέβαια δεν συμβαίνει και το αντίθετο. Δεν αποφασίζει η Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ στηρίζει. Έχουμε τις δικές μας προτάσεις, τις οποίες έχουμε θέσει ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών εδώ και μερικές εβδομάδες'', είπε.

Πρόσθεσε ότι ''έχουμε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών και ο Υπουργός μας έχει διαβεβαιώσει ότι όλες μας τις προτάσεις τις επεξεργάζεται, και αυτές που αφορούν τον πλούτο και τα κέρδη, και πολύ σύντομα θα έρθει με τις δικές του απόψεις για αυτά τα ζητήματα''.

''Ο Υπουργός μας έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει θέσει τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η προσπάθειά του και έχει αρχίσει τον κοινωνικό διάλογο. Ο κοινωνικός διάλογος τώρα αρχίζει. Να αφήσουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί και ο καθένας από εμάς θα τοποθετηθεί. Εμείς, μέσα στα πλαίσια που ανέφερα, λέμε ότι όλες οι προτάσεις του Υπουργού πρέπει να συζητηθούν'', είπε.

Σε παρατήρηση ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά περιθώρια για τη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου, δεδομένου και του τελεσίγραφου του Ευρωπαίου Επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''αυτό το θέμα είχε διαρρεύσει πριν από δύο περίπου εβδομάδες και είχε τοποθετηθεί ο Υπουργός Οικονομικών δημόσια, λέγοντας ότι δεν πρόκειται περί τελεσιγράφου, αλλά περί επισήμανσης κάποιων προβλημάτων και κάποιων απαιτήσεων από την ΕΕ''.

''Συμφωνώ και υπερθεματίζω ότι αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να πάει σε βάθος χρόνου. Πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Ήδη ο προϋπολογισμός, στον οποίο περιλαμβάνεται μια σειρά από μέτρα, είναι ενώπιον της Βουλής και ο καθένας από εμάς θα κριθεί από το κατά πόσο θα τα υπερψηφίσει ή θα τα καταψηφίσει, και θα πρέπει τα όποια επιπρόσθετα μέτρα να ετοιμαστούν το συντομότερο δυνατόν. Αυτή είναι και η δική μας άποψη'', είπε.

Το ΑΚΕΛ ανησυχεί για την κατάσταση της οικονομίας και καλεί όλους να συνεργαστούν για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, δήλωσε ο Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι απαιτείται μια προσέγγιση με ευρύτερη αντίληψη, δηλαδή όσο το δυνατό μέτρα πιο ισορροπημένα, που θα απευθύνονται και στα κέρδη και στο συσσωρευμένο πλούτο αλλά σίγουρα και στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κυπριανού είπε ότι ''ανησυχούμε πάρα πολύ για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και είναι για αυτό που θα απευθύνω για ακόμα μια φορά την έκκληση προς όλες τις πλευρές να δούμε πώς συνεργαζόμαστε μέσα από τη συναίνεση''.

''Το θέμα δεν είναι να επιβληθεί η άποψη του ενός πάνω στον άλλο. Το θέμα είναι να επικεντρωθούμε σε όλα εκείνα τα ζητήματα στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, και να αφήσουμε στο περιθώριο όλα εκείνα τα οποία μας χωρίζουν, και αυτή είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε ως κόμμα'', είπε.

Επίσης, εξέφρασε λύπη διότι ''καταβάλλεται προσπάθεια εκμετάλλευσης μικροκομματικής της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης'', προσθέτοντας ότι ''δεν είναι μόνο η κυπριακή οικονομία που αντιμετωπίζει δυσκολίες, είναι πάμπολλες οι χώρες διεθνώς που δυστυχώς βρίσκονται σε μία δίνη σε ότι αφορά την κατάσταση της οικονομίας τους''.

''Πολλές χώρες έχουν πάρει σειρά μέτρων και σήμερα βρίσκονται μπροστά στη δυσάρεστη κατάσταση να απαιτείται η λήψη επιπρόσθετων μέτρων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κρίση συνεχίζεται, είναι κρίση του συστήματος, του καπιταλιστικού συστήματος, και φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις συνταγές τις ίδιες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να μας φέρουν μέχρι εδώ'', είπε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ''τα μέτρα που μας προτείνουν κάποιοι εδώ στην Κύπρο να πάρουμε είναι μέτρα που λήφθηκαν από άλλες χώρες'' και σημείωσε ότι οι χώρες εκείνες δεν έχουν ξεπεράσει την κρίση και άρα ''σημαίνει ότι χρειάζεται να προσεγγίσουμε τα ζητήματα με μία ευρύτερη αντίληψη, δηλαδή όσο το δυνατό μέτρα πιο ισορροπημένα, που θα απευθύνονται και στα κέρδη και στο συσσωρευμένο πλούτο αλλά σίγουρα και στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και αυτός είναι ο στόχος των προτάσεων τις οποίες έχουμε δώσει ως ΑΚΕΛ''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"